Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is je gevel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het reinigen van je gevel een uitstekend idee om zo de aanslag te verwijderen. Hierna geniet je van schone gevels en een mooi onderhouden woning dankzij het stralend aanzicht. De kosten voor het inhuren van een specialist om de gevel te reinigen kunnen best hoog oplopen, waardoor men overweegt om zelf de gevel te reinigen om te besparen op de kosten. Maar is het aan te raden om zelf je eigen gevel te reinigen of dien je daarvoor een specialist in te huren? Je leest het allemaal hieronder.

Het reinigen van een gevel

Bij het onderhouden van je woning is het ook belangrijk om je gevel te reinigen. Er komt regelmatig aanslag op de gevel en er is vaak ook sprake van vervuiling. Na het reinigen van je gevel ben je verzekerd van een huis die er schoon en netjes onderhouden uit ziet. Tevens stijgt de waarde van je woning door het recentelijk reinigen van je gevel. Het reinigen van een gevel kan je zelf doen als je beschikt over enige mate van ervaring of kennis, maar je zou ook een specialist in kunnen schakelen die op professionele wijze te werk gaat met je gevel.

Reinigingsmethoden

Bij het reinigen van de gevel zijn er verschillende soorten methodes die worden gebruikt. De 3 meest voorkomende methodes zijn als volgt:

  1. Chemisch reinigen: Deze methode wordt toegepast wanneer er sprake is van hardnekkig vuil die niet kan worden opgelost of weggespoeld. Deze methode heeft wel duidelijke resultaten, maar is helaas ook slechter voor het milieu.
  2. Zandstralen: Deze methode is geschikt voor vervuiling die zeer moeilijk weg te krijgen is zoals bijvoorbeeld graffiti. Bij Zandstralen worden korrels zand met water gemengd en tegen de gevel gespoten met een harde druk.
  3. Stoom reinigen: Hierbij gaat het enkel om het reinigen met water dat onder hoge druk is gezet, ideaal dus voor milde vuilaanslag. Stoom reinigen is tevens de voordeligste reinigingsmethode.

Kosten van gevelreiniging

Als je van plan bent om je gevel te laten reinigen, dan is het essentieel om na te gaan wat de kosten zijn. Ten eerste dien je te kijken naar de soort reiniging die je uitkiest. Elke reinigingsmethode heeft een ander tarief. De gemiddelde kosten per vierkante meter afhankelijk van het soort gevelreiniging tref je hieronder:

ReinigingsmethodeKosten per vierkante meter
Chemische reiniging€5 – €15 per m2
Stoomreiniging€5 – €15 per m2
Zandstralen€10 – €20 per m2

Voor een standaard woning met een oppervlakte van gemiddeld 60 vierkante meter kan je rekenen op het volgend kostenplaatje:

ReinigingsmethodeKosten per vierkante meter
Reinigen€3.20 – €900
Reinigen en voegen€1.400 – €1.800
Reinigen, voegen en impregneren€3.200 – €3.800

Impregneren

Naast het reinigen van je gevel is het ook zeer belangrijk om de gevel te laten impregneren. Dit wordt gedaan om waterbeschadiging te vermijden. Bij impregneren van de gevel wordt het water niet meer opgenomen door de muur. Water kan hier ook niet meer eenvoudig binnenkomen. Impregneren kost gemiddeld €6 tot €15 per vierkante meter.

Zelf je gevel reinigen?

Wil je graag besparen op de kosten van het inhuren van een specialist door zelf je eigen gevel te reinigen? Dit lijkt namelijk een makkelijke klus, maar zo eenvoudig is het niet. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kijkt een specialist naar de verschillende gevelreinigingsmiddelen en kent een specialist alle technische eigenschappen van het reinigen van een gevel. Wordt de gevel verkeerd gereinigd? Dan kan dit nare gevolgen hebben zoals een voortijdige gevelrenovatie of zelfs het vervangen van de gevel. Ga je je eigen gevel reinigen? Dan kan je rekenen op een schone gevel die redelijk netjes blijft, maar niet voor lang. Over het algemeen kan je op deze manier verwachten dat de gevel minder dan een half jaar mooi uit blijft zien. Hardnekkig vuil zal niet worden verwijderd, maar het aanzicht ziet er wel een stuk aantrekkelijker uit. Beschik je niet over de juiste mate van kennis, ervaring en apparatuur voor de reiniging? Dan is het aan te raden om de hulp van een specialist in te schakelen. Zo voorkom je eventuele beschadigingen aan de gevel wat ook hoge kosten met zich meebrengt. Een beschadigde gevel laat namelijk snel tocht en vocht door.

Dankzij een gevelreiniging zal je woning er weer als nieuw uitzien. Daarbij verhoogt je wooncomfort, aangezien het wel een prettig gevoel geeft om te woning in een huis dat er schoon en goed onderhouden uitziet. Tevens stijgt de waarde van je woning, waardoor je een gevelreiniging dus kunt beschouwen als een investering in de toekomst. Of je nou zelf de gevel van je huis gaat reinigen of als je de hulp van een professioneel in gaat schakelen, het reinigen van je gevel is altijd een uitstekend idee.


Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Een duurzame en mooie gevel met houten gevelbekleding

Je hebt gemerkt dat je gevel aan vervanging toe is en dat

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er