Bouwvocht? Op het ogenblik dat er een huis wordt gebouwd wordt er daarbij steevast gebruik gemaakt van heel wat verschillende bouwmaterialen die gemengd worden met water. Op het ogenblik dat het uithardingsproces zich heeft voltrokken zal het aanwezige vocht een weg zoeken naar buiten. Het gevolg hiervan is dat er binnen in de woning een aanzienlijke concentratie luchtvochtigheid ontstaat die zich zomaar kan manifesteren. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is bijzonder belangrijk om er voor te zorgen dat het bouwvocht de mogelijkheid heeft om het huis te verlaten. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat je niet alleen geconfronteerd zal worden met schimmels, maar ook met lelijke vochtplekken op de muur. Heb jij ook te maken met een vochtprobleem ten gevolge van bouwvocht? Kom dan op deze pagina te weten wat je daar nu precies tegen kan ondernemen.
Inhoudsopgave
Wat is bouwvocht nu precies?
Bouwvocht is een term die duidelijk verwijst naar alle vochtproblemen die het gevolg zijn van het bouwen of bijbouwen van een bepaalde constructie. Het kan hierbij dan ook gaan om een zeer uiteenlopend aantal karweien. Denk niet alleen aan nieuw geplaatste vloeren, maar ook aan bijvoorbeeld nieuwe muren die werden gemetseld. In al deze gevallen wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van nieuwe bouwmaterialen.
Deze materialen staan er om bekend het aanwezige vocht te kunnen absorberen op het ogenblik dat ze in contact komen te staan met andere vochtbronnen. Ook indien ze worden geïntegreerd in een ruimte waarin sprake is van een hoge luchtvochtigheid kan dit het geval zijn. Indien je uiteindelijk geen aandacht gaat besteden aan het aanwezige bouwvocht in je huis kan dit resulteren in de vorming van schimmel.
Voor nieuwbouw woningen die worden gerealiseerd geldt dat ze in totaal gemiddeld over 4.000 tot 15.000 liter vocht beschikken. Dit vocht is afkomstig van verschillende zaken zoals bijvoorbeeld cement, lijm en ga zo maar door. Bovendien wordt er hierbij nog geen rekening gehouden met de mogelijke neerslag die valt op het ogenblik dat het bouwproces zich aan het voltrekken is. Het mag in ieder geval nu reeds duidelijk zijn, het bouwvocht waarmee je kan worden geconfronteerd bij het bouwen of verbouwen van je woning is iets waar je eigenlijk nooit omheen kan en waar je altijd de nodige aandacht aan dient te besteden.
Wat te doen tegen bouwvocht?
Wanneer jij te maken hebt met bouwvocht in je woning bestaan er tal van verschillende oplossingen om dit probleem in de kern aan te pakken. De meest voor de hand liggende oplossing is om bouwvocht op natuurlijke wijze uit te laten drogen. Echter dient er rekening mee te worden gehouden dat dit proces in haar totaliteit tot wel 18 maanden aan tijd in beslag kan nemen. Bovendien, op het ogenblik dat er na het bouwen moet worden vastgesteld dat er nog vocht in het hout is overgebleven is het toch aan te raden om te zoeken naar een andere oplossing. Doe je dit niet en kan het vocht zich met andere woorden manifesteren? In dat geval is het zomaar mogelijk dat deze gaat rotten met alle gevolgen van dien.
In ieder geval wordt het na het bouwen of verbouwen steeds sterk aangeraden om de woning in kwestie zo optimaal mogelijk te ventileren en te verwarmen. Wat dit laatste betreft is het echter wel van belang om er rekening mee te houden dat de temperatuur niet te hoog mag oplopen. Is dat wel het geval? Dan kan het zomaar gebeuren dat verschillende aanwezige materialen in je huis te snel gaan opdrogen waardoor ze beschadigd kunnen worden. Het spreekt voor zich dat dit uiteraard niet meteen de bedoeling is, in tegendeel.
Is er sprake van een probleem met bouwvocht in je huis? In dat geval wordt het in de praktijk ook sterk aangeraden om nog even te wachten met het leggen van vloerbedekking of wandkleding. Dit zorgt er namelijk voor dat het uitdrogingsproces (nog meer) vertraging oploopt en bovendien geldt ook in deze situatie dat de materialen kunnen worden aangetast door het bouwvocht. Door rekening te houden met deze tips zal je in ieder geval voorkomen dat het probleem met bouwvocht zich gaat manifesteren.
Een bouwdroger gebruiken tegen bouwvocht
Wanneer je geconfronteerd wordt met bouwvocht waarvoor je een oplossing zoekt is het voor de hand liggend om een bouwdroger in te zetten. Er wordt in de praktijk in dit geval gesproken over een ‘machinale behandeling’ van het bouwvocht. Het belangrijkste voordeel van een bouwdroger is terug te vinden in het feit dat je er bijzonder veel tijd mee kan uitsparen. In het slechtste geval zal je bij het inzetten van een bouwdroger nog enkele maanden geduld moeten hebben vooraleer de afwerking plaats kan vinden. Dit is alvast een flink stuk interessanter in vergelijking met de vaak achttien maanden waar zonder een bouwdroger rekening mee dient te worden gehouden. Wil je wel een bouwdroger inzetten voor het sneller droog trekken van je (nieuwbouw)woning, maar ben je van mening dat de aankoopprijs wat aan hoge kant ligt? In dat geval is het altijd nog een mogelijkheid om tijdelijk een bouwdroger te huren.