Droogijsstralen? Een vrij recente techniek die het mogelijk maakt om je gevel op uiterst efficiënte wijze te reinigen is het zogenaamde droogijsstralen. Deze techniek vond haar oorsprong in de vliegtuigindustrie en kan in zekere zin worden vergeleken met zandstralen. Er wordt evenwel geen gebruik gemaakt van zand, maar wel van speciale CO2-korrels. Deze staan in de praktijk ook bekend als droogijs pellets. In vergelijking met andere gevelreinigingsmethodes kenmerkt droogijsstralen zich door twee opvallende verschillen. In eerste instantie zijn de korrels namelijk bijzonder koud (ze hebben dan ook een temperatuur van min 78,5 graden), maar daarnaast verdampen ze ook op het ogenblik dat ze in aanraking komen met het oppervlak. Dit zorgt er voor dat er geen afval wordt geproduceerd. Bovendien wordt er bij droogijsstralen geen gebruik gemaakt van chemische stoffen waardoor we dit kunnen bestempelen als een uiterst milieuvriendelijke reinigingsmethode.
Inhoudsopgave
Hoe werkt het droogijsstralen van je gevel precies?
Droogijsstralen is een techniek welke werkt op basis van perslucht en koolzuurgas. Door middel van een straalpistool worden droogijskorrels geprojecteerd bij een temperatuur van zomaar even min 78,5 graden. Uiteraard gebeurt dit projecteren bovendien tegen een bijzonder hoge snelheid. De korrels komen in botsing met het oppervlak van de gevel waarna ze nagenoeg meteen sublimeren. Dit betekent concreet dat ze direct overgaan naar een toestand die gasvormig is. In principe bestaat het reinigingsproces bij het toepassen van droogijsstralen uit drie verschillende fasen, namelijk:
- De mechanische fase. Hierbij worden de droogijskorrels onder een luchtdruk van twee tot wel tien bar tegen het vervuilde oppervlak gespoten. Op deze manier kan de ongewenste aanslag op het oppervlak loskomen.
- De thermische fase. De lage temperatuur waar het droogijs over beschikt zorgt er voor dat er een soort van thermische shock ontstaat. De aanslag zal een broos karakter krijgen en gaat kleine scheurtjes vertonen. Hierdoor kan de vervuiling zich van het oppervlak losmaken.
- De sublimatie fase. Op het ogenblik dat de droogijskorrels in aanraking komen met het oppervlak gaan ze sublimeren. Dit betekent dat het volume van deze droogijskorrels plots met maar liefst zevenhonderd keer toeneemt. Op deze manier ontstaat er als het ware een soort van explosie. Deze miljoenen micro-explosies moeten uiteindelijk al het aanwezige vuil als het ware weg slaan van het oppervlak.
Waarom kiezen voor droogijsstralen?
Ondanks het feit dat droogijsstralen vandaag de dag nog steeds een vrij onbekende vorm van gevelreiniging is moet het gezegd dat ze door de jaren heen toch reeds sterk aan populariteit heeft gewonnen. Dit heeft ongetwijfeld voor een groot deel te maken met de vele interessante voordelen die er verbonden zijn aan het droogijsstralen van je gevel. Indien ook jij er voor kiest om gebruik te gaan maken van deze reinigingsmethode kan je dan ook altijd rekenen op de hieronder aangegeven, concrete voordelen.
- Het vuil weet zich op zeer efficiënte wijze los te maken van het oppervlak. De plotse afkoeling zorgt er namelijk voor dat deze aanzienlijk gaat krimpen. Omwille van deze reden kan er worden gesteld dat droogijsstraling één van de meest efficiënte reinigingstechnieken is voor gevels die er tegenwoordig op de markt zijn terug te vinden.
- De vaste droogijskorrels komen te verdampen op het ogenblik dat ze in contact komen met het oppervlak. Dit zorgt er in de praktijk voor dat er geen sprake is van ook maar enig afval. Bovendien is droogijsstralen een zeer milieuvriendelijke reinigingsmethode.
- Tijdens het reinigen van de gevel hoef je geen rekening te houden met beschadigingen aan het oppervlak. Op het ogenblik dat je een gevoelig oppervlak gaat reinigen wordt het evenwel sterk aangeraden om gebruik te maken van een kleine korrel.
- In vergelijking met andere gevelreinigingsmethodes kan er worden vastgesteld dat er bij droogijsstralen veel minder tijd in beslag wordt genomen door de voorbereidende werkzaamheden. Dit zorgt er ook voor dat het kostenplaatje van deze reinigingsmethode in de praktijk eveneens heel wat beperkter uit kan vallen in vergelijking met allerhande alternatieven die er bestaan.
- Het bacteriedodende effect waar CO2 over beschikt zorgt er voor dat de bacteriegroei aan de gevel sterk kan afnemen.
Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?
De vele interessante voordelen waar je op kan rekenen bij droogijsstralen kunnen er zomaar voor zorgen dat ook jij geïnteresseerd raakt in deze reinigingsmethode voor je gevel. Al deze voordelen nemen evenwel niet weg dat er ook enkele potentiële nadelen bestaan waar je rekening mee zal willen houden. Misschien wel het belangrijkste nadeel is terug te vinden in het feit dat deze reinigingsmethode zorgt voor een behoorlijke geluidsoverlast. Tot een druk van 3 bar blijft het geluid evenwel beperkt tot 90 decibel. Een ander nadeel is terug te vinden in het feit dat droogijsstralen behoorlijk veel perslucht vereist. Tot slot is er nog het prijskaartje dat aan droogijsstraling is verbonden. Deze is ongeveer de helft duurder in vergelijking met andere straaltechnieken. Anderzijds is het wel zo dat je mogelijks de reinigingskosten achteraf zal uitsparen. Kan je leven met deze nadelen en ben je vooral op zoek naar een zeer efficiënte en milieuvriendelijke manier om je gevel te reinigen? In dat geval kan droogijsstralen voor jou zomaar even een perfecte oplossing betekenen!