Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Chemische reinigingChemische reiniging? Op het ogenblik dat er een chemische reiniging van de gevel gebeurt wordt er daarvoor gebruik gemaakt van een chemisch of een biologisch middel. Deze wordt ingezet om de aanwezige vervuiling op de gevel op zo efficiënt mogelijke wijze te verwijderen. Het is een bijzonder effectieve techniek waarmee binnen een uiterst korte tijd een gevel kan worden opgefrist. Dit neemt evenwel niet weg dat deze reinigingsmethode niet zomaar op eender welke ondergrond kan worden toegepast. Ben jij ook van plan om een chemische reiniging voor jouw gevel toe te passen, maar wil je daar graag eerst toch wat meer over te weten komen? Raadpleeg dan snel even de informatie welke is terug te vinden op deze pagina!

*Tip:
Gevel reinigen? Vergelijk vakmannen. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse gevelreinigers in jouw regio.

Hoe verloopt een chemische reiniging precies?

Op het ogenblik dat er een chemische reiniging van de gevel dient te gebeuren zal er eerst door de reinigingsspecialist een nauwkeurige inspectie van de gevel worden uitgevoerd. Op basis van deze inspectie zal er vervolgens worden bepaald van welk type reinigingsproducten er gebruik zal worden gemaakt. Deze keuze wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, te weten:

  1. De steensoort waar gebruik van is gemaakt bij de gevel;
  2. Het soort vervuiling waarvan sprake is;

Wanneer bovenstaande vaststellingen zijn gebeurd zal er met behulp van een borstel of een vernevelaar een chemisch middel op de muur worden aangebracht. Dit middel zal zorgen voor een chemische reactie met het aanwezige vuil waardoor deze gaat oplossen. In principe wordt het aangeraden om rekening te houden met een vereiste inwerktijd variërend van 5 tot 30 minuten. Nadat het middel voldoende tijd heeft gekregen om in te werken dient de gevel nog te worden gereinigd met behulp van een hogedrukreiniger en water. Eventueel is het ook mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van stoom om het loszittende vuil evenals de eventuele resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Welke middelen bestaan er voor een chemische reiniging?

Op het ogenblik dat je de keuze maakt om je gevel te laten reinigen door middel van een chemische reiniging is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten producten op de markt zijn terug te vinden waarmee dit mogelijk is. Wij hebben de drie verschillende soorten chemische producten waarmee een chemische reiniging kan worden gerealiseerd alvast even uitgebreid voor je op een rijtje gezet.

 

  1. Basische reinigingsmiddelen

In eerste instantie zijn er de zogenaamde ‘basische reinigingsmiddelen’. Deze producten staan er om bekend over een hoge PH waarde te beschikken en zijn bijgevolg in het bijzonder geschikt voor ondergronden die niet over een poreus karakter beschikken. Deze producten bestaan uit natrium- of kaliumhydroxide. Dit gezegd zijnde is het dan ook van belang om stil te blijven staan bij het feit dat deze zoutvorming in poreuze ondergronden als gevolg kunnen hebben. Met andere woorden, wordt er gebruik gemaakt van basische reinigingsmiddelen voor het voltrekken van je chemische reiniging? Dan is enige voorzichtigheid toch wel geboden!

  1. Zure reinigingsmiddelen

In tegenstelling tot de zogenaamde basische reinigingsmiddelen beschikken deze zure reinigingsmiddelen over een beperkte PH waarde. Dit betekent dat ze in staat zijn om de meest hardnekkige vervuiling op te lossen. Dit neemt evenwel niet weg dat er ook met deze producten zeer voorzichtig dient te worden omgesprongen. De zuren kunnen namelijk een sterke invloed hebben op bepaalde ondergronden waarop ze worden toegepast. Denk hierbij niet alleen aan kalkzandsteen, maar ook aan bijvoorbeeld siliciumhoudende materialen. Wanneer deze chemische reinigingsmiddelen niet correct worden gebruikt is het mogelijk dat er vlekken zullen ontstaan op sommige steensoorten. Bijgevolg is het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen erg belangrijk.

  1. Milieuvriendelijke reinigingsproducten

Wist je dat er ook milieuvriendelijke alternatieven bestaan voor de hierboven aangegeven twee chemische reinigingsproducten? Er kan bijvoorbeeld ook gebruik worden gemaakt van biologisch afbreekbare middelen waarbij er sprake is van een werking op basis van enzymen of bacteriën. Dergelijke biologisch afbreekbare middelen staan er om bekend niet over een agressieve werking te beschikken waardoor ze ook de ondergrond niet zullen aantasten. Daar tegenover staat evenwel dat deze milieuvriendelijke alternatieven in de praktijk niet altijd even effectief blijken te zijn als de chemische varianten. Bovendien dient er ook rekening te worden gehouden met een (aanzienlijk) langere inwerktijd.

Hoeveel bedragen de kosten voor een chemische reiniging?

Heeft de informatie op deze pagina je ondertussen weten te overtuigen dat een chemische reiniging toepassen op jouw gevel wellicht de beste keuze zal zijn? Dan is het laatste dat rest nog even kijken in de richting van de gemiddelde kosten die voor een chemische reiniging dienen te worden betaald. Wanneer we dit doen kan er worden vastgesteld dat chemisch reinigen een stuk duurder is in vergelijking met bijvoorbeeld een stoomreiniging. Dit heeft uiteraard niet alleen te maken met de intensiteit van de reiniging, maar tevens met de speciale producten waar gebruik van wordt gemaakt. De gemiddelde kostprijs die is verbonden aan een chemische reiniging wordt in ieder geval duidelijk gemaakt door onderstaande prijstabel.

 

Type gevelreiniging Gemiddelde kostprijs
Chemische reiniging van de gevel Gemiddeld zo’n 13 à 15 euro per vierkante meter
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat is een gevelrenovatie?

Ofschoon het een onderschat onderdeel is van het onderhoud aan je huis,

Alles wat je wil weten over een vliesgevel

Gevelbekleding heeft als taak om de originele gevel fraaier te doen uitzien,

Alles wat je moet weten over een nieuwe gevel

De buitenmuren van je huis hebben veel te verduren. Ze zijn constant