Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vocht in de woningVocht in de woning is bijzonder vervelend. Ondanks het feit dat de kwaliteit van onze woningen door de jaren heen aanzienlijk is verbeterd moet het gezegd dat er ook tegenwoordig nog bijzonder vaak sprake is van een vochtige woning met alle gevolgen van dien. Wanneer ook jij wordt geconfronteerd met een bepaald vochtprobleem is het altijd belangrijk om hier op zo efficiënt mogelijke wijze komaf mee te proberen maken. Dit niet alleen omdat je enkel zo de mogelijke schade tot een minimum kan beperken, maar ook omdat vochtproblemen altijd een bepaalde impact hebben op de gezondheidssituatie in je huis. Het mag dan ook duidelijk zijn, heb jij te maken met vocht in de woning en wil je daar graag een solide oplossing voor vinden? Hou dan absoluut rekening met de op deze pagina terug te vinden informatie!

*Tip:
Vocht in de woning? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoe ontstaat vocht in de woning?

Vocht in de woning kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van opstijgend grondvocht, maar daarnaast kan het vocht zich ook van buitenaf een weg naar binnen banen, bijvoorbeeld via de gevel. In dit geval is er sprake van doorslaand vocht. De beide aangehaalde oorzaken van vocht in de woning zijn in principe allebei te wijten aan externe invloeden en fouten of gebreken in de bouwconstructie. Toch hoeft dat helemaal niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Een vaak voorkomend vochtprobleem in huis heeft tegenwoordig namelijk betrekking tot het manifesteren van condensatievocht. Dit probleem veroorzaken we als mensen in principe zelf, maar is ook het indirecte gevolg van steeds beter geïsoleerde woningen. Op het ogenblik dat je te maken hebt met vocht in de woning is het in ieder geval noodzakelijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Pas wanneer je dat doet kan er op gepaste wijze actie tegen worden ondernomen.

De oplossingen voor vocht in de woning

Zoals hierboven reeds aangegeven is het eerste wat je altijd moet doen nagaan welke oorzaak er aan de basis ligt van het vochtprobleem waarmee je in je woning wordt geconfronteerd. Een oplossing die zeer efficiënt is tegen opstijgend vocht zal namelijk niet werken bij doorslaand vocht en omgekeerd. Ben je zelf niet in staat om te bepalen waar je vochtproblemen in huis nu precies het gevolg van zijn? Dan is het de moeite waard om een vakman in te schakelen. In ieder geval zetten wij de drie belangrijkste vochtproblemen en hun oplossingen even uitgebreid voor jou op een rijtje.

Het injecteren van de muur of gevel bij opstijgend vocht

Moet je vaststellen dat het vochtprobleem zich bij jouw muur of gevel vooral manifesteert aan de onderkant? In dat geval is er sprake van opstijgend grondvocht. Het betreft hier dus inderdaad vocht welke zich uit de grond een weg naar boven probeert te banen. Op deze manier trekt ze in de muur waardoor ze er zorgt voor vervelende vlekken en er na verloop van tijd mogelijks ook schimmels op kunnen verschijnen. Indien er ook bij jouw huis sprake is van opstijgend vocht is het altijd een goed idee om er zo snel mogelijk voor te kiezen om de aangetaste muur in kwestie te injecteren. In dit geval wordt er een speciaal vochtwerend product geïnjecteerd in de muur waardoor het grondwater zich niet meer kan doorzetten.

Het impregneren van de muur of gevel bij doorslaand vocht

Vocht in de woning kan zich ook uiten onder de vorm van doorslaand vocht. In dit geval is er sprake van vocht dat zich letterlijk een weg ‘slaat’ door de gevel van buitenaf. Denk in dit geval bijvoorbeeld maar eens aan regen dat tegen de gevel aanslaat en zich een weg naar binnen probeert te banen. Dit lijkt op het eerste zicht een zeer vervelend probleem, maar in de praktijk valt er net als bij opstijgend vocht eigenlijk perfect iets tegen te ondernemen. In dit geval ga je er evenwel niet voor kiezen om de gevel of de muur te injecteren, maar wel te impregneren. Het aanbrengen van een impregneerlaag realiseert als het ware een vochtafwerende coating die niet zichtbaar is, maar toch zeer efficiënt blijkt te zijn. Bovendien zorgt deze impregneerlaag er ook nog eens voor dat de meest optimale uitstraling voor jouw gevel zo lang mogelijk kan worden gegarandeerd.

Het voorzien van (een betere) ventilatie bij condensatievocht

Is er sprake van vocht in je woning, maar heb je niet te kampen met opstijgend of doorslaand vocht? In dat geval moet de oorzaak van je vochtprobleem niet van buitenaf, maar wel binnen in je huis worden gezocht. Hoe is dat mogelijk? Zeer eenvoudig. Ook wij als mensen produceren in huis een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit kan zowel rechtstreeks als onrechtstreeks het geval zijn. Tijdens het slapen ademen we zelf onbewust vocht uit, maar maar daarnaast ontstaat er ook vocht tijdens het koken en tijdens het nemen van een bod of douche. Dit noemen we condensatievocht en op het ogenblik dat deze zich gaat manifesteren is er sprake van een vochtprobleem. De oplossing tegen condensatievocht? Het openzetten van ramen en het voorzien van een grondige ventilatie. Zo kan ook dit vochtprobleem in een mum van tijd worden opgelost.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

Gevelreiniging helpt hoge kosten te voorkomen

Gevelreiniging is meer dan alleen reinigen – het is het behoud van

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak