Buitenspouwblad? Wanneer je woning is voorzien van een spouwmuur (en die kans is vrij groot wanneer je over een recent vastgoed beschikt), dan zal je kunnen vaststellen dat er sprake is van zowel een binnen- als buitenspouwblad. Wanneer er een spouwmuur is voorzien, dan bestaat deze immers steevast uit twee verschillende muren met daar tussenin de zogenaamde spouw. Deze spouw wordt opgevuld met isolatie om er voor te zorgen dat het warmteverlies uit het huis tot een minimum kan worden beperkt. Het buitenspouwblad waar we het in dit artikel over zullen hebben bevindt zich zoals de naam reeds laat vermoeden aan de buitenkant van de gevel.
Inhoudsopgave
Inspuiten van isolatie
Toen er voor het eerst gebruik werd gemaakt van een spouwmuur in een woning werd er doorgaans niet voor gekozen om deze op te vullen met isolatie. Dit zorgde er voor dat er heel veel warme lucht via de gevel verloren ging en dat zorgde aan het einde van het jaar voor een aanzienlijke energiefactuur. Wanneer de spouwmuur dient te worden opgevuld met isolatie wordt deze doorgaans ingespoten in het binnen- of buitenspouwblad. Er wordt in nagenoeg alle gevallen voor gekozen om de isolatie in te spuiten omdat de isolatieplaten niet tussen de beide delen van de spouwmuur te krijgen zijn. Daarvoor zou de muur namelijk deels weggehaald moeten worden wat in het geval van bakstenen nagenoeg onmogelijk is.
Materialen waaruit het buitenspouwblad kan bestaan
Ben je nog bezig met het bouwen van een huis en zal deze beschikken over een spouwmuur? Wil je echter in eerste instantie een goed beeld hebben van de verschillende materialen waaruit een dergelijke muur kan bestaan? Wij zetten ze graag allemaal even voor jou op een rijtje:
- Leemsteenmetselwerk
- Gelamineerde grenen logs (afkomstig uit duurzame bosbouw)
- Kalkzandsteenmetselwerk (gehydrofobeerd)
- Betonsteenmetselwerk (gehydrofobeerd)
- Baksteenmetselwerk
- Gelamineerde grenen logs die worden gehaald uit de standaard bosbouw
Het spreekt voor zich dat elk materiaal over diens eigen voor- en nadelen beschikt. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om gebruik te maken van leemsteenmetselwerk. Op deze manier kan je immers rekenen op een uitstekende kwaliteit in combinatie met een optimale duurzaamheid. Zo ben je altijd verzekerd van een kwalitatief opgebouwd buitenspouwblad zonder dat je het risico loopt om bijvoorbeeld doorslaand vocht die zich kan opstapelen in de spouw. Wanneer je twijfelt over welk materiaal voor jouw buitenspouwblad het meest geschikt is of wanneer je liever geen gebruik maakt van leemsteenmetselwerk kan je hiervoor uiteraard altijd extra informatie inwinnen bij een vakman.