Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak je je huis energiezuiniger en anderzijds geef je meteen je gevel een nieuwe uitstraling. Wanneer je jouw ramen en kozijnen onder handen neemt, dan is het verstandig je gevel ook meteen een beurt te geven. Niet alleen bespaart je dit werk, maar ook kom je zo in aanmerking voor de landelijke subsidie ISDE. Je gevel isoleren en mooi afwerken, hoeft niet duur te zijn. Er zijn zelfs leveranciers, die pakketten aanbieden waarin isolatiemateriaal en afwerkingsmateriaal gecombineerd verkocht worden. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Isolatie met steenstrips

Isolatie met steenstrips komt vooral voor bij nieuwbouwwoningen, maar kan ook prima gebruikt worden als renovatiepakket. Door middel van isolatie met steenstrips benut je optimaal de oppervlakte. De prijs voor een dergelijk pakket ligt tussen de €64 en €123 per vierkante meter aan oppervlakte. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt voor montage:

  • Steenstrips van twintig millimeter
  • Isolatieplaten
  • Lijmmortel voor bevestiging isolatiemateriaal en steenstrips
  • Hechtpluggen en schroefpluggen
  • Pistool en PU-schuim voor afdichting kieren en spleten tussen isolatie en muur
  • Uitzetbare schuimband voor water- en luchtdichte aansluiting met ramen en kozijnen

Wat is de isolatiedikte van het materiaal?

Een factor wat mede de prijs bepaalt, is de dikte van het isolatiemateriaal. Voor de minimumprijs van €64 heb je een pakket met een isolatieplaat van vier centimeter en een in de mal gevormde baksteenstrippen. Voor vijftien euro meer heb je isolatieplaten van tien centimeter en dit is de meest gekozen dikte. Met deze dikte krijg je geheid subsidie, wanneer je het pakket wel laat installeren door een erkend isolatiebedrijf.

Andere prijsbepalende factoren

Naast de isolatiedikte bepalen nog een aantal factoren de prijs. Ten eerste moet je kijken of je met of zonder voegen wil werken. Voor een voegloze afwerking in je gevel betaal je extra, omdat je meer steenstrips nodig hebt. Je zult zeker tien procent meer betalen, maar zonder voegen werken geeft je gevel wel een strakker en moderner uiterlijk. Ten tweede bepaalt de soort gevelsteen de prijs. Steenstrips kun je kiezen in de mal gevormd, maar je kunt ook voor gezaagde steenstrips gaan. In de mal gevormde steenstrips zijn goedkoper, maar ook ecologischer. De traditioneel gezaagde steenstrips zorgen voor meer afval en meer energieverbruik. Wat betreft uiterlijk zijn ze beide even mooi. Tevens zorgt de complexiteit van de gevel het prijskaartje. Hoekstenen worden los verkocht voor €23 á €27 per lopende meter van standaard formaten. Heb je nu een gevel met veel hoeken, ramen of deuren, dan kan die prijs enorm oplopen. Daarnaast is de uitvoering ook duurder, omdat de klus langer duurt en er meer tijd nodig is om de gevel voor te bereiden. Als laatste is de staat van de muur van belang. Je gevel moet stabiel genoeg zijn om het nieuwe gewicht van steenstrips en isolatieplaten te kunnen dragen.

Isolatie en gevelbepleistering

Werken met steenstrips is slechts een manier om je gevel te upgraden. Een andere veelgebruikte methode is de bekleding van de buitenmuren met isolatie in combinatie met crepi. Deze manier van werken is snel en biedt nog meerdere voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen verbrede fundering te maken, de ramen mogen al geplaatst zijn en wanneer je een bedrijf inhuurt om de isolatieklus uit te voeren, dan is dit de goedkoopste manier om je gevel te isoleren en af te werken. De kosten bedragen €110 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief isolatiemateriaal en de afwerking.

Houten gevels

Voor een natuurlijkere uitstraling van je gevel kun je wat betreft de afwerking ook werken met diverse houtsoorten. Eerst worden er isolatieplaten geplaatst, waarna verticale houten latten op de nieuwe gevel geplaatst worden. Dit hout is geschikt voor buitengebruik. De luchtspouw tussen de houten latten en de gevelisolatie zal vochtproblemen tegengaan. Vanaf €100 per vierkante meter kun je deze methode toepassen.

Strakheid is een feit

Ben je meer van de moderne, strakke afwerkingen? In dat geval kun je ook werken met aluminium gevelplaten, harde kunststof platen of sidings. De afwerking gaat op dezelfde manier als de houten gevels, maar deze afwerking krijg je in vele kleuren, vormen en formaten. Deze methode is vooral geschikt voor rechthoekige woningen met inloopruimtes. Je betaalt hiervoor circa €110 per vierkante meter.


Laatste nieuws

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Gevel renovatie btw tarief verlaagd naar 6%

Voor renovatie werkzaamheden aan de gevel is het btw tarief van 19%

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,