Planten gevel

Planten gevelPlanten gevel? Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat hun woning over een zo groen mogelijk karakter beschikt. Dit groene karakter kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Eén van de meest voor de hand liggende manieren om dit te doen is het realiseren van een planten gevel. Een dergelijke groene gevel kan als het ware worden aanzien als een verticale tuin en brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. Anderzijds dient er ook rekening mee te worden gehouden dat de realisatie van een planten gevel altijd een bepaalde hoeveelheid aan (extra) onderhoud met zich meebrengt. Kan jij hier best mee leven, maar wil je graag goed voorbereid te werk gaan? Lees dan zeker en vast eerst even de informatie met betrekking tot de realisatie van een planten gevel welke op deze pagina is terug te vinden.

*Tip:
Planten gevel? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

De structuur waar de planten gevel op wordt gerealiseerd

Wanneer je een planten gevel wenst te laten realiseren is het altijd belangrijk om in eerste instantie stil te blijven staan bij de achterliggende structuur. Deze kan namelijk worden gevormd door zowel roosters van hout of metaal. Op die manier wordt het niet alleen mogelijk gemaakt om de planten aan de ene zijde strak en stevig te bevestigen, daarnaast wordt er ook aan de andere kant gezorgd voor een solide geheel. Een planten gevel kan door deze manier van werken ook op meest optimale wijze voorzien worden van water. Tegenwoordig zien we bovendien steeds vaker dat er gebruik wordt gemaakt van een soort van schuim. Dit schuim is vereist omdat op die manier het aanwezige water beter kan worden opgeslagen.

Het realiseren van een planten gevel

Er voor kiezen om een planten gevel te realiseren bij je woning zorgt er voor dat je in eerste instantie bent verzekerd van een echt bijzondere uitstraling. Deze is met behulp van bijvoorbeeld stenen in het geheel niet te realiseren. Het feit dat er als het ware een verticale tuin wordt gecreëerd is dan ook iets dat ronduit bijzonder genoemd kan worden. Je kan er bij een planten gevel niet alleen voor kiezen om gebruik te maken van varens, maar ook van heesters evenals honderden andere plantjes die hier mogelijks voor geschikt zijn. Ben jij ook van plan om een planten gevel te realiseren bij je woning? Hou er dan wel rekening mee dat de muur of gevel in een goede staat moet zijn. Op het ogenblik dat er sprake is van een ondergrond waarbij barsten en kieren vastgesteld kunnen worden is het dan ook steeds interessanter om te kiezen voor een groengevel. Verschillende soorten klimplanten die worden gebruikt bij een planten gevel zijn namelijk negatief fototroop. Dit betekent dat ze op donkere plaatsen naar binnen kunnen groeien met alle gevolgen van dien.

Wat zijn de voordelen van een planten gevel?

De laatste jaren kon er reeds worden vastgesteld dat plantengevels steeds populairder worden. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er heel wat interessante voordelen aan verbonden zijn. Welke voordelen dit nu precies zijn wordt meteen duidelijk middels het onderstaande overzicht:

  • Je gevel krijgt een uniek uitzicht. Je bent bovendien helemaal niet verplicht om de volledige gevel te bekleden. Zou je graag gewoon een groen accent willen creëren? Dan behoort ook dat absoluut tot de mogelijkheden!
  • Kiezen voor een planten gevel zorgt er ook voor dat je bent verzekerd van een ecologisch voordeel. Zo wordt er met behulp van elke planten gevel een natuurlijke meerwaarde gecreëerd.
  • Een planten gevel beschikt over een dubbele isolerende werking. Niet alleen kan je door het aanbrengen dan ook rekenen op een thermische, maar ook op een akoestische isolatie.
  • De hoeveelheid aan afvloeiwater kan aanzienlijk worden verminderd.
  • Er wordt een meerwaarde gecreëerd voor de water- en luchtkwaliteit.
  • Een planten gevel realiseren zorgt er voor dat je kan rekenen op een bepaalde bescherming van de onderliggende structuur. Hierdoor kan de levensduur van je gevel een aanzienlijke boost krijgen.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Het belangrijkste ‘nadeel’ (als we het al zo kunnen noemen) van een planten gevel is terug te vinden in het feit dat ze logischerwijs heel wat meer onderhoud vereist in vergelijking met een gewone gevel. Een cruciaal aspect om rekening mee te houden bij de realisatie van een planten gevel is terug te vinden in het feit dat de aanwezige planten steeds voldoende water dienen te krijgen. Bovendien moet er ook regelmatig worden gesnoeid om wildgroei te voorkomen. Wanneer je hier rekening mee houdt zal je kunnen vaststellen dat je ongetwijfeld gedurende een (zeer) lange tijd optimaal zal kunnen genieten van de unieke voordelen die het realiseren van een planten gevel met zich meebrengt.

Hoeveel kost het realiseren van een planten gevel?

Veel mensen die een planten gevel willen (laten) realiseren schrikken wanneer ze de kostprijs horen die daarvoor in rekening wordt gebracht. Je kan er rekening mee houden dat je voor het aanbrengen van een planten gevel ongeveer zo’n 400 euro per vierkante meter dient te betalen. Dat lijkt bijzonder veel, maar dat is het in de praktijk eigenlijk niet. Deze kostprijs omvat namelijk eveneens de studie, het ontwerp en de plaatsing van de planten gevel. Bovendien kan een planten gevel worden aanzien als een investering voor het leven. Zo geniet je altijd weer van prachtige planten aan de gevel van jouw woning!

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!