Gevelrenovatie monument

Gevelrenovatie monumentGevelrenovatie monument? Wanneer je een monumentaal pand hebt die is aangetast door de tand des tijds zal je deze maar wat graag in haar oorspronkelijke staat willen laten herstellen. Het uitvoeren van gevelrenovatie aan een monument is evenwel aan verschillende strenge eisen onderworpen. Zo mag het visuele karakter van de gevel nooit worden veranderd, tenzij daarvoor schriftelijke toestemming is verkregen van de stad of gemeente waarin het pand is terug te vinden. In 99 procent van de gevallen wordt deze toestemming evenwel niet verleend omdat net de uitstraling een belangrijk deel is van de waarde van een monumentaal pand. Wil je eveneens gevelrenovatie aan een monument laten uitvoeren? Dan dien je in ieder geval rekening te houden met de informatie uit dit artikel.

*Tip:
Gevelrenovatie monument? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Versterken van constructie

Gevelrenovatie bij een monumentaal pand kan op tal van verschillende manieren worden toegepast. In eerste instantie heeft gevelrenovatie meestal als doel om de uiterlijke aspecten van een gevel te verbeteren. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het pand haar authentieke uitstraling kan blijven behouden. Een tweede reden waarom gevelrenovatie wordt toegepast bij monumentale panden is om een extra beschermlaag te voorzien. Op deze manier wordt de gevel beter beschermd tegen de invloeden uit de natuur waardoor aantasting wordt voorkomen. Bovendien is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de visuele aspecten van de gevel van het monument, maar om ook rekening te houden met de achterliggende constructie. Het is namelijk niet ondenkbaar dat deze door de jaren heen is komen te verzwakken waardoor ook hier herstellingswerken noodzakelijk kunnen zijn.

Wanneer je moet vaststellen dat er in de gevel van je monumentale pand scheuren zijn terug te vinden zal je deze willen laten herstellen. Dit is in het bijzonder noodzakelijk omdat er op deze manier aanzienlijke vochtproblemen kunnen ontstaan evenals tal van andere beschadigingen die niet zomaar op te lossen vallen. Er kan in dit geval gebruik gemaakt worden van verschillende oplossingen. Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen om een roestvast stalen bewapening in te brengen in de voegen. Dit zorgt voor een aanzienlijke versterking van de constructie waardoor nieuwe scheuren geen kans meer maken. Het spreekt voor zich dat de herstelling, bijvoorbeeld door middel van een gekleurde steenpasta wel weggewerkt zullen moeten worden.

Subsidie aanvragen voor gevelrenovatie monument

Er is nog een ander belangrijk verschil waar rekening mee dient te worden gehouden wanneer je er voor kiest om gevelrenovatie aan een monumentaal pand uit te voeren. Het is in deze situatie namelijk mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze subsidie kan echter uitsluitend worden toegekend wanneer er aan verschillende voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarde heeft betrekking tot het feit dat de restauratie als doel moet hebben om de authentieke kenmerken van de gevel en het pand te behouden of te herstellen. Wanneer je hieraan voldoet kan een niet onaanzienlijk stukje van de kostprijs van de gevelrenovatie worden terugbetaald en dat is toch aardig meegenomen.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!