Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

Vochtproblemen oplossenVochtproblemen oplossen? De gevel is één van de meest vatbare onderdelen van onze woning. Dit heeft natuurlijk niet in het minst te maken met het feit dat ze (een beetje vergelijkbaar met het dak van ons huis) haast continue wordt blootgesteld aan invloeden uit de omgeving en het weerbeeld. Dit gezegd zijnde is het dan ook helemaal niet vreemd dat er met de nodige regelmaat sprake kan zijn van vochtproblemen die ontstaan aan de gevel. Omdat dergelijke vochtproblemen niet alleen visueel onaantrekkelijk zijn, maar bovendien ook nog eens de gezondheid in huis aanzienlijk kunnen beïnvloeden is het belangrijk om deze zo snel en efficiënt mogelijk aan te kunnen pakken. Heb jij ook te maken met vochtproblemen bij je gevel en wil je deze graag zo snel mogelijk een halt kunnen toeroepen? Hou dan rekening met de onderstaande informatie!

*Tip:
Vochtproblemen oplossen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Het vaststellen van het type vochtprobleem

Vooraleer je op zoek kan gaan naar een oplossing voor het vochtprobleem waarmee je wordt geconfronteerd spreekt het voor zich dat er zal moeten worden vastgesteld om welk probleem het nu precies gaat. Het ene vochtprobleem is namelijk absoluut het andere niet. Algemeen gezien onderscheiden we in de praktijk dan ook drie verschillende soorten problemen:

 

  1. Vochtproblemen door doorslaand vocht;
  2. Vochtproblemen door opstijgend vocht;
  3. Vochtproblemen door condensatievocht;

 

Op het eerste zicht kan het er misschien naar uit zien dat het oplossen van deze verschillende vochtproblemen steeds een gelijkaardige oplossing vereist, maar in de praktijk is dat niet het geval, in tegendeel. Omwille van deze reden hebben we op deze pagina per type vochtprobleem aangegeven welke oplossing er nu precies voor kan worden toegepast.

Vochtproblemen door doorslaand vocht oplossen

Is er sprake van doorslaand vocht bij de muur of gevel van je woning en wil je dit vochtprobleem voor eens en altijd oplossen? In dat geval is het de moeite waard om er voor te kiezen om je gevel te impregneren. Het impregneren van een muur betekent eigenlijk in de praktijk dat er een onzichtbare en waterafstotende coating op wordt aangebracht. De aanwezigheid van deze coating zorgt er op efficiënte wijze voor dat het water niet meer de mogelijkheid heeft om in de gevel te trekken. Op deze manier kan een probleem met doorslaand vocht op uitermate efficiënte wijze worden opgelost. Let op, de gemiddelde kosten voor het impregneren van een gevel zijn gelegen tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Vochtproblemen door opstijgend vocht oplossen

Een tweede vochtprobleem waar je in je woning mee kan worden geconfronteerd is opstijgend vocht. Het gaat hier om vocht dat zoals de naam reeds laat vermoeden opstijgt uit de grond. Het gevolg hiervan is dat ze van onderen uit de muur gaat aantasten. In principe zijn er op de markt twee verschillende oplossingen terug te vinden voor dit probleem, namelijk:

 

  1. Het injecteren van de muur waarbij sprake is van opstijgend vocht;
  2. Het onderkappen en plaatsen van een nieuwe vochtkering;

 

In de praktijk wordt er bij opstijgend vocht doorgaans altijd voor gekozen om de muren in kwestie te injecteren. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit karwei een flink stuk minder ingrijpend is in vergelijking met het onderkappen van de muur en het voorzien van een nieuwe vochtkering. Daarnaast is er ook een verschil in prijs. Daar waar het injecteren van de muur bijvoorbeeld reeds mogelijk is vanaf een prijskaartje van 100 euro per lopende meter bedragen de kosten bij het onderkappen en plaatsen van een nieuwe vochtkering al snel 150 euro of meer per vierkante meter. Daarnaast moet het gezegd dat deze laatste mogelijkheid eigenlijk alleen maar mogelijk is wanneer er grootschalige renovatiewerken worden uitgevoerd.

Vochtproblemen door condensatievocht oplossen

Er wordt nog altijd zeer vaak gedacht dat een vochtprobleem welke optreedt in huis altijd het gevolg moet zijn van een fout in de bouwconstructie. Toch is dat niet helemaal waar. Tegenwoordig kiezen we er namelijk bijvoorbeeld veel meer in vergelijking met vroeger voor om onze woning op meest optimale wijze te gaan isoleren. Dat is goed, want op deze manier wordt warmteverlies voorkomen en dat uit zich in een lager uitvallende energiefactuur aan het einde van het jaar. Anderzijds moet het ook gezegd dat door het beter isoleren de nood aan een efficiëntere ventilatie eveneens is toegenomen en net dat willen veel mensen wel eens over het hoofd zien. Een eveneens steeds vaker voorkomend vochtprobleem is dan ook de manifestatie van condensatievocht.

 

Moet je op verschillende plaatsen in je woning vaststellen dat er schimmels ontstaan? Treden deze in het bijzonder op in vochtige(re) ruimtes zoals bijvoorbeeld je keuken evenals de badkamer? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je te maken hebt met een vochtprobleem ten gevolge van condensatievocht. Om dit vochtprobleem op te lossen wordt het steeds aangeraden om een uitgebreidere en / of efficiëntere ventilatie te voorzien in huis. Bovendien kan het noodzakelijk zijn om een nieuwe afwerking te realiseren. Door het voorzien van een optimale ventilatie in huis zal je kunnen vaststellen dat het vochtprobleem door condensatievocht op zeer efficiënte wijze kan worden verholpen.

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes