Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Massiefhouten bekledingMassiefhouten bekleding? Een gevelbekleding welke is vervaardigd van massief hout bestaat uit pure houten latten. Dat is een belangrijk verschil in vergelijking met bijvoorbeeld MDF waarbij er gebruik wordt gemaakt van houtsplinters. Massief hout wordt vaak gebruikt om een accentmuur mee te vervaardigen, maar in principe is het ook zonder probleem mogelijk om er een complete gevel mee te bekleden. Ben jij ook een liefhebber van massief hout en zou je deze graag willen gebruiken om jouw gevel mee af te werken? Ben je echter nog op zoek naar duidelijke informatie met betrekking tot de voor- en nadelen die er aan verbonden zijn en wil je graag een zicht hebben op de prijs van massiefhouten bekleding? Het wordt allemaal duidelijk door het lezen van de informatie welke is terug te vinden op deze pagina!

*Tip:
Massiefhouten bekleding? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

De voordelen van een massiefhouten gevelbekleding

Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een massiefhouten gevelbekleding. Dat is te wijten aan de verschillende, interessante voordelen die aan deze vorm van gevelbekleding zijn verbonden. Een gevelbekleding die is vervaardigd uit massief hout staat er dan ook om bekend over een niet te evenaren, warme uitstraling te beschikken. Ben jij ook van plan om gebruik te maken van een massief houten gevelbekleding, maar wil je in eerste instantie graag een goed zicht hebben op alle voordelen die er aan verbonden zijn? Wij hebben de voordelen even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet door middel van het hieronder terug te vinden overzicht.

 

  1. De isolerende werking van massiefhouten bekleding

Hout en dan in het bijzonder massief hout staat er om bekend zeer gunstig te zijn voor het binnenklimaat. Dit heeft uiteraard alles te maken met het feit dat er een natuurlijke buffer voor temperatuurverschillen mee kan worden gevormd. Op deze manier draagt massiefhouten gevelbekleding structureel bij aan de isolatiewaarde van de woning. Op deze manier kan je op periodieke basis geld besparen.

 

  1. Er treedt een mooie vergrijzing op van het hout

De mate waarin je, je massiefhouten bekleding moet onderhouden is steeds afhankelijk van het feit of je bijvoorbeeld wil dat deze op natuurlijk wijze gaat vergrijzen of niet. Na enige tijd gaat hout vergrijzen waardoor ze een nog meer natuurlijke uitstraling krijgt. Is dat voor jou geen probleem? Dan hoe je het hout absoluut niet te behandelen. Zou je liever willen dat het hout haar authentieke uitstraling blijft behouden en bijgevolg niet gaat vergrijzen? In dat geval is het beter om deze te laten coaten of te beitsen.

 

  1. Een uitstekende duurzaamheidsklasse

Wil je graag kunnen genieten van de meest optimale duurzaamheid voor jouw massiefhouten bekleding? Geef dan de voorkeur aan een houtsoort die over een goede duurzaamheidsklasse beschikt. Op deze manier is je hout optimaler bestand tegen niet alleen rot, maar ook tegen schimmels. Omwille van deze reden wordt het dan ook sterk aangeraden om te kiezen voor de duurzaamheidsklasse I en II.

Hoeveel kost massiefhouten bekleding voor aan de gevel?

Massiefhouten gevelbekleding is niet de goedkoopste vorm van gevelbekleding welke er op de markt is terug te vinden. Dat spreekt eigenlijk voor zich. Dit heeft voor een groot deel te maken met de unieke duurzaamheid waar dergelijk hout over beschikt. In vergelijking met andere houtsoorten mag ze dan dus wel wat duurder zijn, daar staat tegenover dat ze veel langer mee zal blijven gaan en haar meest optimale uitstraling zal blijven behouden. Wil jij ook graag massiefhouten bekleding gebruiken voor het afwerken van je gevel? Hou dan rekening met een gemiddelde kostprijs zoals aangegeven in de onderstaande prijstabel.

 

Type gevelbekleding Gemiddelde kostprijs
Massiefhouten gevelbekleding Tussen 110 & 140 euro per vierkante meter

Zelf massiefhouten bekleding plaatsen of uitbesteden?

Bij veel handige doe-het-zelvers speelt het idee al snel om de massiefhouten bekleding zelf aan te brengen aan de gevel. Dit is uiteraard een mogelijkheid, maar het is in de praktijk ook wel echt interessant? Niet helemaal. Het aanbrengen van de massiefhouten bekleding gebeurt namelijk altijd op een houten rooster welke eerst wordt aangebracht op de muur. Door gebruik te maken van dit systeem is het vervolgens mogelijk de groeven en tanden op eenvoudige wijze in elkaar te klikken. In andere gevallen wordt er voor gekozen om ze op de constructie te schroeven. Dit kan gebeuren met behulp van spijkers of schroeven welke zijn vervaardigd uit roestvrij staal. Beide opties zijn eigenlijk prima.

 

Een extra belangrijk aandachtspunt is terug te vinden in het feit dat regenwater zich in de gevel niet mag manifesteren. Op het ogenblik dat er sprake is van een bepaalde hoeveelheid aan beschikbare ruimte tussen de planken dient er een helling te worden voorzien van minstens 15 procent richting de buitenkant van de gevel. De standaard breedte waar de planken over dienen te beschikken bedraagt ongeveer 15 centimeter. Je zou er echter perfect voor kunnen kiezen om breder of net smaller te gaan. Hoe dan ook wordt het aanbrengen van een massiefhouten gevelbekleding bij voorkeur uitbesteed aan een ervaren vakman. Op deze manier kan je er namelijk pas echt zeker van zijn dat er niets over het hoofd wordt gezien.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over gevelrenovatie in 2021

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak