Alle soorten gevels

Alle soorten gevelsAlle soorten gevels? In het verleden was het zo dat alle huizen er nagenoeg hetzelfde uitzagen. Voor de gevel werden bakstenen en cement gebruikt om muren mee te metselen. Dat was dan ook het straatbeeld. Tegenwoordig komen er steeds meer architectonische wijken in ons land waar je veel meer diversiteit terugvindt. We keken naar de soorten gevels die er momenteel in het straatbeeld zijn.

*Tip:
Gevel reinigen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse gevelreinigers in jouw regio.

Muren van steen

Het is nog altijd de meest gebruikte soort materiaal waar een gevel van gemaakt is; steen. Steen wordt echter in steeds meer verschillende vormen gebruikt. De traditionele baksteen wordt nog steeds veel gebruikt maar er wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van sierstenen om een gevel af te werken. Wie de muur van steen bij zijn huis zat is na verloop van tijd kan ervoor kiezen om de gevel van zijn huist te laten voorzien van een andere stenen muur of steenstrips. Steenstrips zijn verkrijgbaar in verschillende patronen, die ervoor zorgen dat jouw huis een frisser uiterlijk krijgt alsof het opnieuw is gemetseld. Een nieuwe bekleding met steenstrips is per vierkante meter redelijk betaalbaar. De metselaar brengt strips of panelen aan en is daardoor redelijk snel kaar met de werkzaamheden.

Muren van beton

Beton wordt veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal bij woningen. Om een huis een moderne uitstraling te geven wordt beton echter ook gebruikt om de muur mee te bekleden. De muur heeft daardoor een stoer en industrieel uiterlijk. Het beton wat voor muren wordt gebruikt kan in diverse granulaatsoorten worden geleverd. Zo is er redelijk vlak beton wat nauwelijks structuur heeft, maar er is ook beton wat een ruwere structuur heeft. De structuur van het beton bepaalt echter ook het onderhoudsgemak van een muur. Op een ruwe muur zal algenaanslag zich gemakkelijker kunnen hechten dan op een gladde muur. Bovendien laat aanslag zich van een gladde muur eenvoudiger verwijderen dan van een ruwe muur. Beton hoeft niet alleen grijs te zijn. Afhankelijk van het ontwerp van de woning kunnen er ook kleurpigmenten aan het beton worden toegevoegd.

Muren met pleisterwerk

Bij een muur met pleisterwerk denk je gelijk aan het buitenland, maar niets is minder waar. Steeds meer woningen in ons eigen land worden afgewerkt met een muur van pleisterwerk. Dit is een materiaal wat doorgaans gelijk een isolatiemiddel erin verwerkt heeft zitten. Een dergelijke muur zal dan ook extra dik zijn en wanneer je iets wil bevestigen aan de muur moet je er rekening mee houden dat er een chemische bevestiging bij komt kijken. Zaken als een zonnescherm kunnen niet zomaar worden bevestigd aan een muur met pleisterwerk. Er zal dan eerst onderzoek moeten worden gedaan naar de inhoud en de lagen van een muur voordat er met de werkzaamheden kan worden begonnen. Pleisterwerk wordt vaak door de stukadoor aangebracht. Kies je alsnog bij een stenen muur voor een nieuwe bedekking met pleisterwerk, dan is crepi een heel geschikt middel om jouw muur een fris aangezicht mee te geven.

Muren met kunststof

Muren met een kunststof bekleding, vaak in de vorm van rabatdelen, zijn steeds meer in opkomst. De reden hiervan is duidelijk. Woningbezitters willen namelijk zo min mogelijk onderhoud aan hun woning hebben en zo lang mogelijk van een gevel kunnen genieten. Kunststof biedt wat dat betreft een overvloed aan mogelijkheden en daarnaast is het enorm onderhoudsvriendelijk. Kunststof muurbekleding wordt ook vaak aangebracht wanneer mensen kiezen voor nieuwe kunststof kozijnen. De hele gevel is dan in één keer goed afgewerkt en kan voor jaren de tand des tijds weerstaan.

Hout voor je muur

Een woning waar hout voor de muur is gebruikt geeft jouw huis een Scandinavisch uiterlijk. Hout heeft op zich geen isolerende waarde maar onder de betimmering kan wel een isolatielaag zijn aangebracht. Hout oogt heel natuurlijk en het geeft warmte aan een huis. Het grote nadeel van hout is echter het onderhoud. Je zal hout iedere 5 a 7 jaar moeten schuren en lakken om het in een goede conditie te houden. Doe je dit, dan heeft hout een levensduur tot wel 50 jaar.

Een muur met metaal

Bij een muur met metaal denk je gelijk aan woonwijken in Almere die metalen daken hebben. Een dak van metaal kan in diverse soorten worden opgeleverd. Het dak oogt mooi en futuristisch en zal doorgaans weinig onderhoud nodig hebben. Daarnaast is het een materiaal wat de warmte of kou van buiten goed uit je huis weghoudt. Als er gebruik is gemaakt van roestvrijstaal heb je weinig onderhoud aan een dak van metaal. Je zal hooguit op een bepaald moment nieuwe panelen moeten bevestigen wanneer dit bij de bevestigingspunten kapot gaat. Een muur van metaal mag je niet zomaar op een stenen muur laten aanbrengen. Je zal in die gevallen eerst een bouwvergunning moeten aanvragen.

 Bespaartips voor jou

Ben jij de bakstenen gevel van je huis ook zo zat en wil je een ander materiaal laten aanbrengen; in dat geval kan je het beste eerst offertes vergelijken van aannemers en gevelrenovatiebedrijven. Je doet dit heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Jouw voordeel kan hierdoor behoorlijk oplopen tot wel 30 procent.

 

 

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!