Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Straaltechnieken gevelStraaltechnieken gevel? Op het moment dat je vast moet stellen dat de gevel van je woning aanzienlijk vervuild is geraakt spreekt het voor zich dat je daar graag iets aan zal willen doen. Er zijn tegenwoordig tal van verschillende straaltechnieken beschikbaar die er voor kunnen zorgen dat zowel lichte, milde als hardnekkige vervuiling op een efficiënte manier van de gevel verwijderd kunnen worden. Bij het uitkiezen van één van deze verschillende straaltechnieken om gebruiken is het evenwel van belang om rekening te houden met de aard van de vervuiling evenals de ondergrond waarvan sprake is. Niet elke straaltechniek kan namelijk in de praktijk zomaar op eender welk type van gevel worden gebruikt. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Wacht dan niet langer, lees snel verder en ontdek alles over de diverse straaltechnieken waarmee ook jij de gevel van jouw woning kan reinigen!

*Tip:
Straaltechnieken gevel? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wat zijn straaltechnieken precies?

Straaltechnieken zijn een vorm van mechanische reiniging. In de praktijk wordt er voor wat straaltechnieken betreft vaak verwezen naar zogenaamde zandstralen. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze straaltechniek het bekendst is bij de bevolking. Dit gezegd zijnde dient er rekening mee te worden gehouden dat er nog heel wat andere straaltechnieken bestaan die minstens even interessant zijn. Eender voor welke straaltechniek jij uiteindelijk zal kiezen, je dient er altijd rekening mee te houden dat voorzichtigheid geboden is wanneer het gaat om het reinigen van je gevel. Het toepassen van een foutieve reinigingsmethode kan er namelijk voor zorgen dat er permanente schade aan je gevel ontstaat. Ben je niet zeker over de gekozen straaltechniek? Contacteer dan altijd een vakman vooraleer aan de slag te gaan!

Zandstralen

Zoals reeds aangegeven is het zo dat zandstralen tegenwoordig veruit de bekendste straaltechniek is van allemaal. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze straaltechniek worden er kleine korrels zand onder een hoge druk tegen de gevel aan gespoten. Dit mag dan wel een milieuvriendelijke manier zijn om gevelreiniging toe te passen, het neemt niet weg dat er altijd een kans bestaat dat de gevel er door wordt beschadigd. Is jouw gevel opgebouwd uit poreuze gevelmaterialen? In dat geval is het aan te raden om gebruik te maken van softblaastechnieken en dus niet van zandstralen. Het zandstralen van je gevel is in principe mogelijk vanaf een gemiddelde kostprijs van ongeveer 12 euro per vierkante meter.

Vochtstralen

Een tweede straaltechniek die bij veel mensen bekend in de oren zal klinken zijn de zogenaamde vochtstralen. Een gevelreiniging die wordt gerealiseerd met vochtstralen bestaat uit een mengsel van water en zand, kalk of glasparels. Het spreekt voor zich dat water over een veel zachter karakter beschikt in vergelijking met zand waardoor het reinigen van de gevel eveneens heel wat zachter zal verlopen. Een extra voordeel van vochtstralen is terug te vinden in het feit dat je de dikte van de korrels evenals de verhoudingen en druksterktes eenvoudig kan aanpassen. Op deze manier is het perfect mogelijk om de reinigingsmethode af te stellen op bijvoorbeeld baksteen of gevelbekleding. De kostprijs van vochtstralen is vergelijkbaar met deze van zandstralen. Dit betekent dat ook deze reinigingsmethode kan worden uitgevoerd tegen een prijskaartje van gemiddeld 12 euro per vierkante meter.

Nevelstralen

Ben je de trotse eigenaar van een mooi, historisch pand of vereist jouw gevel gewoon een voorzichtige aanpak? In dat geval is kiezen voor nevelstralen wellicht een uitstekende keuze. Bij deze reinigingsmethode wordt er gebruik gemaakt van indirecte stralen die op bijzonder nauwkeurige wijze afgesteld kunnen worden. Op deze manier is het mogelijk om deze straaltechniek op elke gewenste gevel toe te passen. Niet alleen de korrelvormen van deze straaltechniek kunnen worden aangepast, daarnaast kunnen ook de spuitmonden in alle nauwkeurigheid worden aangepast. Nevelstralen zijn vooral bij het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden een vaak verkozen vorm van gevelreiniging. Nevelstralen is reeds mogelijk vanaf een prijskaartje van gemiddeld 15 euro per vierkante meter.

Droogijsstralen

Misschien wel één van de meest onbekende (en daardoor ook onbeminde?) vormen van gevelreiniging en straaltechnieken is ‘droogijsstralen’. Het betreft hier een nieuwe techniek welke haar oorsprong vond in de luchtvaartindustrie. Bij deze straaltechniek wordt er geen gebruik gemaakt van zand, maar wel van vaste CO2-korrels die over een zeer koude temperatuur beschikken. Kenmerkend voor droogijsstralen is dat al het vuil als het ware oplost waardoor er in principe geen sprake is van vervuiling. Dit maakt ze tot één van de meest milieuvriendelijke gevelreinigingsmethodes die er op de markt zijn terug te vinden.

Zelf reinigen met straaltechnieken of uitbesteden?

Straaltechnieken zijn een mechanische vorm van reinigen. In de praktijk betekent dit dat, door het wegschuren van een dun laagje van het oppervlak de gevel schoongemaakt kan worden. De manier waarop dit gebeurt kan sterk afhankelijk zijn van de gekozen straaltechniek. Dit kan dan ook in de praktijk zowel nat als droog gebeuren, maar ook met behulp van zand, soda, katoenvezels, ijs, etc. Bij het toepassen van één van de verschillende straaltechnieken dient er altijd rekening mee te worden gehouden dat het risico op schade aanzienlijk is. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd sterk aangeraden om een vakman in te schakelen voor het toepassen van de gewenste straaltechniek.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Circulair bouwen met deze circulaire gevelsystemen

Milieu bewuster leven en letten op duurzaamheid zijn toch voor veel Nederlandse

Alles wat je moet weten over een nieuwe gevel

De buitenmuren van je huis hebben veel te verduren. Ze zijn constant

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er