Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je gevel is onderhevig aan een groot aantal vervuilingen. Denk hierbij aan zaken als de groei van mos, de vorming van algen, roetbevuiling, et cetera. Wanneer je deze aanslag en vuil verwijdert met een gevelreiniging, ziet je gevel er weer als nieuw uit. Tevens kun je met een gevelreiniging ervoor zorgen dat de vochtwerende functie van je gevel behouden blijft en verhoogt een gevelreiniging de waarde van je woning.

Doe je de gevelreiniging zelf of besteed je deze uit?

Een gevelreiniging laten doen, is niet heel prijzig. Je betaalt gemiddeld tussen de €5 en €15 per vierkante meter. Toch vragen veel mensen zich af of ze de gevelreiniging niet gewoon zelf kunnen doen. Het antwoord hierop is ja, dat kan. Verstandig is het echter niet en hier is waarom. Je moet een correcte analyse van de vervuiling doen en van de ondergrond van je gevel. Deze factoren bepalen hoe je de reiniging moet uitvoeren. Je moet weten dat je je ramen en dergelijken moet afplakken om aantasting te voorkomen. Tijdens de werkzaamheden moet je beschikken over de juiste apparatuur en heel nauwkeurig de reiniging uitvoeren. Breng je schade toe aan je gevel, dan moeten de herstelwerkzaamheden alsnog door een bedrijf uitgevoerd worden en dit zijn vaak hogere kosten dan de reinigingskosten.

Btw verlaging op de arbeidskosten

Tevens kun je van een btw-verlaging gebruikmaken, wanneer je jouw gevel laat reinigen door een erkend bedrijf. Is je woning tien jaar of ouder en laat je de gevel door een professioneel bedrijf reinigen, dan betaal je geen 21 procent btw maar 6 procent voor de arbeidskosten en de materiaalkosten.

Methodes om je gevel te reinigen

Afhankelijk van de ondergrond van je gevel en de soort van vervuiling, kies je een bepaalde methode om je gevel te reinigen. Er zijn vijf manieren van reinigen: reiniging door middel van zandstralen, reiniging middels nevelstralen, reiniging door middel van vochtstralen, een stoom reiniging en een chemische reiniging.

Met zandstralen je gevel reinigen

Bij deze methode spuit je onder hoge druk kleine korrels zand tegen je gevel aan. Deze methode van reinigen wordt veelal toegepast, wanneer de gevel zwaar vervuild is. Het is een milieuvriendelijke manier van je gevel reinigen, maar is niet geschikt wanneer de ondergrond van je gevel poreus is, zoals bij kalksteen. Een reiniging met zandstralen kost ongeveer €12 per vierkante meter.

Met nevelstralen je gevel reinigen

In een monumentaal pand vergt het reinigen van de gevel precisie en voorzichtigheid. Een gevel nevelen is perfect, wanneer je mossen, verf en andere middelzware vuiligheid wilt verwijderen van je gevel. Nevelreiniging vindt plaats onder lage druk, waardoor deze manier geschikt is voor een poreuze ondergrond van je gevel. Bij het nevelen van je gevel gebruik je een straalmiddel bestaande uit zand en water om je gevel te reinigen. De druk kan daarnaast ingesteld worden en zo ook de grootte van de zandkorrels. Hierdoor is een nauwkeurige gevelreiniging gegarandeerd. De kosten van het nevelen van je gevel bedragen circa €15 per vierkante meter.

Een gevelreiniging door middel van vochtstralen

Een reiniging middels vochtstralen is een methode, die veelal wordt toegepast op ernstig vervuilde gevels. Deze methode maakt gebruik van vochtstralen bestaande uit water met zand, kalk of glasparels. Ook dit middel wordt middels hoge druk tegen je muur gespoten, waardoor de ondergrond niet te poreus moet zijn. Denk hierbij aan muren opgebouwd uit sterke steensoorten, zoals baksteen. Een reiniging door middel van vochtstralen bedraagt €12 per vierkante meter.

Stoomreinigen van je gevel

Bij een stoomreiniging vindt er niet een reiniging plaats op basis van druksterkte, maar op basis van de temperatuur van het water. Deze zit hierbij tussen de 100 en 150 graden Celsius in. Deze gevelreiniging is geschikt voor muren, die vaker gereinigd worden en waar het vuil nog niet diep tot in de ondergrond is doorgedrongen. Doordat je alleen water gebruikt, is het een goedkope en milieuvriendelijke manier om je gevel te reinigen. Deze methode kan echter niet toegepast worden op alle gevelmaterialen. Sommige materialen kunnen door de hoge temperatuur barsten. Het reinigen middels stoom bedraagt ongeveer €5 per vierkante meter.

Je gevel chemisch laten reinigen

Bij het chemisch reinigen van een gevel wordt een chemisch of biologisch middel gebruikt om hardnekkig vuil te verwijderen. Wat voor een middel gebruikt wordt, wordt bepaald door het type vervuiling en de soort ondergrond waarmee je te maken hebt. Het chemisch reinigen is een effectieve techniek, waarbij grotere oppervlaktes in een mum van tijd gereinigd kunnen worden. Het chemisch laten reinigen van je gevel kost ongeveer €15 per vierkante meter.


Laatste nieuws

Alles wat je wil weten over een vliesgevel

Gevelbekleding heeft als taak om de originele gevel fraaier te doen uitzien,

Hoe een offerte aan te vragen

Een offerte aanvragen doen veel mensen omdat ze de prijs willen weten,

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes