Isolatie dikte spuitkurk? De keuze voor spuitkurk voor wat bijvoorbeeld de afwerking van de gevel betreft is voor veel mensen al snel gemaakt. Dit heeft lang niet alleen te maken met het feit dat het relatief voordelig is en bovendien een mooie afwerking weet te realiseren. Het is namelijk ook zo dat kurk er om bekend staat een degelijk isolerend materiaal te zijn. Dit geldt zeker ook voor spuitkurk die bijvoorbeeld aan de buitengevel van je woning kan worden aangebracht. Zou jij ook graag met behulp van spuitkurk de isolatiewaarde van je woning willen verbeteren, maar heb je er absoluut geen idee van met elke isolatie dikte je dan rekening dient te houden? In dat geval kan de onderstaande informatie voor jou mogelijks interessant zijn.
Inhoudsopgave
De isolerende eigenschappen van spuitkurk
Een niet onbelangrijke eigenschap waar spuitkurk over beschikt is terug te vinden in het isolerende karakter. Ondanks het feit dat spuitkurk in de basis uiteraard geen echt isolatiemateriaal is, is het wel zo dat ze perfect kan worden gebruikt voor het waterdicht maken evenals het thermisch isoleren van gevels. Ben je eerder op zoek naar een mogelijkheid om de isolatiewaarde van binnen uit je woning te verbeteren? In dat geval is het eveneens een mogelijkheid om spuitkurk toe te passen aan de binnenmuren evenals de plafonds of de zolder in je huis. Ook voor het isoleren van de kelder is het perfect mogelijk om gebruik te maken van dit materiaal. In ieder geval maakt dit alles duidelijk dat spuitkurk in de basis een materiaal is welke dus over een bepaalde isolerende factor beschikt.
Isolerend, maar ook ademend
Op het ogenblik dat je beslist om de gevel van je huis af te werken met behulp van spuitkurk zal je kunnen vaststellen dat deze hierdoor volledig waterdicht wordt. Tegelijkertijd blijft ze echter over een dampopen karakter beschikken. Dit betekent dat de gevel de mogelijkheid heeft om te blijven ademen. De naadloze manier van afwerking die van toepassing is bij spuitkurk zorgt er bovendien voor dat het risico op koudebruggen aanzienlijk kan worden ingeperkt. Het logische gevolg hiervan is dat ook meteen condensproblemen kunnen worden voorkomen. Ondanks het feit dat spuitkurk dus zeker een bepaald isolerend karakter heeft moet het gezegd dat dit niet meteen de nodige problemen of risico’s met zich meebrengt op vlak van condensvorming of andere vochtproblemen.
De invloed van de laagdikte op de isolatiewaarde
De isolatiewaarde waar je op kan rekenen bij het gebruik van spuitkurk is steeds afhankelijk van de laagdikte die wordt gehanteerd. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om spuitkurk in twee verschillende lagen aan te brengen. De dikte van elke laag is gelegen tussen de 3 & 4 millimeter. Dit is natuurlijk niet veel. In vergelijking met andere isolatiematerialen is het namelijk zo dat de dikte van een laag hierbij aanzienlijk binnen de perken blijft. Om je maar even een zicht te geven op de dikte van een isolatieplaat. Deze is in principe 8 centimeter dik. Wil je dus met andere woorden echt kunnen rekenen op de best mogelijke isolatiewaarde voor jouw gevel of binnenmuur? Dan kan gebruikmaken van isolatieplaten als isolatiemateriaal nog steeds een veel betere keuze zijn.
Waar is het isolerende voordeel van spuitkurk in terug te vinden?
Het isolerende voordeel waar je op kan rekenen op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te maken van spuitkurk is vooral terug te vinden in de bufferende capaciteit. Gespoten kurk staat er om bekend over een bijzonder hoge warmteopslagcapaciteit te beschikken. Het is deze eigenschap die er voor zorgt dat de temperatuurschommelingen in het huis worden afgevlakt. Dat is een voordeel waar je als eigenaar of inwoner van het huis het hele jaar door genot van zal ondervinden. In de zomermaanden blijft het namelijk veel langer lekker fris in huis terwijl het tijdens de winter aangenaam warm blijft. Het hoeft niet te worden gezegd dat er op deze manier een absolute meerwaarde op vlak van comfort wordt gerealiseerd.
Is het mogelijk om een isolatiepremie aan te vragen bij spuitkurk?
Ondanks het feit dat je bij spuitkurk dus bent verzekerd van een bepaald voordeel op vlak van isolatiewaarde moet het gezegd dat er geen isolatiepremie voor kan worden aangevraagd. Dit heeft alles te maken met het feit dat er dan wel sprake mag zijn van een thermisch isolerende werking, daar tegenover staat dat deze niet kan worden vergeleken met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie. Wil je dus met andere woorden over de mogelijkheid kunnen beschikken om een isolatiepremie aan te vragen? Dan zal je moeten kiezen voor een andere oplossing onder de vorm van bijvoorbeeld isolatieplaten. Op het ogenblik dat je hiervoor kiest beschik je eveneens over een solide afwerking voor je woning welke wordt gecombineerd met een prima isolatiewaarde. Dit zou dus zomaar een prima alternatief kunnen zijn voor het toepassen van spuitkurk. Geef je toch eerder de voorkeur voor spuitkurk? In dat geval kan je besparen door meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken.