Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Pandeigenaren gaan steeds vaker over tot gevelbepleistering om de uitstraling van de gevel van het pand te verfraaien. Naast een mooi onderhouden look wordt je gevel ook beschermd en kan je uitgaan van vrij lage prijzen. Maar wat houdt gevelbepleistering precies in, welke kosten komen hierbij kijken en waar moet je allemaal aan denken? Ga door met lezen om dit en nog veel meer te weten.

Wat is gevelbepleistering?

Gevelbepleistering kan het best worden omschreven als het afwerken of renoveren van je gevel zonder dat je te veel geld uit hoeft te geven. Gevelbepleistering is namelijk vrij goedkoop en je profiteert van een prachtig eindresultaat: een mooie gevel die er netjes onderhouden uitziet. Afhankelijk van wat voor soort gevelbepleistering je kiest kan je je woning een moderne of een landelijke uitstraling geven, waarbij je vooral goed moet letten op de korrelgrootte van de bepleistering.

Waarom gevelbepleistering?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het verstandig is om je gevel te laten bepleisteren. De meest relevante redenen zijn als volgt:

  • Gevelbepleistering is vrij goedkoop.
  • Je oude of beschadigde gevels kunnen worden gerenoveerd.
  • Je kunt direct ook overgaan tot gevelisolatie.
  • Gevelbepleistering op zichzelf draagt bij aan het isoleren van je pand.
  • Je gevel wordt vochtdicht en waterdamp doorlatend gemaakt.
  • Je gevel krijgt een egale uitstraling en ziet er onderhouden uit.

Het is wel van belang om rekening te houden dat je veel geld uit gaat geven naarmate het aantal aangebrachte lagen meer zijn. Er zijn meestal een aantal lagen nodig, dus reken op vrij hoge arbeidskosten. Daarnaast is gevelbepleistering gevoelig voor vuil waardoor je over dient te gaan tot het regelmatig onderhouden van de muren door het aanbrengen van een beschermende coating.

Soorten gevelbepleistering

We kunnen twee gevelbepleisteringsoorten onderscheiden. De eerste soort is kunstharspleister, waarbij het bindmiddel voornamelijk uit kunsthars of siliconen bestaat. Kunstharstpleister is elastisch, scheurt amper en raakt niet snel vervuild. We kennen ook de minerale sierpleister, bestaande uit cement en/of kalk dat aan is gevuld met kleurstoffen, vulstoffen, water en zand. De minerale sierpleister is ideaal te gebruiken voor het wegwerken van oneffenheden, maar dit materiaal kan sneller scheuren, is minder flexibel en kan gauw vervuild raken.

Afwering gevelbepleistering

Beide soorten gevelbepleistering kunnen af worden gewerkt op verschillende manieren, in meerdere kleuren en structuren. Denk zo aan geribbeld, egaal of ruw, afhankelijk van de korrelgrootte die je kiest. Hoe ruwer je de oppervlakte wenst te hebben, des te groter de korrelgrootte moet zijn. Houd verder rekening dat het verstandig is om te kiezen voor lichte kleuren om thermische spanning en scheurvorming zo veel mogelijk te voorkomen.

De kosten van gevelbepleistering

De kosten van gevelbepleistering hangen van bepaalde factoren af, waaronder de materialen die je koopt, de oppervlakte in vierkante meters, de dikte van de laag, de complexiteit van de werkzaamheden, de bereikbaarheid van de gevel en de afwerking. Ga je gevelisolatie aanbrengen, reken dan op een hogere prijs. Hieronder tref je de gemiddelde kosten voor gevelbepleistering afhankelijk van wat voor soort gevelbepleistering je kiest.

Soort gevelbepleisteringKosten met isolatieKosten zonder isolatie
Kunstharspleister€90 – €110 per m2€50 – €85 per m2
Minerale sierpleister€80 – €100 per m2€40 – €65 per m2

Zelf doen of uitbesteden?

Ben je handig en heb je ervaring met gevelbepleistering? Dan kan je zelf aan de slag gaan met de werkzaamheden en besparen op de arbeidskosten. De meest verstandige keuze blijft toch altijd het inschakelen van een specialist aangezien gevelbepleistering specialistisch werk is. Doe je iets verkeerd, dan zijn de fouten al gauw zichtbaar en gaat het veel geld kosten om fouten te repareren. Tenslotte weet een specialist precies welke methodes het best werken in je situatie.

Toch zelf gevel bepleisteren

Ga je toch over tot het zelf bepleisteren van de gevel, dan moet je rekening houden dat de ondergrond geheel schoon, ontvet en gezond moet zijn. Check vervolgens eerst of de muur weer gevoegd of gecementeerd moet worden voor je aan de slag gaat.

Stappen gevelbepleistering zelf doen

Het bepleisteren van de gevel gebeurt in 4 algemene stappen, waarbij eerst gestart wordt met de voorbereiding. Hierbij wordt een steiger opgebouwd en wordt gestart met de graafwerkzaamheden. Ook worden dorpels, ramen en deuren afgedekt met plastic folie. Ten tweede dien je hoekprofielen te plaatsen om de gevelhoeken te verstevigen. De derde stap omvat het aanbrengen van het wapeningsnet om zaken als sleuven en barsten te voorkomen. Bij de vierde en laatste stap gaat het uiteindelijk om het daadwerkelijk bepleisteren van de gevel. Hierbij kan het proces verschillen afhankelijk van welk materiaal je kiest: kunstharspleister of een minerale sierpleister.

Vergunning aanvragen

In hoeverre je een vergunning nodig hebt voor gevelbepleistering hangt af van waar de gevel zit. Als het gaat om werk aan de voorgevel, zal het uitzicht van de straat worden veranderd. Om deze reden ben je verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Als je gaat werken aan de achtergevel of aan de zijgevel dan is het aanvragen van een vergunning niet noodzakelijk.

Onderhoud gevelbepleistering

Het is belangrijk om meteen te denken aan het onderhouden van gevelbepleistering om zo te voorkomen dat het materiaal vervuild raakt. Zorg ervoor dat de deurdorpels, raamdorpels, dakranden en dakrandprofielen genoeg uitsteken en check of er waterschade is om zo tijdig over te gaan tot het plaatsen van een stenen plint om het pleisterwerk te beschermen. Zorg er ten slotte voor dat ventilatieroosters en luchtkokers uitsteken of voorzie ze van speciale kappen om waterschade door de regen te voorkomen. Is er sprake van hardnekkig vuil en volstaat schoonmaken met water niet, dan kan je overgaan tot het gebruiken van een hogedrukreiniger.

Ben je van plan om je gevel te laten bepleisteren en overweeg je het inschakelen van een specialist? Dan is het slim om eerst een aantal offertes aan te vragen en een vergelijking te maken zodat je flink op de kosten kunt besparen. Naast een tevreden portemonnee zal ook je huis tevreden zijn aangezien je gevel een mooi onderhouden uitstraling krijgt en de levensduur van je gevel aanzienlijk verlengd wordt.


Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Je gevel verfraaien door gevelbepleistering

Pandeigenaren gaan steeds vaker over tot gevelbepleistering om de uitstraling van de