Gevelreiniging metselwerk

Gevelreiniging monumentGevelreiniging metselwerk? We zien ze tegenwoordig nog steeds bijzonder vaak in het straatbeeld opduiken, de metselwerk gebouwen die beschikken over een grauwe, grijze kleur die weinig flatterend is voor de omgeving. Omdat dit bij het merendeel van de verouderde metselwerk gebouwen het geval is hebben we er door de jaren heen genoegen mee leren nemen. Er wordt zelfs vaak gesproken van een natuurlijke verwering waardoor het verschijnsel zou ontstaan. Uiteraard is dit slechts een schrale troost. Gelukkig is het mogelijk om een gevel die bestaat uit metselwerk te reinigen waardoor het authentieke karakter van de woning wordt hersteld.

*Tip:
Gevelreiniging metselwerk? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

 

Metselwerkreiniging bij nieuwbouw

Metselwerkreiniging van de gevel wordt niet alleen toegepast bij oudere gebouwen, daarnaast kan ze ook (weliswaar op een andere manier) worden uitgevoerd bij nieuwbouwprojecten. In principe gebeurt deze reiniging nog voor het pand wordt opgeleverd. Er is in deze situatie sprake van het verwijderen van met name speciesmetten, maar ook langsgelopen betonspeciewater, opgespatte modder en allerhande andere bouwvervuiling wordt dan verwijderd. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er bij het opleveren van de nieuwbouw sprake is van een gevel die beschikt over een zo optimaal mogelijke uitstraling.

Welke reinigingsmethoden gebruiken?

Gevelreiniging metselwerk uitvoeren doe je niet zonder eerst een goed beeld te hebben van de verschillende reinigingsmethodes waar gebruik van kan worden gemaakt. Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de stenen die worden verwerkt in een metselwerk gevel doorgaans altijd individueel beschikken over een verschillende hardheid. Dit zorgt er voor dat er in principe per steen gebruik dient te worden gemaakt van een verschillende intensiteit en daarvoor is uiteraard aangepaste apparatuur vereist.

In het verleden werd er bij gevelreiniging metselwerk vaak gebruik gemaakt van zogenaamde steenzeep. Op deze manier kunnen namelijk bijzonder fraaie resultaten worden behaald en dat terwijl de kans op schade werkelijk miniem is. Een nadeel van deze reinigingsmethode is echter wel dat ze vrij arbeidsintensief is. Mede omwille van deze reden heeft deze reinigingsmethode de voorbije jaren een beetje aan populariteit moeten inboeten. De werkzijde van deze methode is nochtans vrij transparant. Nadat de gevel werd voorgenat, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tuinslang wordt er met een zachte borstel een vrij visceuse zeep op de gevel aangebracht.

Nadat de zeep de tijd heeft gehad om te weken wordt ze met een harde borstel tot schuimvorming opgeschuurd. Na enige tijd kleurt het schuim donker waarna het kan worden afgespoeld. Vooral voor doe-het-zelvers is dit een vrij eenvoudige reinigingstechniek die dus wel heel wat tijd in beslag neemt.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!