Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

Premie groene gevelPremie groene gevel? Het realiseren van een groen dak of een groene gevel gebeurt niet enkel en alleen uit esthetische overwegingen. Natuurlijk ziet een groen dak of een groene gevel er zeer aantrekkelijk uit, maar daarnaast brengen ze ook nog eens interessante voordelen met zich mee voor wat betreft het milieu. Het unieke karakter waar een groene gevel over beschikt zorgt er voor dat steeds meer steden en gemeenten er voor kiezen om een bepaalde premie of subsidie toe te kennen. Hoeveel bedraagt deze premie nu precies en hoe kan je deze aanvragen wanneer je er geïnteresseerd in bent? We vertellen het je graag op deze pagina!

*Tip:
Premie groene gevel? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Waarom is een groene gevel zo interessant?

Het lijkt op het eerste zicht misschien best wel een beetje vreemd. Waarom zou een stad of gemeente er nu namelijk voor moeten kiezen om een premie toe te kennen voor het realiseren van een groene gevel aan je woning? Ondanks het feit dat dit op het eerste zicht misschien inderdaad een beetje vreemd kan zijn is het dat in de praktijk eigenlijk helemaal niet. Een groene gevel is namelijk zoveel meer dan gewoon een visuele eigenschap van je woning. In de praktijk is het dan ook zo dat een groene gevel de volgende voordelen met zich meebrengt:

  1. Een groene gevel voorkomt dat het in huis tijdens de zomermaanden te warm wordt. Dit zorgt er voor dat ze eigenlijk in zekere zin een soort van warmtebuffer vormt voor het huis. Hierdoor hoeft er aanzienlijk minder te worden gekoeld in huis waardoor ook het energieverbruik aanzienlijk binnen de perken kan worden gehouden.
  2. Een groene gevel staat er om bekend de algemene leefkwaliteit in huis te bevorderen. Dit niet in het minst omdat ze omgevingsgeluiden filtert en bovendien zorgt voor verse zuurstof. Hierdoor kan je dus niet alleen rekenen op heel wat interessante gezondheidsvoordelen, daarnaast wordt ook het comfort in huis sterk verbeterd.
  3. Een groene gevel staat er om bekend niet alleen vogels, maar ook insecten aan te trekken. Het spreekt voor zich dat er op deze manier een sterke meerwaarde wordt gerealiseerd op vlak van biodiversiteit.
  4. Het is perfect mogelijk om een groene gevel te combineren met een extra laag isolatie. Op deze manier kan je pas echt rekenen op de meest optimale bescherming tegen warmteverlies in je woning. Op het ogenblik dat je een renovatie van je huis gaat uitvoeren is het dan ook altijd interessant om hier rekening mee te houden.

Welke premie groene gevel kan je krijgen?

De hierboven aangegeven voordelen van een groene gevel maken duidelijk dat deze voordelen absoluut niet alleen maar betrekking hebben tot jou als eigenaar van  de woning in kwestie. Ook voor de omgeving wordt er een bepaalde meerwaarde gecreëerd en dat is nu precies de reden waarom steeds meer steden en gemeenten er bewust voor kiezen om een premie toe te kennen voor een groene gevel. Welke premie je nu precies kan krijgen is echter sterk afhankelijk van de plaats waar je woonachtig bent. Bovendien is het ook zo dat lang niet elke stad of gemeente een dergelijke premie toekent. Je moet dus wel even het nodige onderzoek verrichten vooraleer je een premie gaat aanvragen voor je groene gevel.

Belangrijk om bij stil te blijven staan is wel dat de regeling voor groene gevels vaak niet dezelfde is als voor groene daken. Beide regelgevingen lijken op het eerste zicht natuurlijk wel een beetje op elkaar, maar toch zijn er vaak structurele verschillen. Wat wel zo is, is dat je altijd de toestemming moet krijgen om een groen dak of een groene gevel te realiseren bij je huis. Wil je aanspraak kunnen maken op een bepaalde subsidie, premie of andere financiële tegemoetkoming? Hou er dan altijd rekening mee dat je eerst en vooral de toestemming moet vragen aan de gemeente om een groene gevel of een groen dak te kunnen realiseren. Dat is echter voor de hand liggend, want ook zonder dat je een premie gaat aanvragen moet je natuurlijk toestemming van je stad of gemeente hebben verkregen.

Andere manieren om te besparen op je groene gevel?

Geldt voor jouw stad of gemeente dat er geen premie groene gevel kan worden verkregen? Dat is vervelend. In dat geval zal je namelijk alle kosten zelf moeten dragen terwijl je niet kan rekenen op een snelle (gedeeltelijke) terugbetaling van een deel van de kosten. Betekent dit meteen dat je jouw idee om een groene gevel te realiseren maar beter naar de achtergrond kan verbannen? Natuurlijk niet! Het is namelijk nog op tal van verschillende andere manieren mogelijk om het prijskaartje voor jouw groene gevel te drukken. Denk hierbij aan:

  • Een beroep doen op een vakman uit jouw eigen omgeving;
  • Het aanvragen en vergelijken van offertes van verschillende bedrijven;
  • Er voor kiezen om je groene gevel te realiseren samen met je buurman;

Door gebruik te maken van ten minste één van de hierboven aangegeven bespaartips zal je kunnen vaststellen dat ook het realiseren van jouw groene gevel meteen een flink stuk voordeliger zal uitpakken, ook zonder dat je recht hebt op een premie.

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes

Overheidssteun voor energiebesparing

De overheid gaat samen met een aantal bedrijven geld beschikbaar stellen in

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,