Zelf muren injecteren? Het injecteren van een muur of gevel zorgt er voor dat optrekkend vocht in geen tijd een halt kan worden toegeroepen. Dit gezegd zijnde spreekt het evenwel voor zich dat het injecteren van de muren van je woning een bepaalde kostprijs met zich meebrengt. Om deze kosten te drukken geven steeds meer mensen er de voorkeur aan om het injecteren voor eigen rekening te nemen. Is zelf je muren injecteren echter wel een goed idee en waar moet je nu eigenlijk allemaal bij stil blijven staan? Je komt het allemaal te weten door het raadplegen van de informatie die is terug te vinden op deze pagina.
Inhoudsopgave
Wanneer is je muren injecteren een vereiste?
Moet je vaststellen dat er zich rond het grondniveau vocht in de muren bevindt? In dat geval heb je meer dan waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Dit is eigenlijk grondvocht welke zich zoals de naam reeds laat vermoeden een weg naar boven in de muur probeert te banen. Om grondvocht tegen te houden is het doorgaans vereist om gebruik te maken van een soort van vochtwerend product. Dit product kan je laten injecteren door een gespecialiseerd bedrijf, maar je zou er eigenlijk ook voor kunnen kiezen om dit karwei zelf uit te voeren.
Zelf je muren injecteren kan de moeite waard zijn omdat je op deze manier kan rekenen op een besparing van zo’n 20 à 25 procent op de kostprijs wanneer je er voor kiest om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de arbeidskosten komen te vervallen op het ogenblik dat je zelf de muren gaat injecteren. Ben je dus met andere woorden van plan om je gevel of één of meerdere andere muren te laten injecteren? In dat geval is het zeker een aanrader om te overwegen om dit zelf te doen.
Wat heb je nodig voor zelf muren injecteren?
Wil je zelf de muren van je woning injecteren? In dat geval spreekt het voor zich dat je hier beter niet zomaar in één, twee, drie aan kan beginnen. Een goede voorbereiding is dan ook steeds een absolute vereiste. Dit begint niet in het minst door na te gaan welke benodigdheden je allemaal nodig hebt. Wat dat betreft is het interessant om rekening te houden met het hieronder aangegeven overzicht:
- Een boormachine en boor van tussen de 14 & 22 mm;
- Een vochtwerend product om te injecteren;
- Verschillende injectiebuisjes;
- Trechters of professioneel gereedschap;
- Een metaaldetector en stofzuiger;
- Mortel evenals een soort van beschermfolie;
Heb je alle bovenstaande materialen in huis gehaald? In dat geval ben je nu pas echt helemaal klaar om zelf je muren te injecteren.
Stappenplan zelf muren injecteren
Ondanks het feit dat het in principe best mogelijk is om de muren van je woning zelf te injecteren neemt dit niet weg dat er wel heel wat verschillende zaken zijn waar je graag rekening mee zal willen houden. Om er voor te zorgen dat jouw muren op de meest optimale wijze geïnjecteerd kunnen worden raden we je dan ook sterk aan om het hieronder aangegeven stappenplan op nauwkeurige wijze op te volgen.
Stap 1: Het boren van de gaten in je gevel
Plaats de beschermfolie die je hebt voorzien tegen de binnen- of buitenmuur. Op deze manier is de grond beschermd tegen het mogelijks morsen van het vochtwerend middel. Teken vervolgens de gaten af op de muur waar je van plan bent om te boren. Het wordt sterk aangeraden om hiervoor nauwkeurig de instructies op de verpakking van het vochtafwerend middel te volgen. Zorg er voor dat de gaten maximaal 20mm breed zijn en probeer ze niet kleiner te maken dan 14mm. Deze gaten kunnen worden gemaakt vanaf een hoogte van ongeveer een halve meter.
De gaten worden geboord tot maximaal twee derde van de muurdikte. Bovendien is het van belang om er rekening mee te houden dat deze gaten in een hoek van 10 tot 30 graden dienen te worden gemaakt. Op deze manier is het voor het vochtwerend middel eenvoudig mogelijk om naar beneden, in de muur te sijpelen. Het wordt bovendien aangeraden om tussen de verschillende gaten in een ruimte te voorzien van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Of het nu al dan niet is vereist om meerdere gaten te boren is steeds afhankelijk van de mate evenals de hoeveelheid aan vocht welke er in je muren is terug te vinden.
Stap 2: Het injecteren van het vochtwerend middel
Vooraleer van start te gaan met het zelf injecteren van de muren is het belangrijk om er voor te zorgen dat de boorgaten vrij zijn van stof. Dit kan op eenvoudige wijze gebeuren door middel van een stofzuiger. Daarna zal je de muren opvullen met het vochtwerend middel door een trechter in de injectiebuisjes te stoppen. Vervolgens is het mogelijk om het vochtwerend middel eenvoudig in de trechter te gieten. Laat de muren vervolgens injecteren met de vloeistof.
In plaats van gebruik te maken van een trechter is het eveneens mogelijk om gebruik te maken van professioneel gereedschap. Dit zorgt er voor dat het vochtwerende middel niet meer samen kan worden gedrukt. In dit geval moet je dan wel rekening houden met een hoger prijskaartje, daar staat tegenover dat het effect ook een stuk groter is. Nadat alles is opgevuld evenals de tijd heeft gekregen om op te drogen kan je het geheel afwerken met behulp van mortel. Door de capillaire werking van de muur zal de vochtwerende vloeistof worden opgezogen door de poreuze steen welke zich in de muur bevindt. Daarna zal het vochtwerende middel komen uit te harden en op die wijze de muren beschermen tegen verdere vochtproblemen.
Heeft jouw woning een spouwmuur? In dat geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er nog een derde stap dient te worden ondernomen!
Stap 3: Enkel en alleen voor gebouwen met een spouwmuur!
Heeft jouw huis een spouwmuur, maar heb je te maken met vochtproblemen aan de binnen- en buitenmuur van de woning? In dat geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het hierboven aangegeven proces nogmaals dient te worden uitgevoerd aan de andere muur. De binnenmuur dient de tijd te krijgen om minstens zes maanden te drogen. Pas op het ogenblik dat de muur volledig is opgedroogd is het mogelijk om deze terug te schilderen of te behangen.