Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

gevel reinigenGevelreiniging wordt steeds vaker uitgevoerd in Nederland. Dit komt omdat men langzaam maar zeker gaat inzien dat het belangrijk is om deze vorm van onderhoud uit te voeren. Het onderhouden van je gevel is van belang om toekomstige schade, zoals scheuren in de gevel te voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het reinigen van je gevel, zoals de kosten, de verschillende vormen en de voordelen. Daarnaast kom je erachter hoe je flink geld kunt besparen op de totale kosten van een gevelreiniging.

*Tip: Gevelreiniging? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.                                           

Waarom gevelreiniging?

De meest geziene vorm van vieze gevels is graffiti op de gevel. Dit is een werkelijke ramp en roept op tot nog meer graffiti op je wanden. Gevelreiniging biedt hier de beste uitkomst, graffiti verwijderen is een relatief simpele klus. Daarnaast zijn er nog meer vormen van vervuiling. Hierbij moet je denken aan organische en atmosferische vervuiling, het vuil dat uit de natuur en van menselijke vervuiling komt. Meestal gaat het hier om (zure) regen, wind en uitlaatgassen. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op de wanden van  je pand. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er mos gaat gaat groeien op je gevel, bij vorst zal dit uitzetten en dat veroorzaakt dan weer vorstschade dat letterlijk de gevels kan doen scheuren (zie ook: gevelrenovatie). Er zijn verscheidene manieren om de gevelreiniging uit te voeren, hieronder worden verschillende vormen toegelicht.

Prijsopbouw

prijsopbouw-gevelreiniging

Prijsoverzicht gevelreiniging

kostenWaarschijnlijk is je belangrijkste vraag wat gevelreiniging nu eigenlijk gaat kosten. Jammer genoeg is er niet een standaardprijs vast te stellen. Gelukkig hebben wij wel een kostenoverzicht kunnen maken van de gemiddelde prijzen, welke je hieronder in de tabel kunt vinden.

Soort Soort vervuiling De kosten per m²
Stoom reinigen Matige aanslag (denk aan mos) Gemiddeld €6,-
Chemische reinigen Zware aanslag (denk aan roest) Gemiddeld €16,-
Zandstraling Hardnekkig vuil (denk aan graffiti) Gemiddeld €16,-

→ Voor een uitgebreide prijsoverzicht ga je naar de pagina: gevelreiniging kosten.

gevelreiniging
Gevelreiniger aan het werk

Soorten gevelreiniging:

Zandstralen

 • Stralen als gevelreiniging. Dit is de meest agressieve vorm van gevelreiniging. Hier wordt water (lees ook: waterontharder) met straalmiddel gemengd en vervolgens onder grote druk tegen de wand aan gespoten. Gevel stralen wordt ingezet bij zware vervuiling als graffiti of heftige roetaanslag. Bij het juiste gevelbedrijf wordt het straalmiddel opgevangen en vervolgens naar een afval verwerkingsbedrijf gebracht. Goed om te weten: als je je gevel wilt laten stralen dan heb je in veel gemeentes in Nederland een vergunning of ontheffing nodig. Er zijn bedrijven die een permanente ontheffing hebben voor het reinigen van gevels. Zo kan het bedrijf snel aan de slag. Daarnaast worden de originele voegen in de meeste gevallen behouden door te stralen.
 • Chemisch reinigen gevel. Bij het chemisch reinigen van de gevel wordt er een chemisch reinigingsmiddel op de wand aangebracht. Dit middel doet het vuil oplossen. Vervolgens wordt dit samen met het vuil er af gespoeld door water. Het water wordt opgevangen en netjes gerecycled. Deze reiniging wordt ingezet bij matige vervuiling zoals verfresten en lichte roet aanslag.
 • gevelreinigingGevel reinigen met stoom. Bij de gevelreiniging met stoom wordt er water verhit tot 150 graden om vervolgens onder grote druk tegen de vervuilde gevel te spuiten. Met deze gevelreiniging wordt lichte vervuiling zoals mos of klimop goed verwijderd van je wand. Hiervan kan men het overgebleven materiaal simpelweg wegspoelen omdat er geen milieu vervuilende producten gebruikt worden.
 • Vochtstralen. Naast bovenstaande soorten gevelreiniging is er ook de mogelijkheid om te vochtstralen. In dit geval wordt er een combinatie van zand en water of  glasparels en kalk gespoten op de gevel. Water is zachter dan zand en daarom is er minder kans dat je gevel beschadigt raakt.
 • Nevelstralen. Als je beschikt over een huis met een historische waarde dan kun je niet zomaar je gevel laten reinigen. De gevelreiniging moet op een zeer voorzichtige wijze worden uitgevoerd. Nevelstralen is dan de meest geschikte manier van gevelreiniging. Er wordt gebruik gemaakt van indirecte stralen die worden afgestemd op de te reinigen gevel.
 • laserreinigingLaserreiniging. De laatste mogelijk om je gevel te laten reinigen is laserreiniging. Deze arbeidsintensieve methode kan vuil verwijderen door zeer intensief licht. Deze methode werkt het beste bij gevels die licht zijn van kleur. Als er geen metaalpigmenten in de steen zijn toegevoegd dan is deze methode ook geschikt voor donkere stenen. Bij natuurstenen kan er verkleuring ontstaan doordat al het vuil verdwijnt. De laser dient niet te lang op het oppervlak te worden gehouden, want juist dan ontstaat er verkleuring (smelten). Belangrijk is om de juiste kracht van de laser in te stellen voor het juiste oppervlak. Laat dit dan ook uitsluitend doen door een erkende specialist.
gevelreiniging steigers
Gevelreiniging is geen gemakkelijke klus, er zijn vaak steigers voor nodig.

Soorten vuil:

 • Lichte vervuiling: wij raden aan om bij lichte vervuiling gebruik te maken van stoomcleanen. Bij lichte vervuiling moet je denken aan mos, klimop en algen. Het water wordt bij deze methode verhit tot 145 graden Celsius (max. 300 bar).
 • Matige vervuiling: bij matige vervuiling is het ook goed mogelijk om te stoomcleanen. Bij roetaanslag en verfresten is het toch makkelijk om chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Afhankelijk van de steensoort wordt de meest effectieve reinigingsmiddel gekozen.
 • Zware vervuiling: bij zware vervuiling moet je denken aan graffiti of zware roetaanslag. Hierbij werkt bovenstaande methodes niet en is het verstandig om te zandstralen. Hierbij wordt de gevel onder lage water druk met een milde straalmiddel gereinigd. Er wordt een geschikte straalmiddel gekozen aan de hand van de steensoort. Omdat de druk niet al te hoog is kunnen kwetsbare en poreuze ondergronden gestraald worden zonder nare gevolgen. Let wel op, voor het stralen van je gevel heb je in de meeste gemeentes een vergunning of een ontheffing nodig.

Onderhoud aan je huis is noodzakelijk. Ga je na de gevelreiniging nog enkele delen van verven? Of ben je benieuwd naar de totaal prijs? Ga dan naar: kosten schilder.

Recycling

Belangrijk is om aan het milieu te denken. Laat je je gevel chemisch reinigen? Kies dan voor een gevelbedrijf dat het vervuilde water opvangt en recyclet. Op deze manier belast je het milieu niet.

Regels

Er zijn enkele regels omtrent gevelreiniging. Dit geldt niet voor alle gemeenten in Nederland, maar wel in sommige. Zo gelden er bijvoorbeeld de volgende regels in de gemeente Hoorn: regels gevelreiniging (uitgaande link). Kort samengevat zijn de volgende zaken van belang:

 1. Melding: 2 werkdagen voordat de werkzaamheden beginnen. Melden bij Milieudienst Westfriesland.
 2. De werkzaamheden/ gevelbewerkingswerkzaamheden worden tussen 7.00 en 18.00 uur uitgevoerd.
 3. Op zondagen en algemene erkende feestdagen mogen er geen gevelreinigingswerkzaamheden worden uitgevoerd.
 4. Compressoren moeten voldoen aan de eisen in de Regeling geluidsemissie.

Je kunt natuurlijk zelf nagaan of deze regels ook van toepassing zijn in jouw gemeente. Makkelijker is om een gevelreinigingsbedrijf in te schakelen die jarenlange ervaring heeft met bovenstaande zaken. Hieronder nog een belangrijke tip.

 

gevelreiniger op steiger

Vergelijken is geld besparen!

Er zijn niet echt standaard prijzen aan te geven als het gaat om gevelreiniging. Bij gevelreiniging gaat het om maatwerk. Elke gevel is anders en er dient dan ook een offerte op maat gemaakt worden voor elke opdracht. Het beste wat je daarom kunt doen is meerdere offertes van diverse lokale gevelspecialisten vergelijken. Zo krijg je beter inzicht in de totale kosten en weet je zeker dat je niet de hoofdprijs zult gaan betalen. Gelukkig kun je via onze website tot wel 6 offertes van lokale specialisten aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Vul het aanvraagformulier op deze pagina in, begin met vergelijken en bespaar ook tot wel 30% op de kosten!

 

Geef een reactie

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

7x Tips gevelwerk

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

Zelf je gevel reinigen of een specialist inhuren?

Is je gevel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het reinigen van

Welke gevelproblemen zijn er?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan