Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan een gevelonderhoud. En wanneer je het ontdekt, is het veelal al te laat. Gevelproblemen moeten tijdig behandeld worden, want anders kan er schimmelvorming ontstaan, het voegwerk kan van de muur losraken en de isolatiewaarde van je woning wordt minder. Een gevelreiniging reinigt je muur op de juiste manier, waardoor de verwaarlozing van je gevel wordt tegengegaan. Dit artikel zal de meest voorkomende gevelproblemen kort toelichten en aangeven hoe deze problemen aangepakt kunnen worden.

Witte uitbloei door zout en mineralen

Je ziet wel eens vaker een witte laag op een gevel zitten. Dit heet uitbloei. Uitbloei ontstaat doordat er vocht in de nieuwe gevel zit, waardoor mineralen en zouten naar de oppervlakte vervoert worden. Omdat het water verdampt en het zout en de mineralen op de muur achterblijven, ontstaat de kenmerkende witte aanslag. Uitbloei kun je het beste tegengaan met een gevelreiniging op basis van vochtstralen. Om te voorkomen dat de uitbloei terugkomt na de reiniging kun je er het beste voor kiezen om de gevel voor behandeling te impregneren, zodat het nieuwe vocht van de vochtstralen niet ook de muur in dringt.

Een zwarte aanslag op je gevel door atmosferische vervuiling

Naast een witte aanslag van uitbloei kun je ook een zwarte aanslag op je gevel aantreffen. Dit wordt veroorzaakt door atmosferische vervuiling van je gevel. Met name bij schoorstenen en westgevels komt deze vervuiling veelal voor door de afzetting van roet op je muren. De atmosferische vervuiling kan op meerdere manieren verwijderd worden: stoom cleanen, vochtstralen en chemisch reinigen. De mate van vervuiling en de staat van je muur bepaalt welke gevelreiniging het beste toegepast kan worden.

Schade door vorst door de poreusheid van je gevelstenen

Strenge winters kunnen voor vorstschade aan je muren en voegen zorgen. Gevelstenen worden namelijk gekenmerkt door poreusheid: er zitten kleine openingen in de stenen, die water opnemen en waterdamp loslaten. Naarmate je gevel ouder wordt, neemt de poreusheid toe, waardoor er meer water opgenomen wordt. Bij hevige vorst zal dit water bevriezen en door het uitzetten schade toebrengen aan je gevelstenen. Dit kun je voorkomen door je gevel te impregneren. Hierbij wordt er een vochtwerende laag aan je gevelstenen en voegwerk toegevoegd.

Een gevel met klimop

Het ziet vaak prachtig uit om klimop langs je gevel omhoog te laten kruipen, maar deze plant kan tevens wel wat schade veroorzaken aan je muren. Het is een plant dat heel snel groeit en waarvan de wortels in naden en kieren van je woning zich nestelen. Klimop is eenvoudig te verwijderen, maar moet deskundig gebeuren omdat je anders de kans loopt dat de wortels achterblijven in je gevel. Een professionele gevelreiniger knipt eerste de grote takken weg en reinigt je gevel daarna met stoom om ook de wortels te verwijderen.

Een groenachtige waas op je gevel

Je komt wel eens gevels tegen, die een groene waas uitstralen. Dit komt door de aanwezigheid van mos en/of algen op je gevel. Korstmos is het meest voorkomende type mos dat veelal voorkomt in de voegen en gevelstenen. Met stoom cleanen kun je jouw geval van mos ontdoen, maar mos heeft de neiging snel weer terug te groeien. Om dit te voorkomen kun je het beste je gevel behandelen met een mosdoder op basis van hoge druk en heet water.

Verstoorde waterhuishouding

Bij een gezonde gevel zal er water door het poreuze oppervlak van de gevelstenen worden opgenomen, maar ook weer afgestaan wanneer de muur na een regenbui opdroogt. Bij een niet gezonde gevel gebeurt dit niet, waardoor de waterhuishouding verstoort wordt. Dit kan een aantal oorzaken hebben: verkeerde uitgevoerde gevelreinigingen, erosie of wijzigingen in de constructie van de gevel. Het water kan niet weg, dus zoekt het zich een weg naar binnen. Het laten impregneren van je buitengevel zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.

Scheuren in je gevel

Je kunt ook scheuren in je gevel krijgen door verscheidene oorzaken, zoals verzakkingen in de grond, bouwkundige gebreken, vorstschade en tijdens sloopwerkzaamheden. Scheuren kunnen hersteld worden door het voegwerk weg te halen en daar chemische ankers aan te brengen. De ankers zorgen voor een nieuwe verbinding in de gevel.

Doe je niks aan een gevelprobleem?

Het vroegtijdig behandelen van je gevel middels een gevelreiniging voorkomt ergere teloorgang van je gevel. Soms heb je echter te maken met onzichtbare gevelproblemen, waar je pas achter komt wanneer de schade geschied is. Ook dan kan er veelal wat gedaan worden aan het gevelprobleem, zoals: spouwanker renovatie, voegen uithakken en weer opnieuw vullen, lateien vervangen, metselwerk herstellen en stenen vervangen en een funderingsherstel. De kosten hiervan zijn echter veelal groter dan tijdig een gevelreiniging uit te voeren.


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over gevelrenovatie in 2021

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel

Zelf je gevel reinigen of een specialist inhuren?

Is je gevel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het reinigen van

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,