Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zelf voegen vervangenZelf voegen vervangen? Er wordt nog steeds bijzonder vaak vanuit gegaan dat voegen in principe eindeloos in de muur aanwezig blijven zonder dat er ook maar iets aan hoeft te worden gedaan. Dat is uiteraard niet correct. Net als alles op deze wereld zijn ook voegen vergankelijk. Dit betekent dat ze op een zeker ogenblik beschadigd kunnen worden of bijvoorbeeld gewoon uit de gevel kunnen vallen. Op het ogenblik dat dit gebeurt is het natuurlijk van belang om de voegen te vervangen. Doe je dat niet? Dan is het mogelijk dat er vocht tot in de gevel door zal dringen waardoor je met ernstige problemen opgezadeld kan worden. Ben jij van plan om zelf je voegen te vervangen en wil je graag weten hoe je dit nu precies voor elkaar moet krijgen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om even goed de onderstaande informatie te lezen.

*Tip:
Zelf voegen vervangen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Waarom zelf voegen vervangen?

Het spreekt voor zich dat er heel wat gespecialiseerde voegers op deze planeet rondlopen. Waarom zou je er dan precies voor moeten kiezen om zelf je voegwerk te vervangen? Zeer eenvoudig. Ondanks het feit dat een vakman inderdaad over alle vereiste kennis beschikt om voegen te vervangen is het natuurlijk wel zo dat ze daar steeds een bepaalde kostprijs voor in rekening brengen. Deze kosten zijn lang niet voor iedereen even voor de hand liggend om te moeten betalen waardoor er naar een alternatieve oplossing wordt gezocht. Wanneer je een beetje een handige doe-het-zelver bent hoeft het bovendien helemaal niet zo moeilijk te zijn om zelf voegen te vervangen. Sterker nog, door rekening te houden met de informatie op deze pagina kan het zomaar kinderspel worden!

Hoe zelf voegen vervangen?

Vooraleer we het stappenplan hieronder gaan vermelden voor wat zelf voegen vervangen betreft is het van belang om er rekening mee te houden dat de oude voegen eerst uitgeslepen dienen te worden. Je kan er voor kiezen om dit zelf te doen, maar wellicht is het toch het interessantst om hiervoor wel een vakman onder de arm te nemen. Wil je vervolgens zelf je nieuwe voegen aanbrengen? Dan is dat uiteraard geen enkel probleem. In ieder geval, voor zelf voegen vervangen kan je rekening houden met de volgende aandachtspunten.

Stap 1: Wat heb je allemaal nodig?

Allereerst is het van belang om voor jezelf een lijstje te maken met alle benodigdheden die je nodig hebt voor het zelf kunnen voegen van de gevel. Veel mensen denken dat ze hiertoe het merendeel wel voor handen hebben, maar komen in de praktijk bedrogen uit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Belangrijke zaken die je sowieso in je bezit moet hebben wanneer je zelf je gevel wenst te voegen zijn:

 

  • Een voegbord;
  • Voegspecie;
  • Gereedschap om de oude voegen te verwijderen (indien niet uitbesteed);
  • Een handborstel;
  • Voegmaterialen zoals voegspijkers en een kam;

 

Ben je niet van plan om het verwijderen van de oude voegen uit te besteden aan een vakman en wil je dit gewoon ook zelf doen? In dat geval beschik je over twee verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de voegen te verwijderen door ze gewoon manueel uit te hakken, maar het is ook een optie om gebruik te maken van een speciale slijptol. In principe is dit laatste de vaakst gekozen oplossing omdat het risico op beschadigingen aan de muur op deze manier zoveel mogelijk binnen de perken blijft.

Stap 2: Het maken van de voegspecie

Zijn de oude voegen verwijderd en schoongemaakt? In dat geval is het eerste dat moet gebeuren het aanmaken van de nieuwe voegspecie. Dit gebeurt doorgaans met behulp van een mengsel van cement, kalk en zand. Het is bijzonder moeilijk om concreet aan te geven hoe je een dergelijke specie moet maken, maar gelukkig wordt dit altijd duidelijk uitgelegd op de verpakking. Wanneer je voegspecie op een correcte manier hebt gemaakt zal deze zowel een beetje plakkerig als korrelig zijn. Je weet wanneer je voegspecie klaar is voor gebruik op het ogenblik dat je een beetje van de specie kan oprollen tot een balletje zonder dat deze water gaat lekken en gewoon netjes bij elkaar blijft. Wees er zeker van dat je voegspecie echt helemaal klaar is voor gebruik, anders kan je zowel tijdens als na het voegen geconfronteerd worden met enkele zeer onaangename verrassingen!

Stap 3: Het aanbrengen van de nieuwe voegen

Is de voegspecie klaar voor gebruik? Dan kan je deze gewoon aanbrengen. Er wordt hierbij gewerkt met vierkante meter en uiteraard altijd van boven naar beneden. Bovendien dient er rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van zowel verticale als horizontale voegen. In principe zijn het de horizontale voegen die als eerste worden voorzien van voegspecie en pas daarna de verticale varianten. Het is mogelijk om per voeg de veegmaterialen te gebruiken om de voegspecie op die manier in de gewenste vorm te krijgen. Bovendien kan op deze manier ook mogelijke overtollige voegspecie worden verplaatst of verwijderd.

Stap 4: Het droogwerk

Heb je over de volledige gevel de nieuwe voegen aangebracht? In dat geval is het laatste wat moet gebeuren deze laten uitdrogen. Let op dat de nieuwe voegen niet te snel gaan uitdrogen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is wel degelijk een punt om rekening mee te houden. Omwille van deze reden is het (hoe vreemd dat misschien ook mag klinken) in bepaalde situaties interessant om de voegen dagelijks even een klein beetje vochtig te maken. Tegenwoordig wordt er tot slot steeds vaker voor gekozen om in de voegspecie gebruik te maken van droog zand als één van de ingrediënten van het mengsel. Op deze manier kan het droogproces namelijk worden vereenvoudigd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.

Welke gevelproblemen zijn er?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan