Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis en vrijblijvend

GevelankersGevelankers? Veel huizen die door de jaren heen zijn gebouwd beschikken over een houten constructie. Aan deze constructie wordt evenwel altijd een stenen buitenmuur bevestigd. Om er voor te zorgen dat beide onderdelen van de woning met elkaar in verbinding staan wordt er voor gekozen om gebruik te maken van zogenaamde gevelankers. Het belangrijkste nadeel van dergelijke ankers is evenwel dat ze veelal zichtbaar zijn van buitenaf waardoor ze kunnen opvallen.

*Tip:
Gevelankers? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wat zijn gevelankers precies?

Gevelankers kunnen we het best omschrijven als verbindingselementen tussen het houten werk dat zich aan de binnenkant van de woning bevindt en de stenen buitenmuur. Deze ankers werden in vroegere tijden gebruikt om een verdieping balklaag aan de buitenste muur te bevestigen. Vandaag de dag is dat nagenoeg niet meer het geval waardoor ze hoofdzakelijk nog zijn terug te vinden in oudere huizen. Een gevelanker is opgebouwd uit diverse onderdelen die we de veer en een schieter noemen. De veer bevindt zich in het oog van de schieter. De schieter wordt door de muur heen gestopt om vervolgens aan de binnenkant te worden bevestigd aan de houten draagbalk. Zoals eerder reeds aangegeven dien je er wel rekening mee te houden dat deze ankers aan de buitenzijde van de woning zichtbaar zijn.

Verschillende soorten gevelankers

Gevelankers bestaan tegenwoordig in diverse soorten en maten. De zogenaamde sierankers werden vervaardigd tussen 1525 en de tweede helft van de 17e eeuw. Deze gevelankers beschikten over een specifieke vorm. Soms ging het hierbij om een bloem of spiralen, maar ook drakenkoppen behoorden bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Door diverse veranderingen op architecturaal vlak zijn deze sierankers door de jaren heen komen te verdwijnen. Vanaf het jaar 1550 werd er evenwel ook voor gekozen om jaartalankers te gebruiken. Deze ankers moesten het bouwjaar van de woning aangeven. Er zijn er vandaag de dag nog een aantal van in Nederland terug te vinden.

Schadelijk voor gevels of niet?

Door de jaren heen is er behoorlijk wat gezegd en geschreven over gevelankers. Eén van de belangrijkste aandachtspunten zou zijn dat gevelankers in bepaalde gevallen de gevel kunnen beschadigen. Dat is inderdaad het geval. Gevelankers die gebruikt worden bij spouwmuren (ook wel spouwankers genoemd) zouden wel degelijk schade kunnen aanbrengen aan de gevel. In bepaalde gevallen zouden de ankers te dicht bij de hoeken of gevelopeningen zijn geplaatst waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Bovendien kan de muur ook uitzetten of krimpen afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook hierdoor kunnen scheuren in het oppervlak van de gevel ontstaan die indien mogelijk op zo kort mogelijke termijn moeten worden hersteld. Bekijk ook de wat de gevaren zijn van asbest en laat een asbest inventarisatie doen.

Geef een reactie

Gratis én vrijblijvend

Wij scoren een 9.0

Laatste nieuws

Circulair bouwen met deze circulaire gevelsystemen

Milieu bewuster leven en letten op duurzaamheid zijn toch voor veel Nederlandse

Gevel reinigen is belangrijk, voorkom renovatie

Het belang van het reinigen van de gevel wordt wel eens onderschat.

6x Valse vooroordelen gevelwerk

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er