Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

Gevel impregnerenEen gevel impregneren heeft als gevolg dat de muur geen water meer doorlaat. Impregneren betekent letterlijk het doordringen van een materiaal (de muur) met een andere stof (de impregneer). In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het impregneren van je gevel.

*Tip:
Gevel impregneren? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Navigeer op deze pagina naar:

Waarom je gevel impregneren?

Het wordt vaak gedaan bij buitenmuren waar veel vocht in zit. Er zijn meerdere oorzaken voor dit vocht in de muur, het kan komen door optrekkend vocht, of door vocht van buitenaf. Alleen in het laatste geval helpt impregneren. Met andere woorden: het materiaal waar impregneer van gemaakt is dringt door tot in de stenen of het hout waarvan de wand gemaakt is. Vervolgens dicht het impregneermateriaal de poriën van de muur waardoor er dus geen vocht meer naar binnen kan. Over het algemeen heeft impregneren de volgende doeleinden:

 • De gevel waterafstotend maken.
 • Doordat de poriën afgesloten worden is de muur waterafstotend.
 • De gevel schimmelwerend maken.
 • De buitenmuren brandvertragend maken, goed impregneermiddel is brandvertragend. Er zit een brandvertragende stof doorheen die het wonen direct een stuk veiliger maakt.
 • Bescherming tegen zure regen. Je kunt je stenen of zelfs standbeelden beschermen tegen zure regen.
 • Graffitiwerende muur. Doordat er een laagje over de muur komt is de graffiti die wordt aangebracht gemakkelijk te verwijderen.

Gevel impregneren

Prijs van impregneren

kosten gevel impregnerenJe leest hier dat impregneren eigenlijk alleen maar voordelen kent. Bovendien zijn de kosten van een gevel impregneren helemaal niet hoog. Je kunt rekenen op een prijs van af 6.50 Euro per m2. Dit is een richtprijs en kan natuurlijk hoger of lager uitvallen bij benadering. Voor een echte prijs moet je toch naar de specialist, deze zal je precies vertellen wat het in jouw situatie zal kosten.

Werkzaamheden Overzicht kosten 
Gevel impregneren ongeveer € 950,-
Gevel reinigen + impregneren ongeveer € 1.950,-
Voegen, gevelreiniging & impregneren ongeveer € 3.450,-

*De kosten zijn berekend voor een gevel van 100 m2 (vierkante meter)

Milieuvriendelijk/biologisch

Tegenwoordig heb je ook milieuvriendelijk-impregneermiddel. Deze zijn meestal op waterbasis in plaats van op siliconen basis gemaakte gevel-impregneermiddelen. Het spreekt voor zich dat waterbasis veel beter voor het milieu is.

Zelf gevel impregneren

Zelf impregneren
Je kunt ook zelf een gevel impregneren

Het is mogelijk om het gevel impregneren zelf uit te voeren, een soort doe het zelf klus. Deze klus is alleen lastiger als veel mensen doen voorkomen. Het is namelijk van groot belang dat de wand gelijk gedekt wordt met het impregneermiddel, doordat de meeste van deze stoffen transparant zijn is het lastig om te zien of het gelijk is aangebracht op elk gedeelte van de muur. Bovendien kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je een ladder gebruikt.

Als je toch beslist om zelf de gevel te impregneren kan je het onderstaande stappenplan aanhouden:

 • Zorg dat de gevel goed schoon en stofvrij is.
 • Verzeker jezelf ervan dat de voegen nog goed zijn.
 • Scheuren en andere gebreken aan de gevel dienen eerst gerepareerd te worden.
 • Kozijnen, ramen, deuren enz plak of dek je af.
 • Begin bovenaan en werk zo naar beneden.

Waar je wel op moet letten wanneer je de muur vochtwerend maakt is dat je van te voren je wand moet reinigen. Zo voorkom je een een laag vuil tussen de gevel en het impregneer. Voor meer informatie over impregneren ga je naar Wikipedia.

Zitten er wel nadelen aan?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan het impregneren van je gevel?  Hieronder vind je vier nadelen van gevelimpregnatie.

 • De muur verliest zijn ventilerende werking
 • Vocht binnen in het huis kan niet meer via de muren naar buiten
 • Impregneren is alleen slim als scheuren, kieren en poreus metselwerk zijn hersteld. Het kan dus een kostbare klus worden.
 • Niet alleen metselwerk, maar ook de kruipruimte, spouwventilatie, voegwerk, afwatering dat langs de gevel loopt, dakrandaansluitingen/loketlood/voetlood moeten in orde zijn.
 • Na een aantal jaar verliest het impregneren zijn werking en dien je het weer te herhalen.

Video hydrofoberen/impregneren

In de korte video hieronder zie je hoe je je gevel kunt impregneren.

Vergelijken is besparen

De meeste Nederlanders hebben niet de tijd of zin om zelf de eigen buitenmuren te impregneren. In dit geval kun je het beste een specialist inschakelen. Een gevelbedrijf heeft jarenlange ervaring en kan kwaliteit werk leveren. Maar hoe vind je een betaalbare gevelbedrijf? Via onze website kun je gelukkig in een keer tot 6 lokale gevelbedrijven vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Het gaat als volgt in zijn werking:

 1. Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox van lokale bedrijven
 3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit
 4. Bespaar tot wel 30%  op de kosten!

Geef een reactie

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Geld besparen met gevelisolatie

Het juist isoleren van de gevel kun je een hoop geld besparen.

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,