Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je hebt gemerkt dat je gevel aan vervanging toe is en dat een normale gevelreiniging niet meer zal helpen. Je moet dus kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Er zijn meerdere soorten gevelbekleding en je oog is gevallen op hout, ofschoon je weet dat hout kan gaan rotten. Is houten gevelbekleding dus wel raadzaam? Het ziet er daarentegen prachtig uit en het is een verantwoorde keuze. Wat moet je nu doen? In dit artikel zullen de voor- en nadelen van een houten gevelbekleding voor je op een rijtje gezet worden.

Veel keuze

Als je dan kiest voor houten gevelbekleding, dan kun je niet slechts uit een type hout kiezen. Hierdoor heb je toch je keuzemogelijkheden, die kunststof je ook kan bieden. Je kunt uit veel verschillende kleuren hout kiezen, maar ook uit allerhande houtsoorten. Hieronder volgen de bekendste:

  • Red Cedar
  • Ayous
  • Bankirai Hardhout
  • Jatoba Hardhout
  • Grenenhout
  • Siberisch Lariks
  • Thermisch vurenhout
  • Thermisch Fraké
  • Thermisch Ayous

En zo is er nog veel meer. Er zijn namelijk ook meerdere gevelprofielen. Kies bijvoorbeeld een potdekselprofiel of kies een modern rhombus profiel. Laat je door vakmannen adviseren over welk hout en welk profiel bij uw woning past.

Warme look

Een houten gevel geeft je huis een warme look. Het natuurlijke aspect van hout zorgt ervoor dat je huis een authentieke uitstraling krijgt. Bovendien kan hout bij elke woning toegepast worden. In een landelijke omgeving wordt het ruimtelijk gevoel zo versterkt. Bij een moderne woning zijn bepaalde houtprofielen te gebruiken, die het moderne aspect van je woning juist goed uitdrukken.

Hout is de duurzame optie

In een wereld waarin er steeds meer gestreefd wordt naar duurzaamheid is een houten gevel bijna een must have. Door het natuurlijke karakter van hout, is hout een duurzame en milieubewuste keuze. Zeker, wanneer je kiest voor thermisch gemodificeerd hout, is houten gevelbekleding de duurzame optie. Kies daarnaast voor houtsoorten uit de buurt, zodat de ecologische voetafdruk van je huis klein blijft. Als laatste kunt u de houten gevelbekleding recyclen, wanneer uw gevel aan vervanging toe is.

Eenvoudige plaatsing

Een houten gevel heeft u zo geplaatst, waardoor u niet veel tijd kwijt bent voor deze klus. Tevens kost het u minder arbeidsloon, wanneer u het werk uitbesteedt. Dit maakt een houten gevel tevens een van de voordeligste gevelbekledingen die er zijn. Mocht tussentijds iets beschadigd raken, dan kun je gemakkelijk een plank vervangen, waardoor ook reparaties snel en eenvoudig uitgevoerd kunnen worden.

Goed isoleren

Een laatste voordeel van houten gevelbekleding is dat hout goed isoleert. Hout houdt warmte goed binnen de woning, wat ervoor zorgt dat je minder hoeft te stoken. Hout draagt kortom bij aan een lagere energierekening. Vooral thermisch gemodificeerd hout zal zeker bijdragen aan een warmer huis.

De nadelen van hout

Een houten gevelbekleding brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Hout krijgt veel te verduren onder de weersomstandigheden. Hierdoor kunnen de profielen sneller grijzen, waardoor ze sneller vervangen moeten worden. m een gelijkmatige vergrijzing te bewerkstelligen, kun je het hout behandelen met speciale beits. Deze behandeling met beits moet je meerdere malen herhalen. Als dit geen probleem is voor je, dan is een houten gevel relatief onderhoudsvrij.

Wat kost een houten gevel?

Welk profiel en welke houtsoort je kiest, bepalen onder andere de kosten die je kwijt bent voor een gevelklus. Daarnaast bepaalt het oppervlakte van je gevel en welk bedrijf je inhuurt de totaalprijs. Globaal genomen betaal je voor houten gevelbekleding tussen de €100 en €150 euro per vierkante meter. Om jezelf ervan te verzekeren dat je de juiste prijs betaalt voor je klus, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en deze onderling te vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo weet je zeker dat je de vakman kiest, die het beste bij jouw situatie past.

Hout niet binnen budget

Wanneer je een houten gevelbekleding aan de dure kant vindt, dan kun je ook voor de gulden middenweg kiezen. Deze middenweg bestaat uit platen van multiplex. Dit zijn platen gefabriceerd uit meerdere lagen hout. Let wel op dat multiplex niet tegen vocht en water kan. Je moet deze platen dus nog beitsen of behandelen met een extra coatingslaag. De lagen hout die een multiplex plaat vormen, worden kruiselings op elkaar verlijmd. Dit zorgt voor een zeer sterk geheel. De prijzen van multiplex liggen tussen de €90 en €150 per vierkante meter.


Laatste nieuws

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.