Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Stof en zand gevelStof en zand gevel? Heb je recent of misschien wel al een aantal jaar geleden een woning gekocht aan de zee? Dat is natuurlijk bijzonder fijn, maar deze omgeving staat er wel om bekend nefast te zijn voor de materialen waaruit je gevel bestaat. Niet alleen stof, maar ook zand slaan door toedoen van de wind steevast tegen de gevel aan met als gevolg dat ze de aanwezige gevelmaterialen behoorlijke schade toe kunnen brengen. Dit gebeurt natuurlijk niet vanaf het eerste moment, maar na middellange tot lange termijn. Heb jij ook te maken met de schadelijke invloeden die stof en zand uitoefenen op de gevel van je woning en wil je daar graag actie tegen ondernemen? In dat geval raden we je aan om de onderstaande informatie te lezen.

*Tip:
Stof en zand gevel? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoe komen stof en zand op de gevel terecht?

Zowel stof als zand kunnen op tal van verschillende manieren op de gevel van een woning terecht komen. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het vervelende hiervan is natuurlijk wel dat het erg lastig wordt om je hier tegen te kunnen wapenen. Eén van de belangrijkste bronnen van vervuiling aan de gevel van stof en zand is luchtvervuiling. Dit heeft alles te maken met het feit dat beide materialen zeer frequent voorkomen in de lucht. Dit is uiteraard niet in het minst het geval wanneer je er voor kiest om een woning aan de zee te kopen. Hier speelt niet alleen de zilte lucht (met zand) een belangrijke rol, maar ook de wind die er steevast net wat harder waait dan in het binnenland het geval is.

 

Toch moet het gezegd dat de echte manifestatie van stof en zand aan je gevel vooral het gevolg is van het feit dat ze onder invloed van neerslag van losse deeltjes er tegenaan worden ‘geslagen’. Het kan hierbij niet alleen gaan om roet, maar bijvoorbeeld ook om vliegas evenals rubber. Dit zijn stuk voor stuk materialen die er (al dan niet samen) voor kunnen zorgen dat de uitstraling van je gevel aanzienlijk wordt aangetast. De ijzerdeeltjes die er in deze stoffen zijn terug te vinden zorgen er evenwel voor dat zowel stof als zand zich niet echt kunnen hechten aan de gevel. Hierdoor zijn ze in principe vrij eenvoudig te verwijderen waardoor de gevolgen doorgaans binnen de perken kunnen worden gehouden.

Bouwvervuiling aan de basis van stof en zand aan je gevel?

Niet alleen de invloeden uit de omgeving kunnen er voor zorgen dat je te maken krijgt met stof en zand aan de gevel. Ook menselijk handelen kan hiervan aan de basis liggen. Hoezo? Zeer eenvoudig. In het merendeel van de gevallen is er hierbij sprake van bouwvervuiling. Deze is het gevolg van het feit dat de materialen eenvoudig in de lucht terecht kunnen komen waardoor ze zich vervolgens tegen de gevel aan kunnen bewegen. Bekende voorbeelden van dergelijke vormen van bouwvervuiling zijn met name cementsmet evenals cementsluier.

Hoe stof en zand van je gevel verwijderen?

Bovenstaande informatie brengt ons nu uiteindelijk bij de hamvraag van deze pagina, namelijk hoe kan je nu precies zand en stof van je gevel verwijderen? Wel, dat is afhankelijk van de ernst van de situatie. Er kan tegenwoordig steeds vaker worden vastgesteld dat mensen er voor kiezen om bijvoorbeeld hun gevel één keer per maand even af te spuiten met een lans. Dit hoeft helemaal niet noodzakelijkerwijs onder hoge druk te gebeuren, in tegendeel. Je kan ook gewoon met de tuinlans even de gevel onder handen nemen waardoor het oppervlakkige vocht allemaal gewoon van de gevel af kan vloeien. Ook een stevige regenbui kan hier trouwens voor zorgen. Heeft het recent behoorlijk wat geregend en is de gevel van je woning terug te vinden aan de regenzijde? Dan is de kans groot dat het stof en het zand reeds gewoon van de gevel zijn verwijderd zonder dat je daar ook maar iets voor hebt moeten doen.

 

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het zo dat stof en zand zich op zichzelf niet zullen hechten aan de gevel. Dit is gezien het karakter van beide stoffen of materialen uiteraard vrij voor de hand liggend. Toch neemt dit niet weg dat ze gecombineerd met andere materialen stoffen wel kunnen zorgen voor een aantasting en manifestatie aan je gevel. Is dat het geval? Dan zal je de gevel alsnog (professioneel) moeten laten reinigen. Voor welke reinigingsmethode er dan precies zal worden gekozen is afhankelijk van een groot aantal verschillende aspecten zoals het type steen waaruit de gevel bestaat, de ernst van de vervuiling evenals de actuele staat van de gevel en het voegwerk.

 

Hoe dan ook, woon jij in een omgeving waar er heel wat stof en zand in de lucht aanwezig is? In dat geval kan een groot deel van de problemen steevast worden voorkomen, enkel en alleen al door er voor te kiezen om regelmatig even je gevel af te spoelen. Het kost je in principe niets (buiten de waterprijs) en het is zo gebeurd!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over gevelrenovatie in 2021

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes