Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De buitenmuren van je huis hebben veel te verduren. Ze zijn constant onderhevig aan de verschillende weersinvloeden, zoals regen, hagel en wind. Ook staan ze constant bloot aan allerlei manieren van vervuiling, zoals roetaanslag van fabrieken en uitlaatgassen, mos aanslag en algaanslag. Over het algemeen is het daarom raadzaam om je gevel zo nu en dan te onderhouden middels een gevelreiniging of -renovatie. Wanneer je dit verzaakt hebt, kan het best zo zijn dat je hele gevel vervangen moet worden voor een nieuwe. Hoe dit in zijn werk gaat en hoeveel dit je zal kosten, zal dit artikel proberen te beantwoorden.

Het metselen van een nieuwe gevel

Veelal zul je ervoor kiezen om een nieuwe gevel te metselen rondom je bestaande muren. Dit zul je uit handen moeten geven aan een deskundige metselaar. Een metselaar is ervaren en professioneel en weet hoe hij een stabiele muur moet bouwen en hoe deze mooi af gevoegd dient te worden. Het metselen van een nieuwe gevel is niet goedkoop, maar het is beter voor je huis en het levert een enorme waardevermeerdering aan je woning op. Deze investering verdient zich dus op den tijd zeker terug.

De kosten van een nieuwe gevel

Hoeveel je moet betalen voor het plaatsen van een nieuwe gevel, is afhankelijk van welke taken er uitgevoerd dienen te worden, het loon van de metselaar an sich en het oppervlakte van het te metselen oppervlakte. In een tabel ziet dit als volgt uit.

Tabel 1. Kosten van een nieuwe gevel per vierkante meter

De kostenpostenDe werkzaamhedenDe gemiddelde prijs
Een gevel metselenHalf steenmuur plaatsen€115 per vierkante meter
Een gevel metselenSteenmuur plaatsen€230 per vierkante meter
Een gevel voegenPlatte voeg€11 per vierkante meter
Voeg verwijderenPlatte voeg€35 per vierkante meter
Stenen vervangen€10 per steen
Arbeidsloon€27.50 per uur

Het verwijderen van voegen

Als je de structuur van de originele gevel wil behouden, maar alleen de stenen vervangt, dan moeten de voegen ook verwijderd worden. Anders kun je de stenen niet verwijderen. Is slechts een gedeelte van de gevel beschadigd, kun je alleen in dit gedeelte te werk gaan zonder de hele gevel onder handen te hoeven nemen. Voegen worden meestal uitgeslepen of uitgehakt, vandaar de hogere prijs.

Het vervangen van losse stenen

Wanneer de voegen verwijderd zijn, zal een metselaar kijken naar de staat van de stenen. De beschadigde stenen zullen verwijderd worden en stenen die nog hersteld kunnen worden, zullen goed gereinigd worden en teruggeplaatst worden in de gevel. Door alleen de kapotte stenen te vervangen, kun je de kosten iets lager houden dan bij het nemen van een volledig nieuwe gevel.

Opnieuw voegen

Wanneer de stenen weer op hun plaats liggen, moeten de voegen weer gedicht worden. dit moet gedaan worden middels dezelfde specie als de rest van de muur. Ook hetzelfde type voeg moet toegepast worden. Je wil immers een uniforme uitstraling van je gevel realiseren voor een waardevermeerdering van je woning.

Zelf helpen?

Let wel op dat je niet zelf een muur in elkaar metselt. Je mag dan misschien handig zijn, maar bij een muur bouwen komt heel wat om de hoek kijken. De stabiliteit van je huis zou je zomaar in gevaar kunnen brengen met een zelf gemetselde muur. Je kunt wel al de werkruimte van de metselaar vrij maken en schoon maken, zodat de metselaar meteen aan de slag kan. Ook kun je de oorspronkelijke muur schoon spuiten, zodat de metselaar meteen kan beginnen met metselen. Hoe minder tijd hij nodig heeft, des te minder betaal je per uur.

Welke factoren zijn prijsbepalend?

De keuzes die je maakt bij het laten metselen van je muur bepalen ook het prijskaartje dat hieraan vast zit. Hieronder volgen een aantal keuzes, die je prijs beïnvloeden:

  • Welk type stenen kies je? In bovenstaande tabel werd er uitgegaan van een bakstenen muur. Wil je echter een andere, luxere steensoort of misschien een andere kleur, dan zullen je kosten vaak hoger uitvallen.
  • Welk type voeg wil je gebruiken? De platte voeg wordt het meest gebruikt in een nieuwe gevel, maar je kunt ook kiezen voor schaduwvoegen of bolle voegen voor net dat beetje meer uitstraling van je muur. Voor een moderner effect kun je ook richels laten aanbrengen. Al deze vormen zijn echter arbeidsintensiever, dus betaal je hier automatisch ook meer voor.
  • Oppervlakte van je gevel.
  • Laat je de gevel meteen isoleren?
  • Moet er een fundering gebouwd worden voor extra stabiliteit?

Besparen op kosten?

Het kostenplaatje van je metselklus kun je enigszins beïnvloeden met je keuzes, maar ook door offertes te vergelijken. Vraag op onafhankelijke vergelijkingswebsites meerdere offertes op bij lokale metselaars en vergelijk deze onderling op prijs en kwaliteit. Zo kies je niet alleen de goedkoopste metselaar, wat je wel een kostenbesparing van veertig procent kan opleveren, maar ook kies je de metselaar die bij jouw situatie past.


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over een nieuwe gevel

De buitenmuren van je huis hebben veel te verduren. Ze zijn constant

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,