Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel van hun huis. Het opknappen en onderhouden van de gevel is zeer belangrijk voor de uitstraling van je woning. Daarnaast wordt je huis beschermd door tocht en kou. Ben je benieuwd om te weten wat de verschillende zaken zijn die belangrijk zijn bij een gevelrenovatie? Door hieronder verder te lezen kom je alles te weten over gevelrenovatie en de zaken die je écht moet weten.

Wat is gevelrenovatie

Gevelrenovatie is één van de belangrijkste factoren als het om het onderhouden van je woning gaat. Gevelrenovatie kan worden omschreven als het renoveren van een gevel. Denk hierbij niet alleen aan het schoonmalen van een vervuilde gevel, maar ook aan het repareren van een gescheurde of verkruimelde gevel die is afgebroken. Bij gevelrenovatie worden over het algemeen defecte stenen vervangen, de raamdorpels worden vervangen en vervolgens wordt ook het slechte voegwerk vervangen. Een woning met een oude gevel of buitenmuur ziet er vervallen uit en dient tijdig te worden opgeknapt om grotere verdere schades te voorkomen.

Soorten gevelrenovatie

Als het om gevelrenovatie gaat dan kunnen we de 4 meest voorkomende soorten onderscheiden, namelijk:

 • Het vervangen van stenen: Indien er sprake is van scheurtjes of afgebrokkelde stukken van de stenen in de gevels van je woning dan dien je de stenen tijdig te vervangen om verdere nog ernstigere schade te voorkomen in de toekomst. Regen kan eenvoudig via de scheuren je woning binnenkomen waardoor het gaat tochten.
 • Het vervangen van voegwerk: Als er stenen in het voegwerk van je gevels loszitten of als er scheurtjes zijn, kan dit leiden tot schade aan de gevel en aan de binnenkant van je woning door het vormen van schimmel of zelfs lekkages.
 • Het vervangen van het dorpel/latei: Indien er barsten of scheuren in het dorpel of latei voorkomen dan dient deze snel te worden vervangen om vochtproblemen te voorkomen.
 • Impregneren: Hierbij wordt er een beschermlaag gespoten op de gevel om te zorgen dat het vormen van eventuele schimmel en vochtschade niet mogelijk is. De beschermlaag is tevens brandwerend.

Voordelen van gevelrenovatie

Wanneer je je gevel moet gaan renoveren kan je profiteren van verschillende voordelen waaronder het mooier aanzicht van je woning, maar dit is niet het enige voordeel. De verschillende voordelen van het renoveren van je gevel zijn:

 • Je woning is beter tegen de kou en vocht beschermd.
 • De isolatiegraad wordt beter wat vervolgens je wooncomfort verhoogt.
 • De waarde van je woning gaat omhoog na het renoveren van je gevels.
 • Je woning ziet er netter en moderner uit.

Kosten van gevelrenovatie

De kosten voor het renoveren van je gevel kunnen flink oplopen afhankelijk van factoren zoals de totale oppervlakte van de gevel, het voegwerk, de reinigingssoort, de steensoort en het aantal stenen. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje van gevelrenovatie momenteel in Nederland.

WerkzaamhedenKosten
Gevelreiniging€6 per m2
Stenen vervangen€11 per steen
Voegwerk€9,50 per m2
Vervangen van dorpel en latei€35 per uur
Impregneren€6 per m2
Schoorsteenrenovatie€425 per schoorsteen
Metselmortel€0,65 per liter

Zelf doen of een professioneel inhuren?

Na de economische effecten van de Corona crisis die is gestart in februari 2020 is het natuurlijk altijd aantrekkelijk om te besparen op de kosten. Veel mensen denken dan zelf hun eigen gevel te kunnen renoveren in plaats van het inhuren van een professioneel. Het renoveren van een geven kan eenvoudig lijken, maar er komen allerlei ingewikkelde zaken kijken bij deze klus. Indien je zelf beschikt over de juiste mate van kennis, ervaring, tijd en apparatuur dan zou je zelf je eigen gevel kunnen renoveren. Zo niet, schakel dan een professioneel in die een mooi resultaat oplevert waar je zeker tevreden mee kunt zijn. De gevel van je woning wordt namelijk beschouwd als het visitekaartje van je huis.

Subsidie gevelrenovatie

Sinds 2014 is het helaas niet meer mogelijk om een subsidie aan te vragen voor gevelrenovatie in Nederland. Je zou wel bij je lokale gemeente kunnen informeren in hoeverre er lokale subsidies beschikbaar zijn voor het isoleren van je woning. Dit is namelijk ook aan te raden tijdens gevelrenovatie en op deze manier bespaar je flink op de kosten.

Bespaartips gevelrenovatie

Omdat het renoveren van je gevel vrij kostbaar kan zijn, is het natuurlijk fantastisch als je kunt besparen op de renovatie. Besparen is mogelijk op de volgende manieren:

 1. Vergelijk eerst offertes: Vraag eerst zoveel mogelijk offertes aan bij verschillende specialisten zodat je de voordeligste maar ook een goede specialist kunt uitkiezen.
 2. Zelf de gevelrenovatie doen: Door de renovatie zelf uit te voeren bespaar je op de arbeidskosten maar dan dien je wel te beschikken over de juiste kennis en ervaring.
 3. Bespaar door preventief onderhoud: Door je gevel regelmatig en tijdig te onderhouden voorkom je toekomstige schade waardoor een dure gevelrenovatie wel onvermijdelijk is. Klein onderhoud is veel goedkoper dan een onvermijdelijke gevelrenovatie.
 4. Voer kleine reparaties direct uit: Indien er sprake is van kleine schade, repareer dit dan meteen om grotere gevolgen te voorkomen waarbij je veel meer moet gaan betalen aan reparatie. Hoe groter de schade, des te hoger de kosten die je moet gaan betalen voor de reparatie of de renovatie.

Gevelrenovatie is geen eenvoudige klus. Het neemt niet alleen veel tijd in beslag mar de kosten kunnen ook vrij hoog oplopen, zeker als je je gevel niet regelmatig en tijdig onderhoudt. Overweeg je het renoveren van de gevel van je woning? Schakel dan liefst een professioneel in voor het beste resultaat.


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over een nieuwe gevel

De buitenmuren van je huis hebben veel te verduren. Ze zijn constant

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Je gevel verfraaien door gevelbepleistering

Pandeigenaren gaan steeds vaker over tot gevelbepleistering om de uitstraling van de