Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

SierpleisterGebruikmaken van sierpleister kan er niet alleen voor zorgen dat je muren, maar ook dat bijvoorbeeld je plafond over een mooie afwerking komt te beschikken. In het merendeel van de gevallen wordt er evenwel voor gekozen om sierpleister aan te brengen op de gevel van een huis. Gebruikmaken van dit afwerkingsmateriaal brengt dan ook enkele uitstekende voordelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld niet alleen zo dat je op deze manier kan rekenen op een zeer aantrekkelijke afwerking van de gevel, daarnaast wordt er ook nog eens een extra beschermlaag mee gecreëerd. Ben jij eveneens geïnteresseerd in het gebruik van sierpleister aan de gevel van je huis? In dat geval zal de informatie op deze pagina ongetwijfeld goed van pas kunnen komen!

*Tip:
Sierpleister? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Hoeveel bedragen de kosten voor sierpleister?

In eerste instantie zijn er natuurlijk de kosten die gepaard gaan met je keuze voor sierpleister. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit drie verschillende mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld een optie om gebruik te maken van:

  • Rustiekputz;
  • Spachtelputz;
  • Granol;

Ondanks het feit dat er drie verschillende soorten sierpleister bestaan kan er in de praktijk al snel worden vastgesteld dat er onderling geen sprake is van een echt prijsverschil. Dat zorgt er voor dat je als geïnteresseerd persoon om gebruik te maken van sierpleister eigenlijk steeds zonder financiële zorgen een keuze kan maken. De verschillende prijzen van sierpleister staan in ieder geval nog even overzichtelijk weergegeven in de onderstaande prijstabel.

Soort sierpleister Gemiddelde kostprijs
Rustiekputz Tussen 13 & 23 euro per vierkante meter
Spachtelputz Tussen 13 & 23 euro per vierkante meter
Granol Tussen 13 & 23 euro per vierkante meter

De verschillende soorten sierpleister

Ondanks het feit dat je dus onderling tussen de verschillende soorten sierpleister geen rekening dient te houden met een prijsverschil betekent dit nog niet dat er ook geen verschil in eigenschappen waargenomen kunnen worden, in tegendeel. Wij laten je in ieder geval nog even uitgebreid kennismaken met de verschillende soorten sierpleister die er verkrijgbaar zijn.

1.) Rustiekputz

In eerste instantie is er de zogenaamde ‘rustiekputz’ of barokpleister. Het betreft hier een sierpleister welke is gemaakt van kunststof. Rustiekputz kenmerkt zich door een korreldikte welke is gelegen tussen de 1,5 & 1,8 mm. Rustiekputz zit ergens tussen spachtelputz en granol in. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze naast een korrelstructuur eveneens over kleine groefjes beschikt. Omwille van het feit dat rustiekputz over een kleine korrel beschikt geeft ze een rustige evenals fijne structuur aan de muur waar ze op wordt aangebracht. Dit is meteen ook de belangrijkste reden waarom rustiekputz in het bijzonder wordt toegepast bij moderne woningen.

2.) Spachtelputz

Spachtelputz beschikt net als rustiekputz over een basis van kunststof. Echter kenmerkt dit type van sierpleister zich door een regelmatige korrelstructuur. Ondanks de grote korrels ziet ze er in de praktijk opvallend rustig uit. Het is in principe mogelijk om zelf de dikte van de korrel te kiezen. Deze is gelegen tussen de 1 en 2,5 mm. Des te groter de korrel is, des te grover de structuur. Spachtelputz wordt in de praktijk doorgaans toegepast bij nieuwbouwwoningen. Dit niet in het bijzonder omdat ze vele jaren meegaat en bovendien goed aansluit op de stijl van een moderne woning.

3.) Granol

Granol is tegenwoordig heel wat minder populair in vergelijking met bijvoorbeeld de jaren ’70 en ’80. Granol beschikt over de meest grove structuur van alle sierpleisters die er bestaan. Ze beschikt dan ook over groeven van tussen de 3 en 4 mm. Een stukadoor beschikt over de mogelijkheid om de granol op twee verschillende manieren aan te brengen, namelijk:

  1. De waaier. Het betreft hier een vaak gebruikte toepassingsmethode waarbij de granol op een draaiende manier op de muur wordt aangebracht.
  2. De boomschors. Dit is een toepassingsmethode waarbij de granol op verticale wijze op de muur wordt aangebracht. Op deze manier krijgt ze de uitstraling van boomschors.

Sierpleister zelf aanbrengen of uitbesteden?

In principe zou je er als handige doe-het-zelver voor kunnen kiezen om de gewenste sierpleister zelf aan te brengen op je gevel. Dat deze mogelijkheid bestaat betekent evenwel niet meteen dat ze ook echt interessant is. Het is namelijk zo dat het aanbrengen van sierpleister steeds erg precies moet gebeuren. Slaag je daar niet in? Dan zal dat niet alleen het eindresultaat negatief beïnvloeden, daarnaast zullen er ook extra kosten gemaakt dienen te worden om de afwerking uiteindelijk precies zo te krijgen zoals jij dat wenst.

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een ervaren vakman in te schakelen kan je er rekening mee houden dat de kostprijs op twee verschillende manieren kan worden aangerekend. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er wordt gekozen voor een kostprijs per vierkante meter of per uur. Dit laatste is eerder uitzondering dan regel en komt dan ook vooral voor wanneer het slechts gaat om een klein project. Wil je er zeker van zijn dat je voor wat het aanbrengen van sierpleister betreft kan rekenen op de scherpst mogelijke kostprijs? In dat geval is het altijd de moeite waard om offertes op te vragen bij verschillende vakmannen en deze met elkaar te vergelijken. Zo ben je altijd verzekerd van de beste prijs voor het aanbrengen van sierpleister.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Welke gevelproblemen zijn er?

Het is vaak moeilijk te zien, wanneer je woning toe is aan

Gevelreiniging helpt hoge kosten te voorkomen

Gevelreiniging is meer dan alleen reinigen – het is het behoud van

Circulair bouwen met deze circulaire gevelsystemen

Milieu bewuster leven en letten op duurzaamheid zijn toch voor veel Nederlandse