Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Nieuwe voorgevel metselenNieuwe voorgevel metselen? Op het ogenblik dat er een (nieuwe) voorgevel moet worden voorzien bij jouw woning is de kans bijzonder groot dat je daarvoor in de richting van metselwerk gaat kijken. Een nieuwe voorgevel metselen lijkt op het eerste zicht niet zoveel voeten in de aarde te hebben, maar in de praktijk wordt je wel degelijk geconfronteerd met tal van verschillende aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden. Ben jij dus met andere woorden ook van plan om een nieuwe voorgevel te metselen, maar weet je niet direct waar je allemaal de nodige aandacht aan moet spenderen? In dat geval is het een absolute aanrader om even alle informatie welke is terug te vinden op deze pagina zeer nauwkeurig door te nemen.

*Tip:
Nieuwe voorgevel metselen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Van welke stenen ga je gebruikmaken?

Wanneer je er voor kiest om een nieuwe voorgevel te gaan metselen is het in eerste instantie van belang om een keuze te maken uit het enorme aanbod aan bakstenen welke er op de markt is terug te vinden. In eigen land alleen al onderscheiden we zomaar even meer dan 3.500 verschillende soorten. Dat is natuurlijk heel wat. De keuze van de steen zal uiteindelijk niet alleen een invloed hebben op de duurzaamheid en kwaliteit van de gevel, daarnaast spreekt het voor zich dat ze ook de uitstraling van je gevel (aanzienlijk) zal beïnvloeden. Om een beetje duidelijkheid te scheppen in het enorme assortiment met bakstenen wordt er in de regel voor gekozen om de verschillende bakstenen onder te verdelen in drie verschillende, grote groepen. We onderscheiden op dit vlak:

1.) De handvorm gevelstenen

Het oppervlak waar een handvorm gevelsteen over beschikt is niet alleen ruw, daarnaast is elke steen op vlak van vorm eigenlijk uniek. Handvormgevelstenen worden geproduceerd met behulp van machines welke als taak hebben op het traditionele productieproces na te bootsen. In vroegere tijden werd er dan ook voor gekozen om ballen klei in een houten vormbak te werpen. De klei werd vervolgens in zand of zagemeel gerold waardoor kon worden voorkomen dat de klei zou blijven kleven.

2.) De Strengpers gevelstenen

Geperste gevelstenen zijn strak afgelijnd en beschikken over rechte randen. Ze kenmerken zich door een perfect glad oppervlak waarin geen plooien opgemerkt kunnen worden. Daarnaast zijn ze zowel beschikbaar bezand en onbezand. Op verschillende strengpersgevelstenen wordt er bewust voor gekozen om een oppervlaktetextuur aan te brengen. Strengpersgevelstenen bestaan bovendien zowel met als zonder gaten.

3.) Vormbakstenen

Tot slot zijn er nog de vormbakstenen. Dergelijke gevelstenen beschikken over een klassieke uitstraling. De randen van de stenen zijn afgerond en zullen bovendien in beperkte mate afbrokkelen. Het is mogelijk dat er op het zichtvlak cementsporen terug te vinden zijn. Tijdens het productieproces worden deze stenen nagewalst. De stenen beschikken over een regelmatigere vorm en hebben geen nerven. Om de stenen te kunnen produceren wordt er eigenlijk vertrokken van gloednieuwe gevelstenen welke worden onderworpen aan een extra behandeling waardoor ze een verouderd karakter krijgen.

De voordelen van een nieuwe voorgevel metselen

Ben jij ook van plan om een nieuwe voorgevel te (laten) metselen? In dat geval kan je rekenen op tal van verschillende, interessante voordelen. Wij hebben deze voordelen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet middels het hieronder terug te vinden overzicht.

 

  • Er ontstaat altijd een bepaalde ruimte tussen de ruwbouw en de stenen gevel. Het betreft hier de zogenaamde spouwmuur welke kan worden opgevuld met isolatie. De buitenste muur zal bij regenweer het water opvangen. Baksteen is dan ook een materiaal welke zich kenmerkt door een waterbufferend vermogen. Dit betekent dat ze eigenlijk het materiaal bij uitstek vormt voor wat het realiseren van een buitengevel betreft.

 

  • Gevelstenen beschikken over een zeer lange levensduur. Gemiddeld kan je dan ook rekenen op een levensduur van zeker 75 jaar of meer.

 

  • Je kan rekenen op een enorme flexibiliteit. Op deze manier kan je zelfs zomaar je volledige woning terug van een nieuwe vormgeving voorzien. Het vormen van hoeken is bijvoorbeeld geen enkel probleem en improviseren behoort eigenlijk ten allen tijde tot de mogelijkheden.

 

  • Gevelbekleding in stenen zijn relatief voordelig in vergelijking met andere materialen die gebruikt kunnen worden om je gevel mee af te werken.

 

  • In principe vereist een gemetselde voorgevel niet zoveel onderhoud. Bovendien is het ook nog interessant om te weten dat je bij het slopen van de gevel steeds de mogelijkheid hebt om veel stenen te recycleren of te hergebruiken. Ook indien je op zoek bent naar een milieuvriendelijke oplossing voor het realiseren van je nieuwe voorgevel is kiezen voor een gemetseld exemplaar met bakstenen dus zeker en vast een interessante optie.

Hoeveel kost een nieuwe voorgevel metselen?

Wat het metselen van een voorgevel betreft is de kostprijs natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van het type steen waarvoor je hebt gekozen. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met het voegwerk dat moet gebeuren. In principe kan je als basisprijs rekening houden met een bedrag welke is gelegen tussen de 25 & 50 euro per vierkante meter. Wil je graag het volledige metselen van je voorgevel inclusief voegwerk, etc. uitbesteden aan een vakman? In dat geval kan je in de praktijk veelal rekening houden met een prijskaartje welke ergens is gelegen tussen de 75 & 90 euro per vierkante meter. De complexiteit evenals de precisie waarmee een voorgevel moet worden gemetseld zorgt er in de praktijk voor dat je er altijd goed aan doet om dit karwei uit te laten voeren door een gespecialiseerde vakman.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Tips gevelwerk

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

Alles wat je moet weten over gevelrenovatie in 2021

De meeste mensen houden zich niet of amper bezig met de gevel