Multiplex gevelbekleding

Multiplex gevelbekledingTegenwoordig wordt er door huiseigenaren steeds vaker gekozen voor zogenaamde multiplex gevelbekleding. Multiplex zijn platen die zijn gemaakt van hout. Ze zijn evenwel opgebouwd uit een oneven aantal lagen die kruiselings op elkaar worden aangebracht. Het aanbrengen gebeurt met een speciale lijm. In eerste instantie werd er naar dit type gevelbekleding verwezen onder de naam “triplex”. Dit geldt echter uitsluitend voor platen die bestaan uit drie lagen. De term multiplex wordt dan ook gebruikt voor platen die bestaan uit vijf lagen of meer.

*Tip:
Direct weten wat de kosten van een multiplex gevelbekleding voor jou zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Uitstraling van multiplex

Het multiplex hout kan niet zomaar buitenshuis worden gebruikt zonder dat er een extra bescherming wordt aangebracht. Nadat het hout in de fabriek werd gemonteerd is het dan ook steeds noodzakelijk om ze te voorzien van een extra nabehandeling. Deze nabehandeling zal een invloed hebben op de uitstraling van de multiplex. Afhankelijk van de keuze van de koper kan deze namelijk matter of juist extra blinkend worden. Bovendien is het eveneens een mogelijkheid om multiplex aan te kopen met een afwerkingslaag die bestaat uit synthetisch materiaal. Op dit vlak beschik je over meerdere mogelijkheden op vlak van kleur. Bovendien is het onderhoudsvriendelijker, maar wel iets duurder.

Aanzienlijk verschil in kwaliteit

Zoals eerder reeds aangegeven is multiplex niet bestand tegen water. De kwaliteit van dit type gevelbekleding is dan ook sterk afhankelijk van meerdere factoren. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld de lijm waar gebruik van wordt gemaakt om de platen aan elkaar te lijmen. Dit is evenwel niet het enige punt. Andere factoren zijn met name:

  • De houtsoort die de buitenste laag vormt
  • De bescherming die aan de buitenste laag wordt toegevoegd

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om de multiplex platen te bevestigen door gebruik te maken van roestvrij stalen schroeven. Lijmen kan immers te moeilijk zijn. Het geheel wordt in deze situatie in elkaar geklikt zodat het water zonder probleem kan wegstromen.

Multiplex gevelbekleding onderhouden

Wanneer je er voor hebt gekozen om voor je gevelbekleding gebruik te maken van gewone gevelbekleding dien je er rekening mee te houden dat dit materiaal van nature niet bestand is tegen water. De zogenaamde beschermingsbeits dient dan ook minstens één keer in de vijf jaar terug te worden aangebracht. Wanneer er specifieke slijtage kan worden vastgesteld, bijvoorbeeld door invloeden vanuit het weer, dan is het soms zelfs noodzakelijk om dit op kortere termijn te doen. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van de multiplex met synthetische afwerking beschik je evenwel over een materiaal dat heel wat onderhoudsvriendelijker is. Gewoon een beetje water volstaat om de gevel echt schoon te krijgen.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *