Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

Tips vocht bestrijdenTips vocht bestrijden? Wanneer je geconfronteerd wordt met vocht in je woning moet je rekening houden met meerdere, vervelende gevolgen. Een vochtige woning heeft namelijk niet alleen als nadeel dat de uitstraling van bijvoorbeeld de muren sterk kan worden beïnvloed, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze de gezondheid in huis op zeer negatieve wijze kan beïnvloeden. Hoe voorzichtig je ook mag zijn, het is jammer genoeg lang niet altijd mogelijk om vocht in je huis te voorkomen. Met de onderstaande tips voor vocht bestrijden ben je er in ieder geval wel zeker van dat je vochtproblemen op de meest efficiënte wijze kunnen worden aangepakt. Ben jij dus met andere woorden ook nog op zoek naar de interessantste tips voor vocht bestrijden? In dat geval is het beslist de moeite waard om de hieronder terug te vinden tips te ontdekken!

*Tip:
Tips vocht bestrijden? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Tip 1: Laat eens een vochtmeting uitvoeren

Wanneer je vreest te maken te hebben met een vochtprobleem is het altijd interessant om een vochtmeting uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Door middel van een vochtmeting kan niet alleen worden bevestigd of er inderdaad sprake is van een echt probleem, daarnaast is het op deze manier ook meteen mogelijk om de aard van het probleem aan het daglicht te brengen. Op deze manier kan er ook meteen een efficiënte oplossing worden aangereikt waardoor het vochtprobleem in de kern kan worden aangepakt. In principe gebeurt een vochtmeting door veel bedrijven gratis, al gaan ze er dan wel vanuit dat zij ook het mogelijke vochtprobleem mogen verhelpen. Is dat niet het geval? Dan is het mogelijk dat er een forfait van bijvoorbeeld 50 euro wordt gevraagd.

Tip 2: Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks het feit dat het merendeel van de vochtproblemen tegenwoordig perfect kunnen worden aangepakt blijft uiteraard gelden dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Een groot deel van de vochtproblemen in huis worden tegenwoordig veroorzaakt door zogenaamd condensatievocht. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor de badkamer en de keuken. Wil je dergelijke problemen in de kiem smoren of het liefst van allemaal voorkomen? In dat geval is een goede ventilatie, niet in het minst bij goed geïsoleerde woningen, een absolute vereiste.

Tip 3: Wees aandachtig voor zichtbare vochtproblemen

Voorkomen dat vochtproblemen een grote impact hebben op niet alleen de uitstraling van je woning, maar ook de levenskwaliteit is vooral een kwestie van aandachtig te zijn voor vochtproblemen die zich manifesteren. Het gebeurt niet vaak dat een vochtprobleem zich uit onder de vorm van een lelijke vlek aan bijvoorbeeld de binnenmuur of het plafond. Op het ogenblik dat je hier niets aan doet zal je na verloop van tijd kunnen vaststellen dat er zich een soort van schimmel zal vormen welke uiteraard alles behalve gezond is. Controleer omwille van deze reden regelmatig aandachtig je gevel evenals de muren die zich in je huis bevinden. Op deze manier kan je een eventueel vochtprobleem efficiënt aanpakken en wordt erger voorkomen. Ook het laten uitvoeren van de eerder aangegeven vochtmeting bij het vermoeden van een vochtprobleem kan uiteraard een aanrader zijn.

Tip 4: Impregneer je gevel, het is echt de moeite waard!

Een vierde tip heeft rechtstreeks betrekking tot het aanbrengen van een beschermlaag aan de gevel van je woning. Door het voorzien van een impregneerlaag of een waterafstotende coating is het namelijk niet alleen mogelijk om te voorkomen dat vocht zich van buitenaf een weg weeg te banen tot binnen in je woning, daarnaast kan ook een mogelijke aantasting van de gevel door middel van bijvoorbeeld graffiti eenvoudig worden opgelost. Tegenwoordig kiezen het merendeel van de mensen er na het reinigen van hun gevel altijd voor om een impregneerlaag te voorzien. Dit niet alleen omdat de woning op deze manier wordt beschermd tegen doorslaand vocht, maar ook omdat het er voor zorgt dat de uitstraling van de gevel voor een zo lang mogelijke periode kan worden gegarandeerd. De impregneerlaag zorgt er immers voor dat allerhande vervuiling zoals bijvoorbeeld mossen en algen zich veel minder eenvoudig kunnen hechten. Dit maakt het impregneren van je gevel de moeite meer dan waard!

Tip 5: Injecteren, de oplossing bij opstijgend vocht

Heb je te maken met een vochtige muur waarbij de oorsprong van het probleem duidelijk moet worden gezocht in de lagere regionen? In dat geval is er sprake van grondwater dat zich een weg naar boven probeert te banen. Dit kan zich niet alleen uiten in de muur, maar ook in de vloer of mogelijks in allebei. Om er voor te zorgen dat het opstijgend vocht zo weinig mogelijk schade kan aanbrengen is het altijd een goed idee om zo snel mogelijk de geïnfecteerde muur in kwestie te injecteren. Dit gebeurt door het boren van enkele gaten waarna er een vochtwerend product in wordt geïnjecteerd. Op deze manier zal er een soort van blokkade worden opgeworpen waardoor het grondwater niet langer tot in de muur door zal kunnen dringen. Hierdoor wordt voorkomen dat het vochtprobleem zich nog meer gaat manifesteren.

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Welke gevelproblemen zijn er?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan

Alles wat je moet weten over gevelrenovatie in 2021

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel