Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Onderhoud houten gevelbekledingOnderhoud houten gevelbekleding? Tal van verschillende materialen die er vandaag de dag op de markt zijn terug te vinden zorgen er in de basis als het ware voor dat de gevel van je woning zo goed als onderhoudsvrij wordt. Dat is interessant, niet in het minst voor mensen die bijvoorbeeld niet vaak thuis zijn of er gewoon maar weinig voor voelen om hun vrije tijd (deels) te besteden aan het onderhouden van hun gevel. Jammer genoeg lijkt het er op het eerste zicht naar uit te zien dat bijvoorbeeld houten gevelbekleding een flink stuk minder onderhoudsvriendelijk is. Is dat echter wel correct? Wij zochten het voor je uit en vertellen je op deze pagina graag alles wat je altijd al hebt willen weten over het onderhouden van houten gevelbekleding.

*Tip:
Onderhoud houten gevelbekleding? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Welke uitstraling prefereer je voor je houten gevelbekleding?

Een eerste belangrijke vraag die je, je moet stellen heeft betrekking tot de exacte uitstraling waar je houten gevelbekleding over moet komen te beschikken. Een cruciaal aspect hiervan is de vergrijzing die kan optreden bij het gebruik van hout. Wanneer je het natuurlijk vergrijzen van je houten gevelbekleding geen probleem vindt hoef je, je alvast een stuk minder zorgen te maken om het onderhoud. Hou er wel rekening mee dat je het hout op regelmatige tijdstippen moet ontmossen. Wordt het na verloop van tijd duidelijk dat één of meerdere planken niet meer ideaal zijn en daardoor aftekenen ten opzichte van de rest van je houten gevel? In dat geval is het mogelijk om deze te vervangen. Wil je er zeker van zijn dat je zo weinig mogelijk geconfronteerd wordt met hout welke moet worden vervangen? In dat geval is het altijd een goede keuze om te kiezen voor tropische houtsoorten. Deze zijn van nature een flink stuk steviger waardoor ze meteen ook over een veel optimalere levensduur beschikken.

Wanneer extra bescherming voorzien voor je houten gevelbekleding?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen heeft betrekking tot de mogelijke, extra bescherming welke dient te worden voorzien bij het gebruik van houten gevelbekleding. Wat dit betreft is het vooral van belang om goed te kijken naar het soort hout waar gebruik van wordt gemaakt. Indien je kiest voor houtsoorten die over een hoge duurzaamheid beschikken (dus met andere woorden klasse I & klasse II houtsoorten) vereisen deze geen extra bescherming. Wel is het mogelijk om ze te behandelen tegen vergrijzing. Dit is zoals eerder reeds aangegeven namelijk een natuurlijk proces welke sowieso zal gebeuren, ongeacht de duurzaamheidsklasse waarvoor je hebt gekozen.

 

De zachtere houtsoorten die op de markt zijn terug te vinden kenmerken zich niet alleen door een lager uitvallend prijskaartje, daarnaast zijn ze ook een stuk minder duurzaam. Dit betekent dat je bij het uitkiezen van dergelijke houtsoorten steeds rekening dient te houden met een extra hoeveelheid aan onderhoud. Het wordt algemeen gezien sterk aangeraden om direct na de bevestiging van het hout deze te behandelen met een schimmel- en insectenwerend product. Gebruikmaken van houtbeits is op dit vlak het interessantst en tevens ook wel het populairst.

 

Let op! Ondanks het feit dat er ook diverse producten verkrijgbaar zijn die een betere afwerking van je houten gevelbekleding garanderen moet het gezegd dat deze soms ook de kleur van het hout kunnen veranderen. Maak dus altijd voor jezelf uit of dit voor jou een probleem is of niet en stem je keuze op vlak van de producten die je voor jouw houten gevelbekleding al dan niet wil gaan gebruiken daarop af.

Je houten gevelbekleding reinigen? Niet met hogedruk!

Op het ogenblik dat je zelf je houten gevelbekleding gaat onderhouden is het altijd belangrijk om rekening te houden met de vatbaarheid van het oppervlak. Concreet betekent dit dat je er nooit voor moet kiezen om gebruik te maken van een hogedrukreiniger. De krachtige straal van een hogedrukreiniger kan er namelijk zomaar voor zorgen dat het hout wordt beschadigd en dat is uiteraard nooit de bedoeling. Ben je niet in staat om zelf de houten gevelbekleding bij je woning te onderhouden? In dat geval is het steeds de moeite waard om dit uit te besteden aan gespecialiseerd reinigingsbedrijf.

Afwerken van houtsoorten met gemiddelde duurzaamheid

Wil je er zeker van zijn dat je houten gevelbekleding er ten allen tijde zo optimaal mogelijk uit zal blijven zien en wil je bovendien ook voorkomen dat je geconfronteerd wordt met een grote hoeveelheid aan onderhoud? In dat geval dien je er voor te kiezen om ofwel gebruik te maken van de meest duurzame houtsoorten ofwel zal je willen kiezen voor het afwerken van houtsoorten die over een gemiddelde duurzaamheid beschikken. Een goed voorbeeld van zo’n houtsoort is de Western Red Cedar. Een zogenaamd C1-product aanbrengen vooraleer het hout af te werken is in dit geval een absolute aanrader. Op deze manier wordt er onder meer ook meteen een passende bescherming gecreëerd tegen niet alleen schimmels, maar ook tegen insecten. Ook op deze manier is het mogelijk om het vereiste onderhoud houten gevelbekleding ten allen tijde tot een minimum te beperken. Toch blijft aandacht altijd vereist.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,

Geld besparen met gevelisolatie

Het juist isoleren van de gevel kun je een hoop geld besparen.

Alles wat je wil weten over een vliesgevel

Gevelbekleding heeft als taak om de originele gevel fraaier te doen uitzien,