Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gevelbekleding heeft als taak om de originele gevel fraaier te doen uitzien, maar deze originele gevel ook te beschermen. Naast een beschermende en esthetische functie zorgt gevelbekleding vaak ook voor een thermisch isolerende functie. Een gevelbekleding dient wel onderhouden te worden, omdat deze blootgesteld staat aan weersinvloeden en andere soorten vervuiling. Gevelbekleding kan bestaan uit onder andere hout, stenen, maar ook glas.

Wat is een vliesgevel?

Een vliesgevel is een ander woord voor een glasgevel of gordijngevel. De vliesgevel is een niet dragende gevel. Dit houdt in dat de gevels niet zwaar belast worden. Ze worden vaker gebruikt als afscheiding tussen het interieur en exterieur van een pand en worden uit verschillende materialen vervaardigd die allemaal een verfraaiing van het gebouw moeten bewerkstelligen. De gordijngevels worden over het algemeen aan de buitenkant van een pand geplaatst, waardoor ze genoeg licht moeten doorlaten. Hierdoor bestaat een gordijngevel merendeels uit grote raampartijen van glas.

Opgebouwd uit de volgende materialen

Naast grote raampartijen van glas bestaan glasgevels uit lichte materialen, aangezien de gevels toch niet dragend zijn. Frames kunnen bijvoorbeeld vervaardigd zijn uit aluminium, houtsoorten of kunststof. Door de toepassing van lichte materialen kan flink op het gewicht gespaard worden, waardoor er minder eisen aan het fundament gesteld hoeven te worden. Vliesgevels dragen kortom ook geen andere belasting dan de materialen, waaruit ze zijn opgebouwd. Hoe zit het dan met de druk die wind op de gevel veroorzaakt? Welnu, gordijngevels dragen deze druk over aan de funderingen en de rest van de constructie van het gebouw. Zo kunnen ze toch krachtige windstoten weerstaan.

Soorten vliesgevels

Gordijngevels kun je op meerdere manieren typeren. Grofweg zijn er twee verschillende soorten: de zuivere en onzuivere glasgevels. De zuivere glasgevel staat hierbij los van de constructie en deze bevat geen binnen spouwblad. De onzuivere gordijngevel heeft wel een binnen spouwblad en vormt als het ware een schil voor de constructie die achter de gevel is gebouwd. Binnen de onzuivere vliesgevels zijn er twee verschillende varianten: de koude of warme onzuivere vliesgevel. De koude onzuivere glasgevel heeft een open luchtspouw, terwijl de warme onzuivere gordijngevel een gesloten luchtspouw heeft.

Wat zijn de voordelen van glasgevels?

Het hebben van een glasgevel brengt vele voordelen met zich mee:

  • Zorgt voor een verfraaiing van je gevel.
  • Thermische isolatie.
  • Tegengaan binnendringen water en tocht.
  • Een gordijngevel bespaart je kosten, want je vermijdt veel gewicht.
  • Een gevel waardoor veel natuurlijk licht binnen valt.
  • Grote keuzemogelijkheid, want er zijn wel meer dan 400 kleuren verkrijgbaar.
  • Binnenkant van gordijngevel kun je anders afwerken dan buitenkant.
  • Creatieve mogelijkheden van vliesgevels, waardoor je gevel gepersonaliseerd kan worden.
  • Betere ventilatie is mogelijk.

Hoe wordt een gordijngevel geplaatst?

Een belangrijk kenmerk van een gordijngevel is dat hij buiten de draagconstructie van een gebouw geplaatst wordt, waardoor hij geen gewicht behalve dat van zichzelf draagt. Het is wel bevestigd aan het pand, maar staat er in principe los van. De montage en het onderhoud van de glasgevels wordt gedaan door professionele bedrijven. Ga dit dus niet zelf onder handen nemen. Vergelijk daarom bedrijven met elkaar door offertes bij hen op te vragen. Zo ben je verzekerd van de beste en goedkoopste vakman voor jouw klus.

Technieken bij de glasgevel

Er zijn over het algemeen drie technieken te onderscheiden bij de glasgevels. Er is ten eerste de U-glas glasgevels. Deze gordijngevel bestaat uit elementen van doorschijnend figuurglas met een doorsnede in U-vorm. Dit is ideaal voor het toelaten van licht, maar de doorkijk blijft hierbij beperkt. Ten tweede vind je de semi-structurele gordijngevels, die bestaan uit gehard glas dat ingeklemd zit aan de bovenzijde en de onderzijde. Een kitverbinding aan de zijkanten zorgt voor verlijming aan de verticale kanten. Als laatste is er nog de point-fixed glasgevels, waarbij gehard glas met roestvrij stalen beugels gemonteerd wordt aan een draagconstructie. Deze constructie bestaat uit staal of kan met behulp van spankabels opgetrokken worden.

Wat kosten vliesgevels per vierkante meter?

Wat de precieze kosten zijn van gordijngevels is moeilijk te zeggen, want er komen meerdere factoren bij de prijsbepaling om de hoek kijken. De diepte van de profielen draagt hier aan bij of de kleur die je kiest of de afwerking. Maar ook de grootte van het oppervlakte en de gekozen techniek bepalen je prijs. Daarom is het raadzaam om je wensen weer te geven bij het bedrijf, die je glasgevel zal moeten gaan plaatsen. Samen met jou wordt overlegd wat de mogelijkheden zijn, waarna je een nauwkeurige, op maat gemaakte prijsopgave krijgt aangereikt.


Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

Geld besparen met gevelisolatie

Het juist isoleren van de gevel kun je een hoop geld besparen.