Cementpleister? Is jouw gevel aan een opknapbeurt toe? In dat geval is het mogelijks interessant om daarvoor te kijken in de richting van cementpleister. Het betreft hier een sterke en bovendien snelhardende pleister welke in het bijzonder interessant kan zijn om je gevel mee te renoveren. Een buitenmuur cementeren met behulp van een cementpleister zorgt er in principe voor dat je deze voorziet van een cementlaag. Het gevolg hiervan is dat de buitenmuur er als nieuw komt uit te zien en tegelijkertijd ook beter is beschermd tegen de invloeden uit het weer. Ben jij ook wel benieuwd naar de verschillende, interessante voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van cementpleister? Lees dan snel verder en je komt er meteen alles over te weten!
Inhoudsopgave
Wat betekent kiezen voor een cementpleister?
Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven en zoals ook de naam reeds enigszins laat vermoeden is het zo dat een cementpleister in de praktijk wordt gebruikt om muren mee te cementeren. In principe zou dit ook binnen in huis mogelijk kunnen zijn, maar toch is het zo dat deze vorm van afwerking in het bijzonder buitenshuis wordt toegepast.
Bij het aanbrengen van een cementpleiser op de gevel wordt er voor gekozen om de gevel af te werken met een laag zandcement. Deze cementlaag moet er voor zorgen dat de buitenmuur er terug helemaal als nieuw komt uit te zien. Niet alleen kleurverschillen, maar ook oneffenheden worden op deze manier weggewerkt. Bovendien zal de muur ook een betere bescherming genieten tegen verschillende invloeden die afkomstig zijn uit het weerbeeld.
Ondanks het feit dat je bij cementbepleistering standaard rekening moet houden met een grijs effect is het zo dat deze in verschillende kleuren kan worden uitgevoerd. Dit zorgt er voor dat je nadat de cementbepleistering is aangebracht dus geen rekening dient te houden met nog vereiste schilderwerken. Daarnaast is cementeren mogelijk in verschillende diktes, afhankelijk van of de huidige structuur van de gevel zichtbaar dient te blijven of niet.
Tot slot is het nog interessant om te weten dat een cementpleister steeds over een dampopen karakter beschikt. Dit dampopen karakter zorgt er voor dat de gevel ook na het cementeren perfect kan blijven ademen. Hierdoor kunnen vochtproblemen op efficiënte wijze worden vermeden.
Hoeveel bedragen de kosten van een cementpleister?
Het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht voor cementpleister is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Wat dit betreft moet er niet alleen goed worden gekeken naar de bereikbaarheid, maar tevens ook naar de oppervlakte van de gevel evenals de huidige staat waar deze in verkeerd. Hou er bovendien rekening mee dat cementpleister enkel en alleen kan worden aangebracht op een solide basis. Dit betekent concreet dat zaken zoals loszittende voegen of andere schade in eerste instantie hersteld dienen te worden vooraleer de gevel kan worden gecementeerd. Het spreekt voor zich dat dit de totale kostprijs kan beïnvloeden.
Bovenstaande zal bij veel mensen misschien enigszins in slechte aarde vallen omdat zij vrezen dat een cementpleister aanbrengen hierdoor wel eens heel wat duurder kan gaan worden. Daar valt zeker en vast iets voor te zeggen, maar in de basis is het realiseren van een cementpleister op de gevel van je woning wel financieel interessanter in vergelijking met andere afwerkingsmogelijkheden. De mogelijke kosten waarmee je kan worden geconfronteerd bij het laten aanbrengen van een cementpleister wordt meteen duidelijk door middel van de hieronder terug te vinden prijstabel.
Type cementpleister | Gemiddelde kostprijs |
Dunne laag cementpleister | Gemiddeld zo’n 32 euro per vierkante meter |
Dikke laag cementpleister | Gemiddeld zo’n 42 euro per vierkante meter |
Verschil tussen een dunne en dikke laag cementpleister
Een enkele blik op de bovenstaande prijstabel maakt meteen duidelijk dat het mogelijk is om een cementpleister op twee verschillende manieren aan te brengen. Zo kan je er voor kiezen om een dunne laag aan te brengen, maar behoort ook een dikke(re) laag tot de mogelijkheden. Voor welke van deze twee verschillende opties je uiteindelijk zal kiezen is onder meer afhankelijk van het feit of je de onderliggende structuur van je gevel zichtbaar wenst te houden of niet. Wij zetten de twee verschillende mogelijkheden inclusief hun specifieke eigenschappen alvast nog even graag uitgebreid voor jou op een rijtje.
1.) Een dunne laag cementpleister
Wanneer je kiest voor een dunne laag cementpleister kan je er rekening mee houden dat de onderliggende, originele structuur van de gevel nog zichtbaar blijft. Dit neemt evenwel niet weg dat kleine oneffenheden door het aanbrengen van deze cementpleister nog steeds worden gecamoufleerd. Ondanks het feit dat de authentieke structuur van de gevel dus behouden blijft komt de gevel er toch helemaal als nieuw uit te zien. Omwille van het feit dat er bij een dunne laag cementpleister uiteraard minder cementpleister wordt gebruikt ligt het kostenplaatje in de praktijk ook net wat lager in vergelijking met een dikke laag cementpleister.
2.) Een dikke laag cementpleister
Een dikke laag cementpleister aanbrengen zorgt er voor dat de buitenmuur over een volledig vlakke afwerking komt te beschikken. Dit zorgt er voor dat de oorspronkelijke structuur van de muur volledig aan het zicht wordt onttrokken. In principe zou de gevel in dit geval een betere bescherming moeten bieden tegen weersinvloeden, uiteraard omdat de afwerkingslaag heel wat dikker is. Je dient er bij de keuze voor een dikke laag cementpleister uiteraard rekening mee te houden dat de afwerkingsprijs een stukje hoger zal komen te liggen in vergelijking met de situatie waarin er een dunne laag cementpleister wordt gebruikt.