Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Witte muuraanslagWitte muuraanslag? Het is algemeen bekend dat er verschillende soorten van vervuiling kunnen optreden aan de gevel van je woning. Een vaak voorkomend probleem is dat er op een zeker ogenblik een soort van witte aanslag aan de gevel kan worden opgemerkt. Het gaat hierbij om een vorm van vervuiling of aantasting welke het gevolg is van zouten die door vocht uit de bouwmaterialen zoals met name bakstenen worden gespoeld. Dat is natuurlijk vervelend, want deze witte aanslag zorgt voor een visuele aantasting van de gevel. Moet je hier nu genoegen mee nemen of kan je er wel degelijk iets tegen doen? Wij zochten het voor je uit en vertellen je op deze pagina graag alles over de witte aanslag die op de gevel van je woning is terug te vinden.

*Tip:
Witte muuraanslag? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wat is witte muuraanslag precies?

Reeds binnen een korte tijd nadat het metselwerk is opgeleverd is het mogelijk dat je buitenmuur plots een witte aanslag gaat vertonen. In het merendeel van de gevallen is deze witte aanslag het gevolg van een teveel aan vocht welke tijdens de bouw of opslag van de stenen door diezelfde stenen werd opgenomen. In dit geval heeft het probleem betrekking tot de zogenaamde sulfaatverbindingen die zijn ontstaan ten gevolge van een chemische reactie en welke door toedoen van het vocht naar buiten worden gedreven. Op het ogenblik dat het vocht vervolgens opdroogt blijft de witte aanslag achter op de muur of gevel.

 

In de praktijk wordt er vaak naar dit probleem verwezen als zijnde een ‘vroege uitbloei’. In het merendeel van de gevallen is dit probleem niets om je zorgen over te maken en zal de witte aanslag uit zichzelf terug verdwijnen door toedoen van de regen en de wind. Echter kan de aanwezigheid van deze witte aanslag vanaf de eerste minuut voor veel mensen een doorn in het oog zijn. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan je er voor kiezen om ze zelf te verwijderen door middel van een hogedrukspuit. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval geen gebruik maakt van heet water of stoom en ook zuuroplossingen zijn absoluut uit den boze.

 

In principe hoeft de witte aanslag op je gevel dus niet zo’n groot probleem te zijn, maar toch vinden veel mensen het belangrijk om dit probleem te voorkomen in plaats van ze te genezen. Dat kan. Een vroege uitbloei is namelijk tegen te gaan door tijdens het verwerken van de bakstenen het contact met (een grote hoeveelheid aan) regenwater tegen te gaan. Een aantal eenvoudige oplossingen zijn onder meer het correct afdekken van de pallets met bakstenen evenals het voldoende beschermen van het metselwerk. Dit laatste kan gebeuren door middel van een afgedekte steiger.

Welke vormen van witte aanslag op de muren bestaan er?

In de praktijk is het zo dat we verschillende vormen van witte aanslag op de muren ten opzichte van elkaar kunnen onderscheiden. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je steeds precies weet met welk probleem jij wordt geconfronteerd. Een aantal verschillende oorzaken van aanslag op de gevel van je woning zijn onder meer:

 

  • Een vroege, witte uitbloei;
  • De uitspoeling van kalk;
  • Zogenaamde salpeteruitbloei;
  • Een vergrauwing of vergipsing van de gevel;

Witte vlekken op een gemetselde muur of gevel

Op het ogenblik dat er sprake is van witte vlekken die verschijnen op een gemetselde muur of gevel met bakstenen met een beperkte absorptie is er doorgaans sprake van uitbloei van kalk uit de mortelvoegen. Net zoals bij het eerdere geval van witte aanslag op de muren welke we op deze pagina reeds hebben besproken ligt ook hier overtollig vocht aan de oorzaak van het probleem. Omwille van het feit dat de bakstenen tijdens bijvoorbeeld een stevige regenbui niet of nauwelijks water opnemen worden de voegen overbelast. Zij kunnen vervolgens geen koolzuur meer opnemen met als gevolg dat de kalk die in de voegen is terug te vinden als het ware naar buiten zal vloeien. Op deze manier komt deze weer in aanraking met koolzuur dat zich in de lucht bevindt waarna de kalk na het opdrogen van de stenen zichtbaar wordt. Dit proces wordt in de praktijk carbonatatie genoemd.

Het beschermen van de buitenmuur tegen witte aanslag

Net omdat een groot deel van het probleem met witte aanslag aan de muren of gevel van je woning eigenlijk reeds ontstaat tijdens het productieproces lijkt het er naar uit te zien dat je hier als eigenaar van de woning niet zoveel tegen kan ondernemen. Dat is niet helemaal waar. Wil je er zeker van zijn dat het risico op witte aanslag op de muren van je woning zoveel mogelijk wordt beperkt? In dat geval is het altijd een goed idee om er voor te kiezen om je gevel van een impregneerlaag te voorzien. Op deze manier wordt ze beschermd tegen vocht en kan mogelijke aantasting van de gevel ook zeer eenvoudig worden verwijderd. In ieder geval mag het na het lezen van de informatie op deze pagina reeds duidelijk zijn dat het verschijnen van witte aanslag aan de muur of gevel van je woning niet noodzakelijkerwijs een reden tot paniek hoeft te zijn, al moet je er wel even wat aandacht aan schenken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Tips gevelwerk

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.