Scheur in buitenmuur repareren

Scheur in buitenmuur reparerenScheur in buitenmuur repareren? Je doet er als eigenaar van een woning altijd goed aan om op regelmatige basis even de staat van de buitenmuur te controleren. Dat is noodzakelijk omdat er zich eigenlijk op eender welk moment bijvoorbeeld scheurtjes kunnen vormen. Deze scheurtjes ogen op het eerste zicht dan misschien wel onschuldig, de situatie kan zomaar erger worden waardoor het herstellen van de buitenmuur niet alleen kan worden bemoeilijkt, maar ook behoorlijk wat duurder zal worden. Heb jij bij een controle van de buitenmuur ook moeten vaststellen dat er zich een scheur in heeft gevormd en wil je deze nu graag zo snel mogelijk repareren? Dan is het ongetwijfeld een aanrader om even de hieronder terug te vinden informatie door te nemen.

*Tip:
Scheur in buitenmuur repareren? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Waarom scheur in buitenmuur repareren?

Het lijkt voor de hand liggend waarom een scheur in de buitenmuur zo snel mogelijk moet worden hersteld, maar toch kan er in de praktijk nog vaak worden vastgesteld dat veel mensen dit veel te lang uitstellen. Het uitstellen van een scheur in buitenmuur repareren zorgt er niet alleen voor dat de uitstraling van je woning gedurende enige tijd ver van optimaal te noemen is, daarnaast is het ook zo dat je risico loopt op nog (veel) meer schade. Stel jij jezelf ook de vraag waarom je er nu precies voor moet kiezen om meteen de scheur in je buitenmuur te laten herstellen? Wel, omwille van de onderstaande redenen:

  1. Een scheur in de buitenmuur beïnvloedt de uitstraling van je gevel;
  2. Een scheur zorgt er voor dat de krachten niet meer gelijk over de gevel worden verdeeld waardoor problemen met de bouwconstructie kunnen ontstaan;

Deze bovenstaande redenen zouden ook voor jou ruim voldoende moeten zijn om er voor te kiezen om de scheur in je gevel te laten herstellen. Hoe je dat nu precies voor elkaar moet krijgen wordt meteen duidelijk wanneer je de rest van onderstaande informatie leest.

Wat zijn de stappen voor een scheur in buitenmuur repareren?

Wanneer er sprake is van een scheur in één of meerdere stenen in de gevel van je woning is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het herstellen of renoveren van de gevel in kwestie steeds zal moeten gebeuren in verschillende stappen. De diverse stappen die doorlopen moeten worden zijn:

  1. Het schoonmaken van de gevel;
  2. Het verwijderen van loszittende stenen evenals voegen;
  3. Het plaatsen van nieuwe stenen waar nodig;
  4. Het aanbrengen van reparatiemortel om de scheuren te herstellen;
  5. Het heropvoegen van de stenen;

Scheurherstel door middel van mortel en siliconen

Wanneer er sprake is van een beperkte scheurvorming in de gevel is het mogelijk om deze te herstellen met behulp van een soort van steenreparatiemortel of een siliconenmortel. Vooraleer over te gaan tot het kopen van een bepaald type reparatiemortel is het steeds van belang om stil te blijven staan bij het feit dat deze in diverse kleuren kunnen worden aangekocht. Dit zorgt er voor dat het naar de buitenwereld toe eigenlijk helemaal niet opvalt dat de gevel in kwestie herstellingswerken heeft ondergaan. Let op! Scheuren moeten vooraleer de reparatiemortel aan te brengen altijd eerst grondig worden schoongemaakt. Pas dan zal de mortel zich optimaal weten te hechten.

Wat te doen bij ernstige scheurvorming?

Bovenstaande oplossing is enkel en alleen toe te passen wanneer er sprake is van beperkte scheurvorming. Heb je echter te maken met ernstige scheurvorming? Dan wordt het plots een compleet ander verhaal. In deze situatie is het namelijk zo dat de scheurvorming de stabiliteit van de gevel in het gedrang kan brengen. Om dit tegen te gaan wordt er dan voor gekozen om gebruik te maken van een combinatie van reparatiemortel en een roestvrij spiraalanker. Het spiraalanker is in principe niets meer of minder dan een roestvrije staaf welke op de markt is terug te vinden in tal van verschillende afmetingen.

Vooraleer de herstelling kan worden uitgevoerd dienen eerst de loszittende voegen uitgeslepen te worden waarna vervolgens ook loszittende stukken steen kunnen worden verwijderd. Het is belangrijk om steeds een sleuf te voorzien op ten minste 50 centimeter langs allebei de zijden van de scheur. Nadat de sleuven zijn gereinigd zal er in eerste instantie ankermortel moeten worden aangebracht. Daarna wordt het spiraalvormige voegijzer in de sleuf en tegen de ankermortel geplaatst.

Nadat bovenstaande is uitgevoerd is het uiteraard zo dat je het geheel nog dient af te werken. Dit gebeurt door nog een nieuwe laag ankermortel aan te brengen. Het spreekt voor zich dat je bij de afwerking altijd de voorkeur zal willen geven aan een reparatiemortel die over dezelfde kleur beschikt als de voegen. Het anker zal de krachten in de muur opvangen waarna ze optimaal zullen worden verdeeld over het onderliggende metselwerk. Wanneer er sprake is van een ernstige scheur in de gevel van je woning zal je kunnen vaststellen dat dit wellicht de meest efficiënte oplossing is om het probleem in de kern aan te pakken en te verhelpen.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!