Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Na-isolatie spouwmuurNa-isolatie spouwmuur? Wanneer je de energiefactuur graag zo beperkt mogelijk wil houden is het altijd van belang om je woning zo optimaal mogelijk te laten isoleren. Dit geldt niet alleen voor het dak, maar ook voor bijvoorbeeld de spouwmuur. Heeft je huis een spouwmuur, maar is deze nog niet geïsoleerd? In dat geval doe je er goed aan om even na te denken over het mogelijk na-isoleren van de spouwmuur. Dit hoeft geen handenvol geld te kosten en bovendien kan je op deze manier periodiek besparen op je energiefactuur. Wil jij ook graag alles te weten komen over het na-isoleren van je spouwmuur? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

*Tip:
Na-isolatie spouwmuur? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wanneer is na-isolatie spouwmuur mogelijk?

In eerste instantie dien je er altijd rekening mee te houden dat na-isolatie van een spouwmuur niet altijd zomaar tot de mogelijkheden behoort. Om een bestaande spouwmuur te kunnen na-isoleren moet ze dan ook steeds voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • De buitenmuur dient in een goede staat te verkeren;
  • De buitenmuur mag niet zijn afgewerkt met een dampdichte laag;
  • De spouwmuur moet vrij zijn van eventuele obstakels of bouwafval;

Voldoet jouw spouwmuur aan de hierboven aangegeven voorwaarden? In dat geval is het zonder probleem mogelijk om deze na te isoleren.

Waarom is na-isolatie spouwmuur interessant?

Het spreekt voor zich dat helemaal niemand er op zit te wachten om extra kosten te moeten maken. Een belangrijke vraag die veel eigenaars van woningen zich dan ook stellen heeft betrekking tot de reden waarom na-isolatie spouwmuur nu precies interessant is. Dat is eenvoudig uit te leggen. De voordelen van na-isolatie spouwmuur zijn in de praktijk zowel praktisch als financieel getint. Wij hebben ze alvast even allemaal voor je op een rijtje gezet:

  • Het na-isoleren van een spouwmuur is een karwei welke op bijzonder efficiënte wijze kan gebeuren. Niet zelden is het realiseren van na-isolatie spouwmuur dan ook reeds binnen één enkele dag gebeurd.
  • Je kan in je woning rekenen op een veel aangenamer leefklimaat en dat het hele jaar door. In de zomer blijft het lekker fris in huis terwijl je in de winter minder hard hoeft te stoken om het overal lekker warm te krijgen en te houden.
  • Omdat de isolatie in de spouwmuur zelf wordt ingebracht hoef je geen rekening te houden met een bepaalde hoeveelheid aan ruimteverlies. Dat is wel zo wanneer je de muren aan de binnenkant van je huis zou laten isoleren.
  • Na-isolatie spouwmuur zorgt in de praktijk altijd voor een aantrekkelijke besparing op de energiefactuur. Je bespaart er al snel zo’n 9 à 11 kubieke meter aan gas per vierkante meter mee uit. Het feit dat je elk jaar terug kan rekenen op een aantrekkelijke besparing zorgt er voor dat na-isolatie spouwmuur zichzelf binnen een afzienbare tijd automatisch zal terugbetalen.

Welke materialen gebruiken voor na-isolatie spouwmuur?

Het na-isoleren van de spouwmuur van je huis kan gebeuren door gebruik te maken van tal van verschillende materialen. De kostprijs die je voor de na-isolatie moet betalen is altijd afhankelijk van het soort materiaal waarvoor je hebt gekozen. Wil je graag een beeld hebben van de diverse materialen waar je gebruik van kan maken evenals de kosten die daaraan verbonden zijn? In dat geval is het de moeite waard om rekening te houden met de prijstabel zoals hieronder aangegeven.

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs
Glaswol Tussen 16 & 20 euro per vierkante meter
EPS-parels Tussen 18 & 23 euro per vierkante meter
PUR-schuim Tussen 23 & 29 euro per vierkante meter

Hoeveel je exact voor je na-isolatie spouwmuur zal moeten betalen is altijd mede afhankelijk van bijvoorbeeld de dikte waar de spouwmuur in kwestie over beschikt evenals de oppervlakte en de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Je dient er bovendien rekening mee te houden dat er ook nog extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de kosten voor het voorbereiden van de na-isolatie spouwmuur, maar ook aan de voorrijkosten die per kilometer aangerekend worden. Omwille van deze reden is het altijd de moeite waard om de vakman even langs te laten komen en op basis van diens vaststellingen een concrete offerte te laten opmaken.

De terugverdientijd van na-isolatie spouwmuur

Ben je wel bereid om te investeren in na-isolatie spouwmuur? In dat geval zal je graag ook willen weten met welke terugverdientijd je ongeveer rekening kan houden. Hoe snel je jouw investering terugverdiend zal hebben is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij niet alleen aan de dikte van de spouw, maar ook aan het gemiddelde energieverbruik. In principe mag je gemiddeld rekening houden met een terugverdientijd welke is gelegen tussen de 2 & 5 jaar. Een extra voordeel dat na-isolatie spouwmuur met zich meebrengt is terug te vinden in het feit dat er ook een waardevermeerdering voor je huis door wordt gerealiseerd. Ook bij een eventuele verkoop van je woning levert na-isolatie spouwmuur dus altijd nog een (extra) financieel voordeel op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een duurzame en mooie gevel met houten gevelbekleding

Je hebt gemerkt dat je gevel aan vervanging toe is en dat

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.