Gevel impregneren doe het zelf

Gevel impregneren doe het zelfEen gevel impregneren lijkt op het eerste gezicht niet een doe het zelf klus. Toch is het wel te doen om het hydrofoberen (ander woord voor impregneren) van de buitenmuur zelf uit te voeren. Je komt natuurlijk met een aantal lastige zaken in botsing, maar daar zijn uiteraard oplossingen voor. We zullen uitéén zetten hoe je zelf de gevel kunt gaan impregneren.

Materialen gevel zelf impregneren

Er zijn een aantal zaken die je nodig heeft wanneer je als goede doe het zelf persoon de gevel gaat impregneren:

 • Een drukspuit. Wordt gebruikt om het impregneermiddel op te brengen.
 • ImpregneermiddelDit is de daadwerkelijke impregneer, dit spuit je over de gevel om hem te beschermen tegen vocht en vuil.
 • Afdekmateriaal. Het middel is een agressieve stof die je liever niet in de vensterbank hebt zitten, of in de grond van je tuin.
 • Beschermende kleding en handschoenen. Zoals hierboven aangegeven is het een agressieve stof. Vermijd lichamelijk contact met dit goedje.
 • Eventueel een trap. De trap heb je vanzelf spreken alleen nodig als je hogere gedeeltes van de buitengevel wilt bereiken.

Zoals je ziet valt het reuze mee wat je daadwerkelijk nodig hebt. Deze spullen kunt allen zelf vinden in de bouwmarkt om de hoek. Het enige dat misschien lastig te vinden is, is het impregneermiddel zelf.

Stappenplan gevel impregneren: zelf doen

 1. Zorg dat de gevel goed schoon is. Er komt namelijk een afdek laagje over de gevel heen, en het zou zonde zijn als die laag vuil zal vast houden wat al aan de muur zit.
 2. Leg het afdekmateriaal onder de te impregneren gevel neer en plaak ramen, kozijnen en deuren af. Deze moeten natuurlijk wel intact blijven.
 3. Trek beschermende kleding en handschoenen aan. Je wil natuurlijk niet dat het impregneermiddel in je huid bijt.
 4. Vul de drukspuit met het middel. Gebruik hier een trechter bij zodat je zo min mogelijk verspild.
 5. Doe het zelf: spuit het impregneer middel tegen de gevel. Deel de buitenmuur op in vlakken zodat je systematisch te werk kunt gaan en niets overslaat. Denk eraan; begin boven aan en werk zo naar beneden.

Video hydrofoberen/impregneren

In de korte video hieronder zie je hoe je je gevel kunt impregneren.

Toch uitbesteden?

Toch over laten aan een specialist? Schakel dan een gevelspecialist in. Via onze website kun je direct meerdere specialisten vergelijken. Vul op deze pagina jouw gegevens in, ontvang de offertes en begin met het vergelijken van de prijzen en de mogelijkheden. Maak vervolgens een weloverwogen keuze.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!

35 Comments

 • Hilda Paardekooper

  fijn, al deze duidelijke antwoorden. Ik heb een oud huis, vochtige maar muren, die al geverfd zijn met latex.
  Kan ik deze muren weer NA het impregneren witten, of is het beter dit ervoor te doen.
  Hilda

 • Cindy

  Hallo,
  Wij hebben een aantal weken geleden zelf de voegen van onze gevel gerepareerd en vervolgens de gevel in een rood tint geverfd met een matte waterafstotende en ademende muurverf op basis van siloxaan, nu begint de buitenmuur plots her en der door de verf heen wit uit te slaan, naar wat ik heb opgezocht vermoed ik zelf door salpeter?
  Het is een 100 jaar oud pand uiteraard zonder spouwmuren die ook nog eens relatief vochtig zijn.
  Nu achteraf had ik misschien beter eerst de buitenmuren kunnen impregneren alvorens ze te gaan schilderen, maar mocht ik nu de buitenmuren alsnog willen impregneren, dan neem ik aan dat ik eerst deze uitslag moet verwijderen?
  Zo ja hoe doe ik dit zonder de nieuwe verlaag aan te tasten? Uit een eerder antwoord begreep ik namelijk dat het impregneren gewoon over de bestaande verflaag heen kan toch?

 • A. van Beek

  Is het nog mogelijk om over de geïmpregneerde buitenmuren heen te stucken in de toekomst?, of is er dan geen goede hechting meer? Slijt het er met de jaren van af?
  Er waarmee kan ik het beste scheuren in een enkelsteens buitenmuur vooraf behandelen?
  M.v.g,
  Angelique

  • A.van Beek

   Ten aanzien van uw eerste vraag: ja dat is mogelijk. Impregneermiddel trekt in de steen en zal slechts beperkt een laag op de steen vormen. Het impregneermiddel wordt na verloop van tijd door weersinvloeden van buitenaf afgebroken en de steen krijgt de eigen poreusheid terug. Om die reden geeft de fabrikant ook een geteste werkzaamheid op. Stucen van een geïmpregneerde muur is dan ook geen probleem.

 • Martin Pothoven

  Ik wil een kant van een muur (erfscheiding) impregneren. Aan mijn kant staat een overkapping en aan de zijkant is die dicht dmv. glasramen dat is de westzijde. Kan ik het deel tot aan de overkapping impregneren (bij de buren) of moet de hele muur of alleen de bovenkant doen of beide kanten? Muur is ongeveer 7.0 mtr lang X 1.82 mtr hoog.

 • chris

  Kun je een binnenmuur ook impregneren tegen vocht plekken?

 • storm

  moet je impregneren als je spouwisolatie neemt

  • Gevel&wand

   Niets moet natuurlijk, maar wij raden het wel aan. Door uw gevel te impregneren kunt u uw gevel beschermen tegen weersinvloeden en dus erosie. Bovendien zal de spouwmuur optimaal blijven functioneren doordat vochtdoorslag geëlimineerd wordt. Daarnaast verminderd u de kans op vorstschade.

 • Rudolph

  Ik begreep van het bedrijf dat 10 jaar geleden onze gevel gedaan heeft dat als je impregneert je dit van beneden naar boven moet doen. Reden hiervoor zou zijn dat de impregneervloeistof naar beneden zakt en over de al aangebracht komt waardoor je een goede intrekking krijgt en minder snel te weinig aanbrengt. U geeft aan dat het van boven naar beneden moet. Wat is daarvan de reden?

 • B.Burggraaf

  Geachte
  Kan je ook van beneden naar boven een muur impregneren met een kwast en hoeveel tijd heb je om bij nat over nat te doen

 • H Vorstenbosch

  Hoe droog moet een gevel zijn ?. Moeten de bakstenen door en door droog zijn of is het voldoende als de buitkant droog is.

  • Gevel en Wand

   De stenen mogen aan de binnenkant nog licht vochtig zijn.

 • b.m. van Oosterbaan

  Buitenmuren zijn met witte Latex behandeld,kan inpregneren daar
  bovenop,of moet alle latex er af?

  • Gevel en Wand

   Dat kan er gewoon overheen.

 • Cor

  De muur die ik wil laten impregneren is op verschillende plaatsen slecht gevoegd, kan de muur toch geimpregneerd worden,of moet die eerst opnieuw gevoegd worden

  mvg Cor.

  • Gevel en Wand

   Er kan over slecht voegwerk gewoon geïmpregneerd worden. De vraag is echter of u dat wilt? Ons advies is om direct goed te laten voegen en vervolgens te impregneren.

 • Rijkers

  Wij zitten met de bank tegen de muur. Nu in deze koude periode krijg je gewoon een koude nek , net of het tocht. Helpt impregneren hier tegen.

  • Gevel en Wand

   Daarvoor zou echt op locatie gekeken moeten worden. Maar impregneren helpt niet tegen tocht.

 • Lowijs

  We zitten met een vochtprobleem door doorslag, het is nu alleen begin winter en is er nu ook iets dat we kunnen doen of moeten we wachten tot het voorjaar!??

 • Natasa

  Kun je ook de binnenmuren impregneren nadat de stuclaag is verwijderd en na het impregneren de muur opnieuw stucen ?

  • Gevel en Wand

   De impregneerlaag dient op de stuclaag aangebracht te worden, niet daaronder. Daarnaast zijn we benieuwd waarom u de binnenmuur wilt stucen?

 • Jong

  Hoi een deel van de muur heeft regenslag/is vochtig ander deel niet, kun je ook een deel van je gevel impregneren. In dit tot driemeter van onderen. Gevel is ongeveer acht meter hoog.
  Als dit niet zou kunnen wat is hier de reden voor?

  • Gevel en Wand

   In theorie is het mogelijk, het echter wel hoogst ongebruikelijk. Als u voornemens bent een muur te impregneren kunt u net zo goed de gehele muur in 1 keer laten impregneren.

 • Petros

  Ik heb een deel van de muren met een hogedrukspuit schoongespoten. Kan ik nu (ook het onbespoten deel gewoon mee impregneren en is het altijd noodzakelijk om de muur te behandelen met anti alg of zoiets?
  Is het zo-wie-zo noodzakelijk om mijn muren nog dit jaar voor de winter te behandelen, omdat het weer nu eigenlijk niet echt geschikt (onbetrouwbaar)is? Verder heb ik lateien met latex geverfd, kan deze gewoon mee behandelen of kan ik deze dan daarna nooit met latexen?

  • Gevel en Wand

   Het is raadzaam om een muur die u wilt impregneren eerst goed te reinigen.
   Behandelen is niet perse noodzakelijk. Impregneren moet inderdaad wel bij droog weer gedaan worden.
   Een geïmpregneerde muur kan eigenlijk alleen met dispersie muurverf geverfd worden.

 • Annemarie

  Als een deel van de buitenmuur geverfd is, kan het impregneermiddel daar dan overheen gesproten worden?

  • Gevel en Wand

   Ja dat kan zeker, dat is geen enkel probleem.

 • Danny

  Hallo Jacco,

  Bedankt voor dit duidelijke stappenplan. Echter een vraag: moet de gevel droog zijn alvorens je gaat impregneren of mag de muur nog vocht bevatten?

  Dank.

  • Gevel en Wand

   De gevel dient droog te zijn alvorens deze geïmpregneerd wordt.

 • H.lintsen

  Mij is verteld dat je het kunt aanbrengen met een verfroller, dan hoef je niet af te plakken, is dit mogelijk?

  • Gevel en Wand

   U kunt inderdaad impregneer aanbrengen met een verfroller. Afplakken raad ik ten alle tijden aan. Je weet nooit of er per ongeluk druppels ontstaan of dat u per ongeluk uitschiet.

 • A.Dokkum

  Hoeveel impregneermiddel heb je per vierkante meter nodig en wat is de prijs hiervan ?

  • Gevel en Wand

   Per vierkante meter heb je ongeveer een halve liter nodig. De prijzen van impregneermiddel. De kosten bedragen plusminus 4 euro per liter.

 • kees van alderen

  Hallo, ik wil zelf muren die ik heb laten stuken impregneren .

  Wat kost een kan van 25 ltr ?

  Vriendelijke groeten , kees van alderen .

  • Gevel en wand

   Het is afhankelijk van het merk dat u kiest, maar inclusief alle materialen die u nodig heeft kunt al paketten van rond de 100 euro.

 • Plaats een bericht

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *