Gevelreiniging monument

Gevelreiniging monumentGevelreiniging monument? Wanneer je eigenaar bent van een monument of van een monumentaal pand waarvan je de gevel wenst te laten reinigen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie is het zo dat de reiniging van de gevel van een monument altijd onderworpen is aan een juridische toets. Dit is verplicht en het niet voldoen aan de vergunningsplicht kan behoorlijke gevolgen hebben. Bovendien is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat een monument dat er reeds een behoorlijke levensduur heeft opzitten doorgaans bestaat uit vrij poreuze materialen waardoor een aangepaste, gespecialiseerde reiniging noodzakelijk kan zijn. Wil jij ook gevelreiniging laten uitvoeren aan een monument of een monumentaal pand? Lees dan snel verder en ontdek waar je precies allemaal rekening mee dient te houden.

*Tip:
Gevelreiniging monument? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Aanvragen van een reinigingsproef

Vooraleer de gevel van een woning te laten reinigen is het altijd belangrijk om na te gaan welke reinigingsmethode geschikt is voor het materiaal waaruit de gevel bestaat. Dit is in het bijzonder het geval bij een monument. Monumenten bestaan namelijk doorgaans uit meer poreuze materialen en daar komt bij dat ze er vaak reeds een behoorlijke levensduur op hebben zitten. Enerzijds zorgt dit er voor dat een intensievere reiniging noodzakelijk is, maar anderzijds moet ook het risico op schade steeds tot een absoluut minimum beperkt kunnen worden. Het aanvragen van een reinigingsproef is in deze situatie dan ook een absolute must. Alleen op deze manier kan je er namelijk zeker van zijn dat je kiest voor een efficiënte, maar toch veilige reinigingsmethode.

Vergunningsplicht

Wanneer je de gevel van een gewone woning wenst te laten reinigen kan het noodzakelijk zijn om hiervoor toestemming aan te vragen bij je stad of gemeente. Dit is het geval omdat de uitstraling van het pand wordt veranderd. Specifiek voor een monument geldt echter dat er een vergunning noodzakelijk is omdat de kans op schade door reiniging altijd aanwezig is. Vooral wanneer de gevel van het monument beschikt over bijvoorbeeld verschillende onderdelen die over een niet onaanzienlijke historische waarde beschikken is het van cruciaal belang om het behoud hiervan te verzekeren.

Wanneer het stadsbestuur alsook monumentenzorg van mening is dat het op traditionele wijze reinigen van de gevel van het monument niet mogelijk is omdat het risico op schade te aanzienlijk is zullen alternatieven bekeken moeten worden. In ieder geval is het altijd belangrijk om hier navolging aan te geven. Het beschadigen van monumenten kan namelijk een behoorlijk aanzienlijke boete met zich meebrengen.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!