Synthetische sierpleister? Op het ogenblik dat je een gevelpleister wenst te gebruiken voor wat het renoveren van de gevel van je huis betreft is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. Zo bestaat er niet alleen een minerale gevelpleister, maar ook een synthetische sierpleister. Deze laatste wordt in het bijzonder aangeraden op het ogenblik dat je van de situatie gebruik wil maken om je gevel ook van een (nieuwe) laag isolatie te voorzien. Ben jij ook geïnteresseerd in het aanbrengen van een synthetische sierpleister op de gevel van je woning, maar wil je er eerst nog graag wat meer informatie over kunnen krijgen? Lees er snel alles over op deze pagina!
Inhoudsopgave
Wat is een synthetische sierpleister?
Een synthetische sierpleister is een gevelpleister die beschikt over een basis van kunsthars. Ze wordt gekenmerkt door licht elastische eigenschappen en kan worden aangebracht met behulp van een spuitmachine. Op deze manier wordt ze in meerdere, dunne lagen op de gevel aangebracht. Elk van deze lagen beschikt niet alleen over een andere samenstelling, maar dient ook een specifiek doel. De eerste laag zal bijvoorbeeld bestaan uit een kalk- of cementpleister. Mogelijks kan deze ook worden verstevigd door gebruik te maken van een wapeningsnet. De tweede laag zal fungeren als hechtingslaag voor de uiteindelijke sierpleister.
Een belangrijke reden waarom veel mensen er voor kiezen om de gevel van hun woning te renoveren met behulp van een kunstharspleister of synthetische sierpleister is terug te vinden in het feit dat ze geen vocht opneemt. Het logische gevolg hiervan is dat de uitstraling van de gevel ook ten allen tijde uniform is. Dit zelfs wanneer er sprake is van (aanzienlijke) regenbelasting. Omwille van het feit dat er geen vocht tot in het gevelwerk kan trekken zullen mossen en algen zich veel minder eenvoudig kunnen manifesteren in vergelijking met de minerale variant. Dit betekent in de praktijk evenwel niet dat een synthetische sierpleister volledig is vrijgesteld van vervuiling. Hier dien je dus wel even rekening mee te houden.
De voordelen van een synthetische sierpleister
Een synthetische sierpleister is tegenwoordig bijzonder populair om toe te passen als afwerking voor de gevel. Niet in het minst wordt er voor gekozen om dit type van gevelpleister te gebruiken bij het renoveren van oudere woningen die mogelijks ook nog niet geïsoleerd zijn. Indien ook jij met het idee speelt om gebruik te maken van een synthetische sierpleister voor de afwerking van de gevel van je woning doe je er altijd goed aan om even de verschillende voordelen van naderbij te gaan bekijken. Wij hebben ze alvast speciaal voor jou in een handig overzicht geplaatst:
- Met behulp van een synthetische sierpleister kan je zonder probleem een dunne en bijgevolg ook egale afwerking realiseren;
- Een kunstharspleister beschikt over een uitstekende waterkering wat ze meteen ook veel minder vatbaar maakt voor mos- en algenvorming;
- Synthetische sierpleisters hebben licht elastische eigenschappen wat ze enigszins scheuroverbruggend maakt;
Het feit dat een synthetische sierpleister bovendien uitstekend kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld isolatieplaten die aan de buitenkant van de gevel worden aangebracht zorgt er voor dat je op deze manier ook nog eens de isolatiewaarde van je huis aanzienlijk kan verbeteren. Hierdoor ontstaat meteen ook een financiële meerwaarde bij verkoop.
Met welke nadelen rekening houden?
Op het eerste zicht lijkt het er naar uit te zien dat het realiseren van een afwerking voor je gevel met behulp van een synthetische sierpleister altijd de meest ideale oplossing is. Ondanks het feit dat er absoluut heel wat interessante voordelen verbonden zijn aan dit type van gevelafwerking moet het gezegd dat er ook een belangrijke voorwaarde verbonden is aan het kunnen aanbrengen van deze sierpleister. Deze voorwaarde heeft in het bijzonder betrekking tot het oppervlak waar deze sierpleister op kan worden aangebracht. Deze dient namelijk altijd egaal en onbeschadigd te zijn. Is dat niet het geval? Dan moet je er rekening mee houden dat de onderlaag van de muur bij het aanbrengen van deze gevelpleister nog zichtbaar kan zijn. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk absoluut niet de bedoeling is, in tegendeel.
Hoeveel bedragen de kosten voor een synthetische sierpleister?
Hebben de interessante voordelen van een synthetische sierpleister je weten te overtuigen? Ben je bijgevolg ook van plan om voor de afwerking van jouw gevel gebruik te maken van deze gevelpleister? In dat geval moet je jezelf wel nog even de vraag stellen of je er voor gaat kiezen om de synthetische sierpleister te combineren met isolatie of niet. Dit maakt namelijk een aanzienlijk verschil uit voor wat de kostprijs betreft. Wij zochten de verschillende prijzen voor een synthetische sierpleister (met en zonder isolatie) alvast voor je uit en hebben ze op een rijtje gezet door middel van de hieronder terug te vinden prijstabel!
Synthetische sierpleister | Gemiddelde kostprijs |
Synthetische sierpleister zonder isolatie | Gemiddeld 75 euro per vierkante meter |
Synthetische sierpleister met isolatie | Gemiddeld 110 euro per vierkante meter |