Houtsoorten gevelbekleding? Veel mensen hoeven niet lang na te denken wanneer het aankomt op het soort gevelbekleding waar ze voor hun gevel gebruik van willen maken, in tegendeel. In het merendeel van de gevallen is de keuze voor een houten gevelbekleding dan ook al snel gemaakt. Echter is dat eigenlijk nog maar één keuze, want van welke houtsoort ga je nu precies gebruik gaan maken? We onderscheiden op dit vlak in de praktijk tal van verschillende mogelijkheden die stuk voor stuk over hun eigen voor- en nadelen beschikken. Staat het voor jou nog niet meteen vast welk type van hout je gaat gebruiken voor het afwerken van jouw gevel? In dat geval kan de informatie die is terug te vinden op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen!
Inhoudsopgave
Waarom kiezen voor hout als gevelbekleding?
Dat houten gevelbekleding door de jaren heen zo populair is geworden en gebleven heeft niet in het minst te maken met de vele interessante voordelen die er aan verbonden zijn. In eerste instantie is het zo dat de uitstraling van hout onevenaarbaar is. Ze realiseert dan ook niet alleen een natuurlijke, maar ook een warme look. Bovendien is het zo dat hout eenvoudig te bewerken is en kan worden geplaatst. In het bijzonder dit laatste is zeer gunstig voor wat de arbeidskosten betreft. Is er sprake van een beschadiging aan je houten gevelbekleding? In dat geval kan deze relatief eenvoudig worden hersteld. Al deze verschillende voordelen die zijn verbonden aan houten gevelbekleding maken ze ook voor jou wellicht zeer interessant.
Welke houtsoorten zijn geschikt als gevelbekleding?
Ben jij ook wel te vinden voor de vele, interessante voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van houten gevelbekleding voor het afwerken van jouw gevel? In dat geval zal je uiteraard nog een keuze moeten maken tussen de verschillende houtsoorten die er op de markt zijn terug te vinden. Wat dat betreft heb je de mogelijkheid om een keuze te maken tussen de hieronder aangegeven opties.
1.) Hardhout
In eerste instantie is er natuurlijk hardhout. Het betreft hier een vrij dure vorm van houten gevelbekleding welke zich aan de andere kant ook kenmerkt door een uitstekende levensduur. Het hout zal na verloop van tijd wel op natuurlijke wijze gaan vergrijzen. Wil je dit niet? Dan dien je er voor te kiezen om deze te voorzien van een speciale beschermlaag, bijvoorbeeld door ze te coaten. Er zijn tal van verschillende soorten hardhout op de markt terug te vinden die gebruikt kunnen worden voor het realiseren van een gevelbekleding van hardhout. Het gaat hierbij niet alleen om Amerikaans cederhout, maar tevens ook om padoek, pié evenals afrormosia en merbau. Let op, voor hardhout geldt dat niet elke houtsoort op eender welk moment telkens even vlot leverbaar is. Dit betekent dat de kostprijs van een bepaald type hardhout soms wel eens heel wat hoger kan uitvallen dan je wellicht in eerste instantie had verwacht.
2.) Thermowood gevelbekleding
Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt is het zogenaamde thermowood. Het betreft hier een Europese houtsoort welke is verduurzaamd door een langdurig verhittingsproces. Tijdens dit proces zal niet alleen de hoeveelheid vocht welke zich in het hout bevindt afnemen, daarnaast wordt ook de chemische structuur veranderd. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het hout resistent wordt voor onder meer insecten en schimmels. Thermowood wordt algemeen aanzien als een uitstekende keuze op het ogenblik dat je vanuit milieuoverwegingen liever geen tropisch hardhout wil gebruiken of wanneer je hardhout gewoon te duur vindt. Thermowood vereist nagenoeg geen onderhoud terwijl je perfect kan genieten van alle voordelen die verbonden zijn aan gewoon hardhout… dat dan wel zonder de ecologische nadelen uiteraard.
3.) Multiplex
Een derde mogelijke houtsoort om gebruik van te maken voor wat de afwerking van je gevel betreft is het zogenaamde ‘multiplex’. Deze is opgebouwd uit verschillende lagen hout welke aan elkaar zijn gelijmd. De manier van verlijmen evenals de kruiselingse plaatsing van de houtlagen zorgen er voor dat multiplex bijzonder sterk is in vergelijking met andere houten gevelbekledingen die over eenzelfde dikte beschikken. Om effectief gebruikt te kunnen worden als gevelbekleding is het noodzakelijk dat multiplex goed moet worden beschermd tegen vocht. Dit is mogelijk door het hout te beitsen of door ze af te werken met behulp van een speciale coating. Wil je graag kunnen genieten van de voordelen die houten gevelbekleding met zich meebrengt zonder dat je daarvoor erg diep in de buidel hoeft te tasten? Is het bovendien voor jou geen probleem om regelmatig je gevel te moeten onderhouden? In dat geval kan de keuze voor multiplex gevelbekleding voor jou al erg snel zijn gemaakt!
De kosten van de verschillende houtsoorten gevelbekleding
Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat er tal van verschillende houtsoorten als gevelbekleding kunnen worden ingezet. Het type hout waarvoor je kiest is evenwel altijd bepalend voor niet alleen het onderhoud waar je rekening mee moet houden, maar ook de gemiddelde kostprijs die je moet betalen. Wat dit betreft kan je rekening houden met een prijskaartje welke is gelegen tussen de 110 en 140 euro per vierkante meter (inclusief de plaatsing van de gevelbekleding). Is het voor jou van belang dat je woning zo optimaal mogelijk kan worden geïsoleerd en wil je daarom je houten gevelbekleding het liefst van allemaal combineren met isolatie? Dan kunnen de kosten al snel oplopen naar een bedrag van tussen de 120 en 250 euro per vierkante meter. Ook hierbij is de plaatsing inbegrepen.