Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

PleisterwerkenPleisterwerken? Op het ogenblik dat je jouw woning wil gaan afwerken kan je eigenlijk niet of nauwelijks om pleisterwerk heen. Wat veel mensen echter niet weten is dat ze op vlak van pleisterwerk een keuze kunnen maken uit verschillende opties. Het gaat hierbij om nat pleisterwerk welke wordt gerealiseerd met behulp van een gips-water mengsel, maar daarnaast is er ook nog droog pleisterwerk met gipsplaten. Ben jij eveneens geïnteresseerd om bij jouw woning gebruik te maken van pleisterwerken, maar wil je graag eerst meer te weten komen over de kostprijs die daaraan verbonden is? In dat geval zal de informatie op deze pagina je daar zeker bij helpen.

*Tip:
Pleisterwerken? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Verschillende soorten pleisterwerken

Op het ogenblik dat je er voor kiest om pleisterwerken uit te laten voeren bij je woning is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er op dit vlak verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden. We maken hiervoor dan ook een onderscheid tussen:

  1. Nat pleisterwerk;
  2. Droog pleisterwerk;

Beide soorten pleisterwerken beschikken elk over hun eigen voor- en nadelen. Vooraleer een keuze te maken tussen deze twee opties is het dan ook altijd van belang om bijvoorbeeld voor jezelf uit te maken waar de pleisterwerken precies voor moeten dienen. Wij hebben in eerste instantie alvast even de eigenschappen van de verschillende soorten pleisterwerken voor jou op een rijtje gezet. Beginnen doen we met nat pleisterwerk. Haar eigenschappen zijn:

  • Vereist een bepaalde droogtijd;
  • Wordt in het bijzonder gebruikt bij realisatie van een nieuwbouw;
  • Is voordeliger in vergelijking met gipsplaten;
  • Geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen
  • Het wegwerken van grote oneffenheden is lastig;
  • Uitsluitend toepasbaar bij een bestaande muur of gevel (geen scheidingswand);

Bovenstaande eigenschappen zorgen er voor dat het meteen duidelijk is dat nat pleisterwerk in de praktijk vooral wordt gebruikt bij de realisatie van een complete nieuwbouw. Ben jij iemand die echter vooral geïnteresseerd is in het renoveren van een bestaande woning met pleisterwerken? In dat geval is het wellicht heel wat interessanter om te kiezen voor droog pleisterwerk. De eigenschappen die hieraan zijn verbonden zijn de volgende:

  • Vereist een bepaalde droogtijd;
  • Wordt in het bijzonder toegepast bij renovatieprojecten;
  • Is duurder in vergelijking met nat pleisterwerk;
  • Is uitsluitend geschikt voor binnentoepassingen;
  • Grote oneffenheden kunnen moeiteloos worden weggewerkt;
  • Zware dingen bevestigen aan de muur vereist een extra versteviging;
  • Je kan er scheidingswanden mee realiseren;

Op basis van de bovenstaande eigenschappen kan je concluderen dat droog pleisterwerk in de praktijk niet alleen vooral interessant is bij renovatiewerken, daarnaast is het ook nog eens zo dat je er doorgaans niet de buitengevel van je woning mee kan afwerken.

Nat pleisterwerk

Los van het feit dat er in een groot aantal van de gevallen voor wordt gekozen om gebruik te maken van nat pleisterwerk bij een nieuwbouw neemt dit niet weg dat het eveneens perfect tot de mogelijkheden behoort bij renovatiewerken. Het is mogelijk om dit type van pleisterwerk zowel aan te brengen bij binnen- als bij buitentoepassingen. Dit bovendien ook op meerdere ondergronden zoals bijvoorbeeld gipsplaten, hout, beton, etc. Het doel is echter in elke situatie hetzelfde, namelijk het realiseren van een egaal oppervlak welke als basis kan dienen voor de verdere afwerking.

De kosten waar je bij nat pleisterwerk rekening mee dient te houden zijn altijd afhankelijk van het exacte soort karwei. Het gewoon sausklaar of behangklaar maken van het pleisterwerk is bijvoorbeeld mogelijk voor een kostprijs welke is gelegen tussen de 10 en 25 euro. Wil je met behulp van nat pleisterwerk een sierpleister aanbrengen? Dan kost je dat tussen de 17 & 25 euro per vierkante meter. Voor het inzetten van nat pleisterwerk voor de realisatie van bijvoorbeeld een crepi gevel aan de buitenkant van je woning liggen de kosten al snel tussen de 70 & 140 euro per vierkante meter.

Droog pleisterwerk

Een tweede mogelijkheid waar je bij pleisterwerken over beschikt is gebruikmaken van een droog pleisterwerk. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde gipsplaten. Dit is een uitstekende manier om een ruwe, niet volledig afgewerkte of beschadigde muur op een efficiënte manier egaal af te kunnen werken. Gipsplaten worden in de praktijk ook altijd droog geplaatst. Dit betekent dat er geen droogtijd is vereist waardoor je meteen kan starten met de volgende bouwfase. Dit is een belangrijke troef welke is verbonden aan droog pleisterwerk.

Vooraleer je gebruik gaat maken van droog pleisterwerk is het zoals eerder reeds aangegeven belangrijk om er rekening mee te houden dat je deze niet kan gebruiken buitenshuis. Omwille van deze reden wordt er met behulp van droog pleisterwerk in de praktijk altijd voor gekozen om een gyproc scheidingswand of een gyproc voorzetwand of plafond te realiseren. Afhankelijk van het door jou gekozen doel van het droog pleisterwerk is het mogelijk dat de kosten oplopen van ongeveer 30 euro per vierkante meter tot 70 euro per vierkante meter.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Gevelreiniging helpt hoge kosten te voorkomen

Gevelreiniging is meer dan alleen reinigen – het is het behoud van

Zelf je gevel reinigen of een specialist inhuren?

Is je gevel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het reinigen van