Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

HPL platen gevelHPL platen gevel? Bij het afwerken van de gevel van je woning kan je er tegenwoordig voor kiezen om gebruik te maken van zogenaamde HPL platen. HPL staat voor High Pressure Laminate. Dit betekent dus dat dit materiaal eigenlijk gewoon onder hoge druk is samengeperst. Op deze manier ontstaat er niet alleen een bijzonder sterk, maar tevens ook een vormvast en weerbestendig materiaal. Dit maakt HPL platen dan ook uitermate geschikt om dienst te doen als materiaal ter afwerking van de gevel. Bovendien staan HPL platen er om bekend over een moderne uitstraling te beschikken waardoor ze perfect tegemoet kan komen aan de wensen of eisen van alle hedendaagse woning eigenaars. Wil jij ook graag gebruikmaken van HPL platen aan de gevel van je woning? Kom er dan snel alles over te weten op deze pagina!

*Tip:
Gevelbekleding natuursteen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wat zijn HPL gevel platen nu precies?

Er wordt naar HPL platen ook vaak verwezen als zijnde zogenaamde ‘volkernpanelen’. Deze zijn dan ook opgebouwd uit verschillende lagen van houtvezel en papier. Gecombineerd met kunsthars worden deze verschillende lagen onder een hoge druk evenals onder een hoge temperatuur samengeperst tot er een ondoordringbare en bijzonder harde kern ontstaat. Deze wordt daarna afgewerkt met een toplaag welke niet alleen kras-, maar ook slijtvast is. De toplaag bestaat uit melamine met als gevolg dat er een bijzonder harde en bovendien ook uitzonderlijk duurzame plaat ontstaat.

 

De toplagen waar de HPL platen over beschikken zijn in die mate hard en dicht dat zonlicht evenals vocht niet door kunnen dringen tot in de plaat. Dit betekent in de praktijk dat elementen als zon, UV, regen evenals sneeuw geen enkele invloed uitoefenen op HPL platen waardoor ze natuurlijk bijzonder geschikt worden voor gebruik buitenshuis. Volkernpanelen kunnen worden aangekocht in tal van uiteenlopende kleuren en zullen gegarandeerd een moderne touch geven aan je woning. Naast de toepassing op vlak van gevelbekleding is het eveneens mogelijk om gebruik te maken van HPL platen voor je dakoversteken, garagepoorten evenals dakkapellen en boeiboorden.

Waarom kiezen voor HPL platen gevel?

Bovenstaande introductie over HPL platen maakt reeds duidelijk dat er een aantal heel interessante voordelen aan dit materiaal zijn verbonden. In eerste instantie kan er in ieder geval worden vastgesteld dat dit materiaal weer- en krasbestendig is. Dit zorgt er voor dat ze zich uitstekend leent om toegepast te worden als gevelbekleding. Bovendien kan je bij het gebruik van HPL platen gevel nog rekenen op de volgende, extra voordelen:

 

  • De HPL platen beschikken over slijtvaste eigenschappen;
  • Ze zijn bijzonder duurzaam waardoor ze lange tijd hun optimale uitstraling behouden;
  • Onderhoudsarm (uitstekend voor mensen met niet veel tijd om hun gevel te onderhouden);
  • Brandvertragend en schimmelwerend;
  • Verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren;

Hoeveel kosten HPL platen gevel?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van HPL platen gevel is het natuurlijk ook van belang om even te kijken in de richting van de kosten die er aan verbonden zijn. Het is wat dit betreft belangrijk om er rekening mee te houden dat de prijs van HPL gevel platen sterk kan worden beïnvloed door diverse factoren. Het gaat hierbij niet alleen om de constructie waarvan sprake is, maar ook om de behandeling die is vereist evenals de isolatie die al dan niet wordt toegepast.

 

Type gevelbekleding Gemiddelde kostprijs
HPL platen voor aan de gevel Tussen 110 & 145 euro per vierkante meter

Behandeling van de HPL platen

De prijs die in rekening wordt gebracht voor HPL platen is altijd afhankelijk van het soort behandeling die de platen ondergaan. Bepaalde fabrikanten kiezen er voor om de HPL-platen te voorzien van een extra duurzame of zelfs brandwerende coating. Het spreekt voor zich dat dit er uiteraard voor zorgt dat het prijskaartje enigszins kan oplopen.

De constructie waar de platen op worden aangebracht

Het tweede punt welke een bepaalde impact heeft op de HPL platen is de constructie waarop ze worden aangebracht. Een constructie welke is opgebouwd uit aluminium is natuurlijk duurder in vergelijking met een houten uitvoering. Daarnaast is ook de manier waarop de platen op de constructie worden geplaatst bepalend voor de kostprijs. Het schroeven van de HPL platen is het voordeligst, maar is jammer genoeg wel zichtbaar. Lijmen oogt dan ook heel wat aantrekkelijker, maar kenmerkt zich in de praktijk wel door een (aanzienlijk) hoger prijskaartje.

De isolatie waar gebruik van wordt gemaakt

Bijzonder vaak wordt er voor gekozen om tussen de luchtspouw en de gevel een laag isolatie aan te brengen. Wanneer je toch aan het renoveren bent is het altijd het interessantst om deze verschillende werkzaamheden in één keer mee te laten uitvoeren. Het isoleren van de gevel langs de buitenkant brengt bovendien nog een belangrijk voordeel met zich mee. Op deze manier hoef je namelijk in het interieur geen plaatsverlies te vrezen. Let op, ga je bij het aanbrengen van HPL platen gevel ook nog eens isolatie voorzien? Dan spreek het voor zich dat deze het verschuldigde prijskaartje nog wat verder zal doen stijgen.

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Hoe een offerte aan te vragen

Een offerte aanvragen doen veel mensen omdat ze de prijs willen weten,

Waarom is gevelreiniging van belang?

De gevel van je huis is erg afhankelijk van de weersinvloeden. Daarom

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er