Verwering en vervuiling van de gevel

Verwering en vervuiling van de gevelVerwering en vervuiling van de gevel? Hoe kwalitatief de materialen waar je gebruik van maakt in je gevel ook mogen zijn en hoeveel aandacht je ook aan je gevel mag besteden, je zal er altijd rekening mee moeten houden dat deze op een bepaald ogenblik sporen van slijtage zal gaan vertonen. Deze sporen worden niet alleen veroorzaakt door de invloeden uit onze omgeving, zoals bijvoorbeeld roet en vervuiling, maar ook door het weer. Elke dag opnieuw is het mogelijk dat elementen zoals regen, wind evenals vorst de uitstraling en de staat van je gevel aantasten. Wil jij graag meer te weten komen over de verwering evenals de vervuiling van je gevel? In dat geval is het ongetwijfeld een aanrader om even de informatie door te nemen zoals hieronder aangegeven.

*Tip:
Verwering en vervuiling van de gevel? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Een niet te voorkomen proces

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven moet je er altijd rekening mee houden dat een gevel op een bepaald ogenblik zal verweren en / of sporen van slijtage zal vertonen. In eerste instantie lijken stenen gebouwen er dan misschien wel ontastbaar uit te zien, toch is niets minder waar. Een combinatie van drie factoren, namelijk wind, water en zand zorgen er voor dat zelfs de meest kwalitatieve en harde steensoorten op een zeker ogenblik gaan eroderen. Bovendien is de zonnestraling er voor verantwoordelijk dat gesteentes kunnen gaan verkleuren terwijl er door vochtschade scheuren evenals barsten in de muur of gevel kunnen ontstaan. Wil je er zeker van kunnen zijn dat de verwering en vervuiling van je gevel zich niet te snel zal laten voelen? Dan is een regelmatig onderhoud uitvoeren altijd een echte must.

Waarom verwering en vervuiling niet erg hoeft te zijn

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat gevels gaan verweren en worden vervuild is in principe niet zo’n groot probleem. Vergelijk het een beetje met je auto. Ook deze heeft regelmatig wat aandacht en vooral een goede reiniging nodig om haar oorspronkelijke uitstraling te kunnen behouden. In principe geldt dit ook voor de gevel van je woning, of eigenlijk zelfs nog meer. Het wordt aangeraden om zeker één keer in de tien jaar een grootschalig onderhoud uit te laten voeren aan de gevel van je woning. In tussentijds is het de taak van de eigenaar om er voor te zorgen dat de gevel op een correcte manier wordt onderhouden. Moet je op een zeker ogenblik vaststellen dat je gevel vervuilt is geraakt? In dat geval kan je daar maar beter meteen actie tegen ondernemen. Doe je dat niet? In dat geval is het mogelijk dat de uiteindelijke levensduur van je gevel aanzienlijk kan worden aangetast.

Wat betekent verwering van de gevel precies?

Verwering kunnen we eigenlijk het best omschrijven als een natuurlijk proces dat eigenlijk alle (bouw)materialen op deze planeet ondergaan. De slijtage die op deze manier optreedt wordt veroorzaakt door de verschillende elementen die in het weerbeeld terug kunnen vinden. Denk hierbij niet alleen aan de regen en de wind, maar zelfs aan de zon. Wind zorgt er voor dat bakstenen of andere stenen gaan afsluiten terwijl water een chemische omzetting als gevolg kan hebben en de zon voor verkleuringen kan zorgen. Wist je dat er in de praktijk zelfs architecten bestaan die er doelbewust voor kiezen om gevels te ontwerpen die pas na een bepaalde periode echt over hun meest optimale uitstraling komen te beschikken? Het meest bekende voorbeeld op dit vlak is ongetwijfeld de situatie waarin er gebruik wordt gemaakt van gevelhout dat op een natuurlijke wijze dient te vergrijzen.

 

Op het ogenblik dat er verwering van de gevel optreedt zal je jezelf als eigenaar van het huis altijd de vraag stellen op welke manier je nu precies moet ingrijpen… of misschien hoef je wel helemaal niet in te grijpen! In het bijzonder bij monumentale gebouwen wordt er steeds de afweging gemaakt of er een herstelling of een reiniging plaats dient te vinden. Dit omdat het belangrijk is dat deze hun meest authentieke uitstraling kunnen behouden. Voor een gewone woning is dit doorgaans geen vereiste. Wil je bijvoorbeeld graag dat je gevelhout gaat vergrijzen? Dan hoef je daar geen speciale beschermlaag op aan te brengen. Wat dit betreft kan het verweringsproces dan ook zeker en vast (op positieve wijze) bijdragen aan de uitstraling waar je huis over komt te beschikken.

Hoe verwering en vervuiling van de gevel tegengaan?

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen valt verwering evenals vervuiling nooit helemaal te voorkomen. Wil je het proces van verwering zo lang mogelijk trachten tegen te houden en wil je er voor kunnen zorgen dat vervuiling geen grote impact kan hebben op de gevel van je huis? In dat geval is het steeds de moeite waard om je gevel op zo optimaal mogelijke wijze te onderhouden en dus ook te reinigen. Zo blijft ze haar authentieke uitstraling zo lang mogelijk behouden en ben je verzekerd van een optimale levensduur van jouw gevel. Tot slot kan ook het aanbrengen van een beschermlaag zoals een impregneerlaag een structurele meerwaarde met zich meebrengen.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!