Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

StoomreinigingStoomreinigen is een interessante manier van gevelreiniging, in het bijzonder bij gevels die op regelmatige basis worden gereinigd en waarbij het vuil dus met andere woorden niet de mogelijkheid heeft gekregen om zich echt te hechten aan het oppervlak. Bovendien kan er worden vastgesteld dat stoomreiniging relatief voordelig is en bovendien ook over een milieuvriendelijk karakter beschikt. Anderzijds dient er rekening mee te worden gehouden dat stoomreinigen niet voor alle gevelmaterialen geschikt is. Wil jij graag meer te weten komen over de voordelen van stoomreiniging evenals over de kosten die deze reinigingsmethode met zich meebrengt? In dat geval zal de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen. Twijfel dan ook niet te lang en kom er snel alles over te weten!

*Tip:
Stoomreiniging? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoe gebeurt het stoomreinigen van de gevel precies?

Vooraleer er wordt begonnen met het reinigen van de gevel met de stoom wordt er eerst voor gekozen om de gevel in haar totaliteit te bevochtigen. Vervolgens zal men gebruik gaan maken van een soort van stoomgenerator. Met behulp van dit apparaat wordt er verzadigde stoom onder een temperatuur van tussen de 120 en 160 graden tegen de gevel aangespoten. De exacte waterdruk die hierbij wordt gehanteerd is afhankelijk van het soort ondergrond. Ze kan dan ook sterk uiteenlopend zijn van twee tot zes bar. Aan het water dat wordt gebruikt voor het stoomreinigen van de gevel worden geen chemicaliën toegevoegd. De stoom die gebruikt wordt bij dit type van gevelreiniging beschikt over een verzadigd karakter. Dat betekent dat, op het ogenblik dat ze in contact komt met de gevel, ze condenseert en het vuil tijdens dit proces oplost. Na afloop van de behandeling zal de muur nog een keer worden afgespoeld.

Wanneer kan stoomreinigen worden toegepast?

Stoomreinigen is in het bijzonder geschikt voor gevels die in een goede staat verkeren. Bovendien mag de vervuiling niet te diep zijn aangehecht. Denk hierbij onder meer aan vervuiling onder de vorm van mossen of algen. Bestaat je gevel uit fijne en / of oude materialen? In dat geval is het doorgaans niet zo’n goed idee om er een stoomreiniging op toe te gaan passen.

Ondanks het feit dat de druk waarvan sprake is bij stoomreiniging misschien niet zo hoog ligt moet er wel rekening mee worden gehouden dat de plotselinge verschillen in temperatuur er voor kunnen zorgen dat bepaalde materialen komen te barsten. Bovendien is het eveneens mogelijk dat de stoom als gevolg heeft dat minerale zouten welke zich in de gevel bevinden gaan oplossen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er zogenaamde zoutuitbloei ontstaat.

Een derde niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden is terug te vinden in het feit dat ook het voegwerk welke in de gevel is terug te vinden soms kan worden beschadigd door zoutkristallen. Dit zijn gevolgen van stoomreiniging die lang niet altijd optreden (in tegendeel), maar je doet er wel goed aan om er rekening mee te houden. In ieder geval zorgen de mogelijke gevaren die stoomreinigen met zich meebrengt er voor dat het in de praktijk altijd wordt aangeraden om dit karwei uit te laten voeren door een echte vakman.

Hoeveel kost stoomreinigen?

Stoomreinigen is een vrij voordelige vorm van gevelreiniging. Je moet er zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven echter wel rekening mee houden dat dit type van gevelreiniging uitsluitend kan worden toegepast op het ogenblik dat er sprake is van een beperkte of milde vervuiling. Bij ernstige vervuiling aan de gevel zal je dan ook altijd genoodzaakt zijn om uit te kijken naar één van de alternatieve reinigingsmethodes. Hoe dan ook, wil je graag een goed zicht krijgen op de kosten die zijn verbonden aan stoomreiniging? In dat geval is het de moeite waard om even de onderstaande prijstabel te bekijken!

Type reiniging Gemiddelde kostprijs
Stoomreiniging Gemiddeld 5 euro per vierkante meter

 

Wil je er zeker van zijn dat je voor het stoomreinigen van je gevel kan rekenen op de scherpst mogelijke kostprijs? In dat geval is het altijd een goed idee om offertes aan te vragen bij verschillende, gespecialiseerde bedrijven. Door de ontvangen offertes grondig met elkaar te vergelijken zal je met zekerheid kunnen vaststellen welke nu precies het interessantste aanbod is m.b.t. stoomreiniging welke je hebt mogen ontvangen.

Impregneren na stoomreinigen van gevel

Na het stoomreinigen van je gevel ziet deze er ongetwijfeld terug helemaal perfect uit. Wil je er zeker van zijn dat je zo lang mogelijk van dit resultaat zal kunnen blijven genieten? In dat geval wordt het aangeraden om je gevel meteen na het stoomreinigen te impregneren. Dit zorgt er namelijk voor dat er een waterafstotende laag wordt aangebracht waardoor vervuiling zich aanzienlijk slechter zal kunnen hechten aan het oppervlak van de gevel. Krijg je bovendien ooit te maken met bekladding onder de vorm van bijvoorbeeld graffiti? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat ook deze veel efficiënter dan voorheen zal kunnen worden verwijderd. Het impregneren van je gevel is dan ook zeker en vast het overwegen waard.

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Gevelisolatie en steenstrips: isolatie en afwerking in een pakket

Wanneer je jouw gevel isoleert, heeft dit een dubbele functie. Enerzijds maak

Overheidssteun voor energiebesparing

De overheid gaat samen met een aantal bedrijven geld beschikbaar stellen in

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er