Thermowood gevelbekleding? Thermowood staat er als materiaal om bekend over uitstekende, duurzame eigenschappen te beschikken. Dit zorgt er voor dat ze bijzonder geschikt is als gevelbekleding. Het materiaal heeft een goede weerbaarheid tegen vocht, is vormvast en kan bovendien op zeer milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd. De duurzame eigenschappen zorgen er in combinatie met de lage kostprijs voor dat thermowood gevelbekleding een prima alternatief kan vormen voor hardhout. Ben jij ook wel geïnteresseerd in het gebruik van thermowood als afwerking voor de gevel van je woning? Lees dan snel verder en ontdek op deze pagina alles wat je ooit al over dit materiaal hebt willen weten!
Inhoudsopgave
De voordelen van Thermowood gevelbekleding
Een materiaal welke ingezet kan worden als gevelbekleding dient aan verschillende voorwaarden te voldoen. In eerste instantie dient ze bijvoorbeeld bestand te zijn vocht en temperatuurschommelingen. Dat is thermowood absoluut. Dit materiaal is niet alleen vormvast, daarnaast staat ze er om bekend nagenoeg geen vocht op te nemen. Bovendien is het zo dat thermowood ook zonder behandeling kan worden toegepast en hoeft er geen rekening te worden gehouden met een doorgedreven onderhoud.
Het verduurzamingsproces welke kenmerkend is voor thermowood zorgt er bovendien voor dat ze uitstekend bestand is tegen niet alleen houtrot, maar ook tegen insecten. Wel moet je er bij stil blijven staan dat dit materiaal na een bepaalde periode kan gaan vergrijzen. In het bijzonder wanneer dit vergrijzingsproces zich op een egale wijze voltrekt hoeft dit evenwel absoluut geen nadeel te zijn, in tegendeel.
Wil jij liever dat jouw thermowood gevelbekleding niet gaat vergrijzen na verloop van tijd? In dat geval kan je er voor kiezen om deze te beitsen of in te oliën. Een ander niet onbelangrijk voordeel van thermowood is natuurlijk de uitstraling waar het materiaal over beschikt. Thermowood is dan ook een houtsoort en hout is nog steeds één van de meest populaire materialen om toe te passen in de woningbouw.
Hoeveel kost thermowood gevelbekleding?
Nu je, je bewust bent van de interessante voordelen die verbonden zijn aan thermowood gevelbekleding is het de moeite waard om ook even te kijken in de richting van de kostprijs welke aan dit type van materiaal is verbonden. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat de kostprijs van thermowood zeer interessant is. Dit is niet in het minst het geval op het ogenblik dat je ze gaat vergelijken met andere houtsoorten die over een gelijkwaardige duurzaamheid beschikken. Een bekende vergelijking die op dit vlak kan worden gemaakt is deze met tropisch hardhout. De gemiddelde kostprijs die je voor een thermowood gevelbekleding dient te betalen wordt meteen duidelijk middels de hieronder aangegeven prijstabel.
Soort gevelbekleding | Gemiddelde kostprijs |
Thermowood gevelbekleding | Tussen 35 & 50 euro per vierkante meter |
Verschillende soorten thermowood gevelbekleding
Vooraleer over te gaan tot het kopen van thermowood gevelbekleding is het van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt tal van verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden. Je kan er wat betreft onder meer voor kiezen om gebruik te maken van thermowood welke is vervaardigd op basis van populieren, essen en dennenhout. Al deze verschillende houtsoorten staan er om bekend over een mooie, warme kleur te beschikken welke is gerealiseerd tijdens het verhittingsproces. Des te hoger de temperatuur komt te liggen tijdens het verduurzamen, des te donkerder de kleur van het hout wordt.
In principe kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het verhittingsproces in grote lijnen steeds op dezelfde manier verloopt. Echter is het toch zo dat de verschillende fabrikanten elk over hun eigen manier van verhitten beschikken. Een ander punt waarbij er sprake kan zijn van een mogelijks verschil is de afwerking van de latten. Ook deze verschilt namelijk per fabrikant. Heel wat van het thermohout is afkomstig uit Finland, maar er zijn ook nog andere Europese landen die ze uitvoeren. Denk hierbij niet alleen aan Frankrijk, maar ook aan Nederland en Duitsland.
De levensduur van thermowood gevelbekleding
Tot slot loont het de moeite om ook nog even te kijken naar de duurzaamheid waar thermowood gevelbekleding over beschikt. Deze is in principe perfect vergelijkbaar met de levensduur waar hardhout over beschikt. Afhankelijk van het type thermowood waar gebruik van wordt gemaakt kan je onder normale omstandigheden rekenen op een levensduur van 25 jaar of meer. Eén van de sterkste troeven waar thermowood over beschikt is de geringe, ecologische voetafdruk, zeker wanneer we deze gaan vergelijken met tropisch hardhout. Het hout dat wordt gebruikt voor het realiseren van thermowood gevelbekleding is dan ook afkomstig uit Europese bossen welke onder streng toezicht staan. Dit betekent meteen dat er geen bossen moeten worden gekapt in tropische gebieden.
Tot slot is er uiteraard ook nog de productiewijze die wordt toegepast bij het thermowood. Bij het duurzamer maken van het hout wordt er in vergelijking met andere houtsoorten geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Dit is bij bijvoorbeeld geïmpregneerd hout wel het geval. Thermohout is daardoor perfect recycleerbaar en wellicht ook één van de meest milieuvriendelijke materialen die er op de markt zijn terug te vinden voor wat het afwerken van de gevel van je woning betreft.