Wat is een gevel? En huis bestaat uit een aantal bouwkundige onderdelen. Deze onderdelen vormen samen een huis, en ieder deel heeft zo zijn eigen functies en eigenschappen. We zullen nu één onderdeel voor je belichten wat het aangezicht van je huis bepaalt. We hebben het over de gevel. We kijken naar de definitie van een gevel, maar ook naar het uiterlijk en de verzorging van een gevel.
→ Vergelijk hier gevelrenovatie en reiniging offertes.
Inhoudsopgave
Definitie van een gevel
Een gevel betekent volgens het woordenboek ‘dat deel van een huis wat aan de voorkant zit’. Dat wil zeggen dat het metselwerk van jouw muur aan de voorkant de gevel is. Een gevel kan ook meer delen omvatten. Heb je een hoekhuis of een vrijstaand huis, dan heeft jouw gevel meer delen. Het totale oppervlak van je gevel is dan groter.
De structuur van een gevel
Een gevel is opgebouwd uit diverse delen. Je ziet aan de buitenkant een deel, maar de binnenmuur van je huis valt in principe ook onder de gevel. De binnenmuur en buitenmuur van een gevel worden doorgaans gescheiden door een spouw. Die spouw is een holle ruimte die met spouw ankers de beide muren met elkaar verbindt. In de spouw kunnen meerdere materialen zitten.
Hoe is de spouw van een gevel gevuld
De spouw van een gevel is bij een oud huis vaak gevuld met bouwpuin. Dit is voornamelijk gemaakt om stevigheid te verstrekken aan de muur. Is een huis na 1980 gebouwd, dan is de kans groot dat de spouw is gevuld met isolatiemiddel. Veelal is er glaswol of steenwol gebruikt, maar het kan ook zijn dat er EPS parels zijn gebruikt of PUR voor het isolatiewerk. Een woning moet sinds 1980 aan bepaalde isolatienormen voldoen, die steeds wat strenger worden. De kwaliteit en de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal worden dan ook steeds wat hoger.
Een gevel met een enkele muur
Is een huis heel oud, dan zou het echter kunnen zijn dat er geen aparte binnenmuur is. Jouw woning heeft dan een enkele muur wat de isolatiemogelijkheden van jouw huis behoorlijk beperkt. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan een isolatie door middel van een coating die wordt aangebracht of door een pleisterlaag met isolatiemiddel erin verwerkt die extra wordt aangebracht op jouw gevel. Op die manier kan je een ouder huis toch nog een hoger energielabel geven.
→ Vergelijk hier gevelrenovatie en reiniging offertes.
De gevel en het energielabel
Tegenwoordig heeft ieder huis een energielabel. Dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de structuur van de gevel. Er wordt gekeken naar het aantal lagen wat is gebruikt om een gevel op te bouwen. Bovendien wordt er gekeken of er isolatiemateriaal is aangebracht in de spouw. De aanwezigheid van extra isolatie aan de buitenkant, afgewerkt met een pleisterlaag, kent jouw woning een nog beter energielabel toe. Een energielabel is belangrijk voor je huis, want het bepaalt voor een groot deel de verkoopwaarde van je woning. Een nieuwe eigenaar wil immers wel mooi wonen, maar niet teveel maandelijks hoeven te betalen aan het energiebedrijf.
Het onderhoud aan je gevel
De gevel van een huis staat door weer en wind. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat deze er na een jaar of 30 tot 40, afhankelijk van de weersomstandigheden ter plekke, een stuk minder florissant bij staat. Het is in dat geval aan jou om de gevel te laten ‘faceliften’. Een facelift bij een gevel houdt in dat de voegen worden weggehakt en vervangen. Het voegwerk krijgt hierdoor weer een nieuwe frisse uitstraling en je huis krijgt weer een groot deel van de oorspronkelijke stabiliteit terug. Daarnaast kan je de bakstenen van een huis laten reinigen. Door stoom of chemicaliën wordt algengroei verwijderd van jouw gevel waardoor de stenen weer als nieuw zijn.
Wees zuinig op je gevel
Je zou denken dat de gevel van je huis iets is wat na vele jaren nog steeds perfect tegen een stootje kan. Dit is iets waar jij je in zou kunnen vergissen. Een gevel die last heeft van verpulverend metselwerk en afbrokkelende bakstenen heeft behoorlijk wat van zijn oorspronkelijke stabiliteit verloren. In dat geval zal je behoedzaam met je gevel moeten omspringen bij een renovatie. Je moet in dat geval met de hand de voegen laten weghakken, waarna met stoom de stenen worden schoongemaakt. Dit is de meest voorzichtige methode. Een gevel waarbij de stenen nagenoeg allemaal beginnen af te brokkelen moet mogelijk opnieuw worden bekleed.
Het opnieuw bekleden van je gevel
De gevel van je huis kan je eventueel opnieuw laten bekleden. Dit kan je laten doen met steenstrips. Deze geven jouw gevel het aangezicht van steen, terwijl het als een nieuwe laag over de oude muur heen zit. Je kan er echter ook voor kiezen om een ander materiaal te gebruiken om je gevel mee te bekleden. Materialen als kunststof, hout, pleisterwerk en metaal zijn veel gebruikte middelen om een gevel weer als nieuw te krijgen en een oud huis een nieuw uiterlijk te geven.
Vraag offertes op
Wil jij werkzaamheden aan je gevel laten uitvoeren, dan wil je daar uiteraard niet de hoofdprijs voor betalen. Je doet er goed aan om offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig via onderstaande button. Jouw voordeel loopt op tot wel 30 procent.
→ Vergelijk hier gevelrenovatie en reiniging offertes.