Gevelbekleding vergunning

Gevelbekleding vergunningGevelbekleding vergunning? Wanneer je de gevelbekleding van je woning wenst aan te passen is het van belang om met verschillende factoren rekening te houden. In eerste instantie is er de plaats waar de gevelbekleding zich bevindt. Wanneer deze aan de voorkant is terug te vinden en dus is gelegen aan de openbare weg, openbaar groen of water heeft deze volgens de wetgeving een grotere invloed op de omgeving dan wijzigingen die gebeuren aan de achterzijde van de woning. Omwille van deze reden is het doorgaans mogelijk om de gevelbekleding te wijzigen aan de achterkant van de woning zonder vergunning, maar geldt dat niet voor de gevelbekleding aan de voor- of zijkant van het huis. Wil je echt zeker zijn dat het aanpassen van de gevelbekleding aan je woning niet verbonden is aan een vergunningsplicht, dan wordt het altijd aangeraden om eerst contact op te nemen met de desbetreffende stadsdienst.

*Tip:
Gevelbekleding vergunning? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gevelspecialisten.

Wanneer is een vergunning noodzakelijk?

Veel mensen denken dat ze zomaar het uiterlijk van hun huis kunnen aanpassen zonder dat ze daarvoor een vergunning dienen aan te vragen bij de stad of gemeente waarin ze woonachtig zijn. Dat is echter niet het geval. Een vergunning dient altijd te worden aangevraagd wanneer de gevelbekleding aan de voorzijde of één van beide zijkanten wordt aangepast. Dit zorgt er namelijk voor dat niet alleen de impact van de gevelbekleding op de omgeving verandert, ook omwonenden zullen plots te maken krijgen met een woning die er volledig anders uitziet. Omwille van deze reden is het aanvragen van een vergunning altijd noodzakelijk. Let op, wanneer het gaat om een monumentaal pand kan een extra vergunning vereist zijn. Dan is het uiterlijk van het pand namelijk beschermd.

Gevelbekleding veranderen zonder vergunning

Bovenstaande maakt het reeds duidelijk dat vooral de plaats waar de gevelbekleding zich bevindt van belang is. Gevelbekleding aan de voorzijde van een woning aanpassen resulteert haast altijd in een verschuldigde aanvraag voor een vergunning. Dit heeft alles te maken met het feit dat alle omstaanders de wijzigingen aan je woning zullen opmerken. Wanneer de gevelbekleding aan de achterzijde van het huis is terug te vinden is dat iets helemaal anders. Dan komt niemand rechtstreeks in aanraking met de gevelbekleding tenzij de mensen die je zelf zal uitnodigen om bijvoorbeeld even te vertoeven in je tuin. Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer je de gevelbekleding van je woning wenst aan te passen aan je geactualiseerde eisen en je dit wenst te doen zonder eerst een vergunning aan te vragen is het altijd belangrijk om te kijken naar de plaats waar de gevelbekleding zich bevindt. Het aanpassen van de gevelbekleding aan de achterzijde van de woning is bijvoorbeeld geen enkel probleem.

Vergelijk gevelspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per gevelspecialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale gevelbedrijven en maak een weloverwogen keuze!