Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis, kan het renoveren van je gevel je veel kosten besparen door grote schade tijdig te voorkomen. Natuurlijk is het renoveren van je gevel een flinke kostenpost, maar er zijn een aantal tips die je helpen om kosten te besparen.

Welke soorten gevelrenovaties zijn er?

Er zijn verschillende werkzaamheden die je aan je gevel kunt laten uitvoeren. Je kunt het voegwerk vernieuwen. Dit is zeer belangrijk om vocht tegen te houden, zodat er geen schade aan je woning ontstaat door vocht. Tevens kun je de stenen in je gevel laten vervangen, die stuk zijn gegaan, of je kunt de gevelbekleding laten vervangen. Ook kun je slechts je kozijnen laten vervangen, zodat je meer duurzame exemplaren kunt aanschaffen. Je kunt je gevel ook laten isoleren, zodat er geen warmte meer door de gevels naar buiten verdwijnt. Als laatste kun je nog het pleisterwerk opnieuw aanbrengen of de draagconstructie van de gevel verbeteren. Hoewel gevelreiniging niet per se een renovatie is, is het wel raadzaam om dit eens in de zoveel tijd te laten uitvoeren.

Wat zijn de prijzen van een gevelrenovatie?

Het grootste deel van de kosten van een gevelrenovatie bestaat uit de arbeidskosten. Door gevelspecialisten op vergelijkingswebsites te vergelijken, kun je op deze kostenpost flink besparen. Doordat er verschillen bestaan tussen verschillende gevelspecialisten is een precieze prijsopgave moeilijk op te stellen, want de prijs die een gevelspecialist vraagt, bestaat uit meer fluctuerende kostenposten zoals materiaalkosten en voorrijkosten. Alleen door offertes op te vragen bij gevelspecialisten en deze te vergelijken kun je precies weten wat jouw klus je kost.

De gemiddelde kosten van een gevelrenovatie

Wel kan er een gemiddelde prijsopgave opgesteld worden, waar je met jouw klus boven of onder kunt zitten. Wil je bijvoorbeeld gevelstenen vervangen, dan moet je rekening houden met prijzen tussen de tien en vijftien euro per vierkante meter. Moet de dorpel vervangen worden, dan betaal je zo’n €35 tot €40 per uur. Moet het voegwerk hersteld worden, reken dan op een prijs van €11.50 per vierkante meter. Je kunt ook je gevel impregneren. Deze klus kost je tussen de €6.50 en €10 per vierkante meter. De aanschaf van metselmortel kost daarnaast nog eens €0.65 per liter.

Het aanbrengen van isolatie in je gevel

Veel mensen beseffen niet dat door de gevel van je huis vaak warmte ontsnapt, als je deze niet goed laat isoleren. Daarom is het raadzaam bij een gevelrenovatie meteen de gevel goed te laten isoleren. Je kunt zowel de binnenmuur als de buitenmuur van een isolatielaag voorzien. Ook kun je een voorzetwand laten plaatsen, zodat je geen overlast hebt van geluiden buitenshuis. De kostprijs is grotendeels afhankelijk van deze factoren. In onderstaande tabel vind je de kostprijzen van de verschillende soorten isolatie op basis van het type woning.

Tabel 1. Prijzen van de isolatie op basis van woningtype

Woningtype Kosten van binnenmuur isolatie Kosten van buitenmuur isolatie
Appartement €2250 en €2750 €3050 en €3550
Tussenwoning €6050 en €7050 €8050 en €9050
Hoekwoning €6550 en €7550 €9050 en €10050
2 onder 1 kap €9050 en €11050 €12050 en €14050
Vrijstaande woning €15050 en €16050 €18050 en €22050

Krijg je subsidie voor het isoleren van je gevel?

Sinds 2014 is er geen landelijke subsidie meer voor gevelrenovaties. Er zijn wel nog subsidies voor het isoleren van je huis zowel landelijk als lokaal. Je hebt de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Ben je dus een woningeigenaar of lid van de Vereniging van Eigenaren, dan kun je in aanmerking komen voor deze subsidie. De voorwaarde is wel dat je de gevelisolatie combineert met een andere isolatiemaatregel, zoals vloerisolatie of dakisolatie. Ook moet je gevel voldoen aan de minimale isolatiewaarde. Voor een gevel is dit 3.5 kilowattuur per vierkante meter. Tevens moet je woning aan een minimale oppervlakte-eis voldoen. Voldoe je aan deze voorwaarden ontvang je €38 subsidie per vierkante meter.

Bespaartips bij een gevelrenovatie

Zoals al eerder vermeld bestaat een groot deel van de kosten bij een gevelrenovatie uit de arbeidskosten. Deze kosten kun je voorkomen door ook zelf de handen uit de mouwen te steken, mits je redelijk zelf kunt klussen. Houd ook rekening ermee of je de juiste materialen hebt en of je genoeg tijd voor een renovatie hebt. Zorg ook zelf bijtijds voor het onderhoud van je gevel, zodat je helemaal niet hoeft te beginnen aan een renovatie of deze nog een tijdje kunt uitstellen. Daarnaast kun je zoals eerder genoemd de offertes van verschillende gevelspecialisten vergelijken en zo de beste deal kiezen.


Laatste nieuws

Zelf je gevel reinigen of een specialist inhuren?

Is je gevel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het reinigen van

Welke gevelproblemen zijn er?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan

Wat zijn de verschillende gevelreiniging methodes?

Je gevel is onderhevig aan een groot aantal vervuilingen. Denk hierbij aan